Ce faci când placa video se încălzește excesiv?

Actuala mea placă video, un Palit 760 GTX vine cu un sistem de răcire vai de el. Un ventilator mititel. Și-n jocuri mi se încălzește, ajungând pe la 82-85 de grade Celsius. Ce e de făcut atunci?
Metoda cea mai simplă e să-i dai jos radiatorul, să-l cureți bine de praf, apoi să-i aplici o pastă termică bună.
– Aia scumpă bună, de argint!

Însă, pasta nu te ajută foarte mult. Există cazuri în care se scade temperatura procesorului cu 10 sau chiar 15 grade, dar, de obicei, vorbim de 5-7 grade în minus față de temperatura anterioară.

Cea mai frecvent folosită metodă de gamer este folosirea unui cooler de procesor, care să-ți răcească placa video. Chiar când scriu aceste rânduri îmi miroase a praf ars – îmi arată 85 de grade. Am închis Advanced Warfare, acum a scăzut de la 57 la 53. Sau, să cumperi un cooler VGA cu atenție să se potrivească cu placa ta și ai terminat problema. Însă cum pentru placa mea nu prea am văzut coolere să se potrivească, atunci rămâne metoda DIY. Pui un cooler bun de procesor, cu un ventilator foarte silențios, aplici pastă termică bună și fixezi la locul lui cu… șoricei!
finished1

Șoriceii sunt acele bride de plastic, pe care le folosiți în carcasa de la PC pentru a lega firele de la sursă. Sau, pentru posesorii de autoturism, alea cu care vă legați capacele de la roți.
Evident, mai puteți să-i mai puneți un ventilator și-n partea opusă, care să bage are în placa de circuite, vă mai poate ajuta și ăla cu o scădere de 2-3 grade. Așa, reușiți să scădeți chiar și cu 20 de grade temperatura plăcii video. Ceea ce nu-i rău deloc.

Mai există și modalitatea instalării unui sistem de răcire cu apă, însă la așa ceva nu m-aș băga. Altă soluție e să scufunzi tot sistemul în ulei vegetal. Numai HDD-urile să le lași afară. Ce te faci însă când vrei să înlocuiești ceva? Năclăiești toată casa cu uleiul ăla.

Comments

comments

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.