Cele mai sigure construcții în caz de cutremur?

Cutremurele. Probabil cea mai mare teamă a omului. Nu știi când vine cutremurul, poate azi, poate mâine, poate peste 10 ani. De aceea, omenirea a încercat, de-a lungul timpului, să creeze cele mai sigure clădiri. În caz de cutremur, avalanță, taifun etc. Se știe că zgârie norii sunt cele mai nesigure clădiri în caz de cutremur, indiferent cât de sigure le-am face, cât oțel și ciment am pune, în cazul unui cutremur mare, nu-ți prea vine să fii pe la etajul 40 cât se bâțâie pământul.
Așadar, vă prezint câteva structuri foarte sigure în caz de cutremur.

Domul
Domul este o clădire în formă de semisferă. Nu foarte înaltă, însă se poate întinde pe o distanță destul de mare. Se pot face și câteva etaje, dacă se dorește. Mie personal mi-ar plăcea să am o casă în formă de dom. Iată un om care-a avut aceeași idee. Nu v-ar plăcea și vouă să stați aici?

Piramida
O altă structură veche de mii de ani. Piramida cu 3 sau 4 laturi, precum și conul, sunt considerate cele mai sigure clădiri în caz de cutremur. Fiind din ce în ce mai ascuțită, punctul de greutate al clădirii va fi undeva la sol, nicidecum la jumătate. În plus, la vânturi puternice, piramida împinge în sus cu ușurință aerul ce se izbește de laturile sale, iar dacă bântul bate înt-o muchie, forța sa se va înjumătăți. Cum stau piramidele egiptene de atâta vreme în deșert, bătute de vânt, furtuni de nisip etc?
Pyramid-House-by-Juan-Carlos-Ramos-FreshersMag-01

Elicea
Clădirile cu 3 laturi, unite într-un punct comun, formând o elice, sunt iar destul de sigure. Cu cât sunt mai întinse pe pământ, cu atât sunt mai sigure în cazul unul cutremur, indiferent de înălțimea lor. Aici poate fi o problemă vântul care va bate pe latule concave, împingând clădirea. Însă la înălțimi medii, nu e problemă. În București am văzut două, în zona Sălăjan.
elice

Voi în ce clădiri preferați să fiți în caz de cutremur? Da, știu. O căsuță de hobbit pare a fi cel mai sigur!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.