CATE CEVA DIN ADEVARUL NESTIUT AL ISTORIEI ,,HOREI UNIRII…”

 

Doar cateva zile au trecut de la data cand, ca- n fiecare an pe 24 ianuarie, am sarbatorit cu totii Unirea Principatelor Romane! Fireste, tot ca- n fiecare an s- a jucat si Hora Unirii. Imi place sa cred ca , nu odata v- ati intrebat: Cum s- a nascut ea?Cine a inventat- o(compus-o)!?
Cert este ca evenimentul nu a ramas fara ecou in fantezia oamenilor simpli. Dovada , intre multe altele, este si interesanta incursiune facuta de istoricul Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu) în povestea „ Horei”.Publicat pe site-ul ,, Descopera.ro” . Aceasta(incursiunea) mi- a folosit ca principala sursa de informatie in dorinta aflarii unui adevar poate inca necunoscut.Asa am reusit sa stiu ca dr. Nicolae Minovici descoperea in ani , un tatuaj reprezentând doua femei nud, care- si uneau mâinile sub o singura coroana. Acel tautaj reprodus în anul 1898 în lucrarea « Moda tatuajelor din România » reprezenta simbolic, prin filtrul întelegerii unui om simplu. ,, «Hora Unirii» a aparut si ea , precizeaza istoricul , cu prilejul acelui eveniment si am avut surpriza sa descopar ca nu ar fi fost rezultatul unui sentiment puternic de manifestare a multimilor înflacarate de patriotism.

Viata taranului nostru, precum si a târgovetilor, nu era de invidiat la mijlocul secolului al X I X- lea. Saracia, adesea bolile nutritiei insuficiente, ale mizeriei în general, erau prezente în viata multora,asa cum spun documentele. Apoi, alternative sociale nu prea existau pentru cei aflati la baza piramidei sociale, iar conturarea unui stat nou îi lasa pe multi aproape indiferenti. Obiceiurile si mentalitatile nu se puteau schimba de la o zi la alta, lucru pe care îl stim si astazi, însa noul stat trebuia sa se legitimeze cu simboluri cotidiene mai putin manevrate înainte. Prin 1860 a fost publicata o caricatura a noilor moravuri, al carei mesaj ar surprinde pe orice istoric si nu este de trecut cu vederea o astfel de imagine a trecutului. Deoarece în aceasta aparent banala caricatura apare un grup de tarani dansând o hora, desculti si stimulati de biciul jandarmilor îmbracati în uniforma napoleoniana. Textul care însoteste imaginea este una dintre strofele « Horei Unirii », în alfabet chirilic. Pâna si soarele zâmbea loviturilor de bici, care- i fortau pe tarani sa danseze « Hora Unirii», astrul ceresc fiind împodobit si el cu celebra palarie napoleoniana. Forme fara fond, se spune. Folosindu- se forme noi, precum uniforma evropeneasca si simbolurile unitatii statale, care traversau Europa natiunilor moderne, fondului autohton i se aplicau aceleasi formule: lovituri de bici pentru a- l forta pe localnic sa adopte noile simboluri, în care el nu credea. De aceea, nu- i de mirare ca la 1848- 1849 aceiasi tarani fortati sa danseze « Hora Unirii » la 1859 nu erau interesati de cuvintele cele noi precum « libertate » sau « constitutie ». Ei doreau ceva mult mai simplu si mai aproape de nevoile lor: pamânt.

Cât de mult s- a înteles acest lucru la 1848 sau zece ani mai târziu, ne ofera un raspuns anul 1907. Dar povestea pe scurt a nasterii simbolului propagandistic al « Horei Unirii » vine sa întareasca certificarea unei realitati: România moderna s- a nascut grabnic fiindca timpurile o cereau pentru a nu disparea politic, dar sacrificiul a fost ceea ce numim « forme fara fond ».”

Trebuie stiut si faptul ca muzica pentru „ Hora Unirii” a fost scrisa de un compozitor cu origini sasesti, Alexandru Flechtenmacher. El a mai colaborat cu Alecsandri, compunând muzica pentru seria de spectacole „ Chirita”.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Pentru design grafic afise, pliante, flyere, fluturasi, brosuri, carti de vizita, mape de prezentare intra pe WWW.VREAUPLIANT.RO

Sunt des in cautarea unor oameni cu care pot colabora linistit, avand confortul si siguranta unor servicii de calitate, asa...

ACASA…DULCE CUVANT!

  Acasa este un punct de orientare, generator de identitate, adica de sens. Cautarea lui Acasa constituie,cred eu,este si una...

Trolling cu Ponta

Despre Ponta, ce se mai poate spune? Nu trebuie să mai așteptăm mult și vor apărea povești populare cu el,...

Close