CE TREBUIE STIUT DESPRE CARANTINA SI IZOLARE!…

Desi majoritatea romanilor sunt, mai mult sau mai putin, la curent cu istoria sec.xx?, cu pandemiile devastatoare care au decimat milioane de oameni (ciuma, holera, gripe de toate felurile, tifos etc), putini dintre concetateni stiu insa ce-i aia CARANTINA! Stiu doar ca, extinderea virusului-corona poate fi încetinită doar prin măsuri de izolare și de distanțare socială a oamenilor, ce poarta denumirea sus scrisa. Atat si nimc mai mult. Acestora-mi permit sa le spun ca termenul de ,,carantina” este o restricție la circulația persoanelor și a mărfurilor care este destinată să prevină răspândirea bolii sau a dăunătorilor. Este adesea utilizat în legătură cu boala și maladia, împiedicând mișcarea celor care ar fi putut fi expuși la o boală transmisibilă, dar nu au un diagnostic medical confirmat (Wikipedia).

Durează 14 zile, poate fi făcută la adresa din domiciliu sau oriunde altundeva, obligați sa nu părăseasca sub nicio formă și pentru niciun motiv locuința, fără acordul DSP. Mulți sunt nevoiți să intre în carantină sau autoizolare, timp de două săptămâni, chiar dacă pentru ei virusul nu este un pericol foarte mare. Ce ne așteaptă în astfel de situații? Amendă până la 20 de mii de lei, dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, infracțiune care, potrivit modificărilor făcute recent, se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare. In plus, controale si observatii in genere fie lipsite de temei, fie brutale si lipsite de bun simt. Mai adugati si prezenta (de.. ornament sau pe post de bau-bau) militarilor inarmati ca de razboi si a mijloacelor motorizate, care sa confere imaginilor filmate si mediatizate pe micile ecrane, un aspect cat mai infiorator! Ce sunt toate acestea?Marturii tulburatoare a unui spectacol jalnic si regretabil pus in scena de cei de la butoanele puterii, cu ajutorul naivilor de care Romania nu duce lipsa!

Alta intrebare (vorba unui fost si actual politician) – Ce riscă cei care încalcă regulile? Reiau de la zero carantina dacă încearcă să plece înainte de expirarea celor 14 zile, dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, iar de la izbucnirea epidemiei, pedeapsa a crescut exponențial – până la 15 ani de închisoare dacă se dovedește că ai dat mai departe boala unei persoane vulnearbile, care și-a pierdut viața. In privinta bolnavilor ținuți în carantină dar fără tratamentul de care au nevoie, e greu sa poti afla dar ne imaginam! Stiu doar ca statul îți pune la dispoziție pe durata celor 14 zile – cazare și masă de cel mult 230 de lei pe zi și alte produse de cel mult 70 de lei/ zi, sume stabilite de Executiv. In rest,cum spuneam, armata participă la controale și inspecții în timpul măsurilor de carantină. Asadar, am trait s-o vad si pe aceasta!

 

Starea de urgență declarata de Presedintele Iohannis mai prevede ca dacă ieși totuși din casă, trebuie să ai mereu asupra ta fie adeverința de la serviciu, dacă mergi la muncă, fie un formular (declarație pe proprie răspundere) în care ai completat în prealabil motivul și durata pentru care ai ieșit din casă și unde te duci! Astfel ne dăm seama pe zi ce trece că viaţa nu mai este si nici nu va mai fi cum a fost, ne dăm seama cît de neputincioşi suntem în fața lui Dumnezeu! Ceea ce se intimpla acum pe fața acestui pământ este rezultatul nepăsării noastre in tot ce Divinitatea sau Natura au putut să ne dea!

Ne-am bătut joc de viata noastră, imbolnăvind şi pămintul astupindu-l cu beton, in loc să sădim copaci, noi îi tăiem, îi ardem! Nu întotdeauna eram conştienți de faptul că respiram, iar acum cînd lumea bolnavă depinde de un aparat respirator ne dăm seama cît de important este! Eram prea grăbiți, in goană după tot ce este lumesc, dând prea multă importantă la tot ce poate fi prostesc! Nu aveam timp s-a privim o pasăre cum se chinuie sa-şi facă cuibul, nu aveam timp să ne uităm la forma unei pietre, nu aveam răbdare să ne uităm cum apare un curcubeu şi cum dispare, nu aveam pur şi simplu TIMP. Acum insa in casa in care stam din obligatie, timpul e pe saturatie! Depinde doar de cum il gestionam pentru a-i multumi lui Dumnezeu ca ne ingaduie sa mai traim macar cateva zile chaiar si-n carantina!

https://www.youtube.com/watch?

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Vine Crăciunul

- Gigele, scoală mă! - Sfiuuuu, sforrr, sfiuu, sforrr... - Băi Gigele, scoal în sus, vine Crăciunul! - Vine, pleacă......

Ceasul – accesoriul perfect pentru a-ti afisa personalitatea

Povestea brandului de ceasuri Tissot s-a nascut in anul 1853 atunci cand Charles-Félicien Tissot care era bijutier si fiul sau...

DIN NOU AU IEȘIT ROMÂNII ÎN STRADĂ!

Ieri, Duminică au avut loc în aproape întreagă țară, ample manifestații împotriva modificării legilor justiției și a actualei politici prestate...

Close