Cele mai ciudate… delicatese!

Ce au in comun creierul prajit, tarantula prajita, supa de saliva de pasare sau camila umpluta? Undeva in lume, toate acestea sunt considerate delicatese, iar oamenii sunt dispusi sa plateasca sute si mii de dolari sau euro pentru o portie, desi pentru altii un astfel de pranz ar putea fi echivalentul unui cosmar. Deci, inainte de a va arunca cu capul inainte intr-o aventura culinara printre cele mai ciudate alimente din intreaga lume, ar trebui sa va intrebati cat mult vrei sa stiti cu adevarat despre obiceiurile alimentare ale oamenilor.

Supa din cuiburi de saliva de pasare (China)
bird nest soupDe sute de ani, chinezii au folosit cuiburi construite din saliva unei specii de randunica la gatit, in special pentru prepararea acestei supe cu proprietati afrodisiace si curative. Desi exista mai multe tipuri, supa de cuib de pasare, in general, este unul dintre cele mai scumpe alimente de pe planeta, cu o varietate de cuib rosu care poate ajunge sa coste pana la 100 de dolari un castron, iar un kilogram de astfel de cuiburi poate ajunge sa coste pana la 10.000 de dolari.

Supa de sange crud (Vietnam)
blood soupTiet Cahn, sau supa de sange crud, este un fel de mancare traditionala vietnameza, care conține foarte puține ingrediente: pipota de pui si sange de rata crud, acoperite cu arahide și ierburi. Tiet Cahn se refrigereaza inainte de consum: sangele se coaguleaza si capata textura de jeleu…

Fried Brain Sandwich (SUA)
cowbrainAcest fel de mancare pregatit din creier de vita este destul de vechi si era destul de popular pana la aparitia bolii vacii nebune, cand a fost interzis. In prezent se incearca adaptarea sa prin folosirea creierului de porc sau de miel.

A-Ping – Tarantul prajita (Cambodgia)
Daca americanilor le place sa prajeasca creierul animalelor, cambodgienilor le place sa prajeasca tarantule pe care le considera delicatese. A-Ping este un fel de mancare foarte popular in Cambodgia facut din tarantule prajite in ulei, dupa ce au fost date prin zahar, sare si usturoi, dupa caz. Tarantulele de dimensiunea unei palme sunt prajite pana cand picioarele acestora devin tepene si crocante, iar continutul abdomenului lor nu mai e straveziu ci devine globular. Acest fel de mancare cu gust amestecat intre cod si pui a devenit foarte apreciat in timpul crizei alimentare din perioada regimului Khmerilor Rosii. In prezent, tarantulele prajite sunt considerate delicatese si sunt servite mai ales ca dulciuri.
Pe cuvânt de n-aș încerca și eu așa ceva… Dacă ar avea la pizza cluj! Dar trebuie să fac o comandă specială!

Escamole
escamoleLarvele unei furnici gigant, deosebit de agresive si veninoase sunt recoltate din rădăcinile plantei agave, fiind considerate a fi o delicatesă în Mexic. Furnica Liometopum este un gen de furnica din Mexic, care are o relatie de simbioza cu omizile unei anumite specii de fluturi, care oferă furnicii secreții comestibile, în schimbul protectiei. Dar furnicile Liometopum sunt mai faimoase pentru altceva – Escamoles! Acesta este un fel de mancare din Mexic, preparat din larvele si ouale acestei furnici. De fapt, acestui fel de mancare i se spune “caviar de insectă” si nu numai ca e aproape la fel de scump ca si caviarul de beluga. Se spune că au gust de alune si unt si consistenta branzei de vaci.

Caviar Beluga tip Almas (Iran)
Acest tip de caviar provine din Iran și e numit «Almas» (diamant) fiind considerat cel mai scump si mai rar caviar din lume. Caviarul Almas este de culoare alb si provine de la sturion beluga de peste 100 de ani. Sturionul Beluga, cel mai mare ca dimensiune si singurul peste rapitor din aceasta specie, ajunge la maturitate la 20 de ani. Cu cat sunt mai albe boabele icrelor cu atat e mai batran pestele, iar gustul este si mai deosebit. Caviarul iranian Almas este extrem de scump. Se vinde doar in recipient de aur de 24 de karate contra sumei de 2000 de dolari pentru o suta de grame.
almas almas-2

Hakarl – Rechin „putred” sau tratat (Islanda)
Hakarl inseamna carne de rechin fermentata si este o delicatesa din Islanda, desi are gust inecacios de amoniac. Similar cu pestele coreean hongeo, rechinii elimina urina, transformand-o in uree ce iese prin piele. Cand rechinul sau pestele hongeo moare, ureea din corpul sau se transforma in amoniac si asta da gustul unic al acestui fel de mancare, pregatit prin eviscerarea si decapitarea rechinului si lasarea sa la fermentare timp de mai mule luni intr-o groapa acoperita cu pietre menite sa apese pentru eliminarea fluidelor. Dupa aceea, rechinul este taiat fasii si atarnat la uscare, fiind aproape gata de consum. De ce toata aceasta tevatura? Carnea rechinului Hakarla este otravitoare cand este proaspata datorita continutului ridicat de acid uric și oxid de trimetilamina, o toxina care produce efecte similare unei betii extreme.

Surstromming, heringul fermentat (Suedia)
Este un fel de mancare emblematic pentru suedezi, fiind o mancare traditionala in gastronomia din nordul Suediei. Heringul suedez, care se gaseste in Marea Nordului, este pescuit inainte de a-si depune icrele. Acesta este pescuit primavara si tinut in butoaie timp de doua luni. Apoi este bagat in conserve, unde procesul de fermentatie continua pentru cateva luni. Fermentatia provine de la o enzima a acidului lactic din colona vertebrala a pestelui. In cursul fermentatiei se formeaza acizi urat mirositori si sulfura de hidrogen. Pestele fermentat e un fel de mancare vechi in gastronomia europeana: de exemplu, vechii greci si romanii faceau un sos din peste fermentat „garum”, iar celebrul Sos Worcestershire are si acesta printre ingrediente peste fermentat.

Camila umpluta (Arabia Saudita)
Daca sunteti in cautarea unui festin demn de povestile dintr-o mie si una de nopti cand sunteti in Dubai, atunci intrebati de faimoasa reteta a camilei umplute. Acest fel de mancare mitic este un fel de fata morgana culinara, intrucat aproape ca nu exista. Nu puteti intra intr-un fast-food si cere o portie de camila umpluta la lipie. Se spune ca e un fel de mancare specific beduinilor servit la festinuri membrilor inaltei societati arabe. Deci nu se poate servi la lipie. Imaginati-va o camila umpluta cu o oaie, umpluta si aceasta cu gaini, pesti si orez si oua. Totul e atat de la superlativ ca e demn de Cartea Recordurilor pentru revendicarea titului de „cel mai amplu fel de mancare din lume”.

Uneori gustarea unor noi feluri de mancare necesita ceva in plus in afara de un stomac sanatos, pofta de mancare si curiozitate: o inima brava si un portofel plin.

Comments

comments

16 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.