Câteva sfaturi pentru călătoria în Grecia

După săptămâna de vis în Paralia Katerini, Grecia m-am decis să vă dau câteva sfaturi de care să țineți seama când veți face (sau reface) pasul de-a pleca la greci la litoral.

1) Schimbați lei în euro din țară
Nu încercați să schimbați lei în Grecia, nu se poate. La fel și-n Bulgaria. De asemenea, schimbați banii la o casă de schimb valutar, nu la bănci, deoarece pierdeți o mulțime de lei așa.
Cumpărăturile de sub 10 euro se pot face cu bani cash. Unele supermarketuri nu acceptă cardul (pe care-l puteți folosi chit că aveți contul în lei) pentru tranzacții sub 10 euro. Altele acceptă cardul și pentru 0.60 euro, cât costă o sticlă de apă plată de 1.5 litri (cea mai mare pe care am găsit-o). Nu am văzut de 2 litri sau bidon de 5/10 litri.

2) Nu vă fie teamă că nu vă înțelegeți cu ei.
Majoritatea vânzătorilor știu atât engleza cât și româna. Câteodată mai bine decât voi, dacă vă vine să credeți. În tranzitul Bulgariei, spre Paralia, ne-am opit la două popasuri, pentru pauză de WC. Vânzătoarele știu românește (La Steaguri), iar La bomboane, nu doar că știu românește, dar și puteți plăti cu lei românești. Sau leva, sau euro, însă nu și cu cardul. La Steaguri este 20 eurocenți WC-ul, iar La Bomboane, un leu. Românesc.

3) Încercați să vă faceți cumpărăturile la magazinele mari.
Vorbesc de Lidl sau Carrefour. În Paralia, Carrefour a dat faliment, e închis, în paragină, însă la Lidl găsești cam tot ce vrei la prețuri ca-n România. Și aici pueteți plăti cu cardul. Din păcate, în Lidl, casierii nu prea știu boabă de română sau engleză. Deci fiți atenți la limbajul corpului. Urla aia la mine în greacă să pun produsele pe bandă și eu mă uitam cu ochi rotunzi la ea. Când i-am zis să ar trebui să știe câteva cuvinte în engleză, deoarece e localitate turistică, a zis “Don’t know english“.

4) Monezile de 50 de bani pot suplini pe cele de 1 euro.
Nu la cumpărături, însă la cărucioarele de la Lidl, precum și la automatele de jocuri mecanice. Asta nu înseamnă să faceți abuz, după vreo 5-6 euro băgați (5-6 monede), supraveghetorii vor fi mai interesați de voi, dacă țineți mult aparatul în loc. Nu am folosit acest procedeu, am văzut un grup de românași care se distra copios la un Arcade cu vreo 20 lei în monede de 50 de bani. Există fel de fel de “concursuri”, câștigi 50 deeuro dacă lovitura e cea mai puternică sau cade pe 1111, 2222… etc.

5) Încercați înghețata la cornet.
Nu vorbesc de cele la 1 euro cupa, ci la mașinile de înghețată pe care le vedem și la noi în orașe. E mai scumpă ca la noi, un cornet mic este 1 euro, iar unul mare 1.5 euro. Atenție, că există localuri unde cel mare este 2 euro. Cel cu 1.5 euro este ultimul dinstre centrul Paraliei, către plaja Corali. Vanilie și ciocolată, însă e fină, nu reînghețată și plină de cristale de gheață.

6) Distracțiile “extra” pot fi scumpe.
De exemplu, o plimbare pentru o persoană cu parașuta trasă de barcă, costă 40 euro pentru 12 minute. Pentru 2 persoane costă 60 euro. Dacă sunteți singuri (sau partenerul refuză să se dea), vedeți cine mai e în aceeași situație și puteți da 30 euro în loc de 60. În plus, vă puteți face și un prieten. 12 minute singurei, pe deasupra mării… Cam greu să nu ai nimic de spus colegului “de suferință“.
Alte distracții pot fi: ziua de shopping în Salonic -> un fiasco total. Mi-au spus mai mulți români că pierzi o zi de plajă pentru a te trambala cu autocarul ca să faci shopping ca-n orice oraș românesc, fără nimic deosebit. Costă 20 euro de persoană.
Meteora -> voiam să mergem, dar n-a vrut nevastuica. Vizitam doar 3 din cele 24 de mănăstiri și pierdeam o zi întreagă. Costa 20 euro de persoană.
Insula Skiatos -> Se face înconjurul insulei pe barca deja celebrului căpitan Kostas. Care are vreo 3 bărci, una pentru el și câte una pentru cei 2 fii. Aveți prânzul inclus și costă 15 euro de persoană.

7) Nu peste tot sunt plaje “ca-n vise“.
Dacă sunteți pe vreo insulă (de exemplu Thasos, că e plină de români), în apă există pietre și arici de mare, deci o pereche de pantofi acvatici v-ar prinde bine. De asemenea, pe plajă puteți fi pișcat de crabi. Nu e invazie, însă mai apare câte vreunul mai îndrăzneț. În Paralia apa era curată, însă la mal erau alge. Ierburi mari, ca tăiețeii. Abia mai încolo, în larg scăpai de iarba aceea. Și din păcate, am dat în apă și de un tampon. Însă apa clară, apa limpede, până hăt în larg, aproape de geamandură.

8) Evitați drumul cu autocarul.
Pe dum faci 12-14 ore, înghesuit pe niște locuri cu prea puțin loc pentru picioare. Dacă ai 1.60 și 55 de kilograme, e OK. Dacă ai dimensiuni ceva mai mari, nu te vei simți deloc bine pe scaunul de autocar. Ori mașină personală/ cu un prieten, ori 2 ore cu avionul. Nu sunt adeptul zborului, ce-i drept, însă după 13 ore de nesomn, înghesuit pe un scăunel, parcă-parcă mi-e dor de zborul către Larnaca.

9) Vedeți ce vi se oferă în banii ceruți!
De exemplu, la vile (cel puțin în Paralia), nu aveam AC inclus în preț. Desigur, în oferte este trecut AC-ul, însă nu te avertizează că e opțional. Deci alți 35 de euro pentru o săptămână. Și chiar aveți nevoie de AC. Asta dacă nu vă cărați de acasă cu vreun ventilator industrial, care să arunce același aer înăbușitor prin cameră. Verificați dinainte să funcționeze toată aparatura oferită și verificați toate obiectele trecute în foaia camerei. E un sfat pe care trebuie să-l știți indiferent de destinație, însă merită reamintit.

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.