Cât costă viața unui om?

Întrebarea “cât costă viața unui om” și-au adresat-o mai mulți înaintea mea. Primul proprietar de sclavi și-a vândut prietenul pentru o cană cu apă. Cel puțin, așa cred. Știați că primii proprietari de sclavi erau oameni de culoare? Da, nicidecum vreun alb uns cu toate alifiile.
Albii răpeau băieți buni de muncă de pe coasta Africii. Azi așa, mâine așa, buzunarul lor se umplea, iar muncitorii erau vânduți ca vitele. Comerțul de sclavi a luat amploare când un sat deja prădat de forță de muncă a observat că pentru fiecare sclav pot primi diverse acareturi. Au zis că decât să li se răpească lor 10 oameni, mai bine dau ei 15 oameni din alt trib, contra diverse. La început erau oglinzi, foarfece, stofă, mărgele, chiar aur și pietre prețioase. Apoi s-au îndreptat către bani și arme.

Sclavia încă nu s-a abolit
, degeaba s-a chinuit Lincoln cu treaba asta. Și aici nu vorbim de oamenii de culoare din America. Să ne uităm chiar la “leagănul civilizației” – Africa. Unde un muncitor se vinde cu câteva sute de dolari. Muncitor care e-n stare să sape după diamante. Și ăla sapă până la moarte. Care poate surveni în câteva zile sau chiar ani, depinde de rezistența sa.

Pentru un om civilizat, îîntrebarea de mai sus poate crea un sentiment de neliniște. Doar suntem, vorba aceea, civilizați și nu ne-am gândit la asta niciodată.
Chiar la noi, sau în apropierea noastră, se vând oameni cu câteva sute de euro. Comerțul cu fete poentru produs în bordelurile din Serbia, Croația, Albania sau Spania e în floare. Fetele se vând una pe alta pentru una sau două doze de heroină.

Însă pentru noi, oamenii normali, cam cât ar costa o viață de om? Nu vorbesc de cazul în care aveți miliarde și ați putea da o răscumpărare de sute de milioane de dolari. Aia ar da cam orice om cu capul pe umăr, ca să-și recupereze o rudă vie și nevătămată. Sau în cazul unei rude de gradul I bolnave, ne-am vinde casa doar ca s-o știm salvată. Mă rog, majoritatea dintre noi am face asta.

Însă dacă ți s-ar oferi o sumă importantă de bani pentru o rudă, ați accepta-o? Nu vă grăbiți să spuneți nu din start. Degeaba ziceți “nici pentru un miliard de euro“, deoarece când vedeți 10 milioane de euro pe masă, în teancuri frumos aranjate, începeți să dați înapoi. Care e suma aia? 1 milion? 10 milioane? 100, un miliard? Care e suma pentru care v-ați vinde mama, tatăl, soția, copilul?

Hai s-o luăm altfel. Viața voastră și banii, sau moartea amândurora. Ori îți vinzi nevasta pentru produs în Spania, ori muriți amândoi decapitați.
Na, aduc la extrem tâmpenia asta, deoarece cam niciodată nu se va întâmpla așa ceva. Însă, de dragul discuției, hai să vedem. Ați accepta moartea imediat, sau v-ați gândi că având acei bani vă veți putea recupera soția peste o vreme? Știți voi, faceți rost de o mică armată, arme de top și detectivi să o găsească. Orice om poate fi găsit pe planeta asta, trebuie doar să deschideți punga.

Cât de mult vă iubiți acea rudă? Mama, copilul, soțul?

euro

Comments

comments

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.