NE-AM CONTAMINAT DE “SCENARITA”, DAR SI DE “BECALITA”!

Infrangerea Simonei Halep in Openul australian a dezamagit pe toti iubitorii de sport din Romania (inclusiv si pe semnatarul acestui articol) care sperau, justificat, la un mult asteptat succes. Dar, vorba romanului contemporan, n-a fost sa fie asa!

Dar finala de la Australian Open, n-avea cum sa treaca neobservata si în presa internationala. Numeroase ziare de specialitae (The Age, L’Equipe, Gazetta Delo Sport s. a.) au titrat ca “Simona Halep si Caroline Wozniacki au jucat perfect timp de doua ore si 50 de minute”. Simona Halep, locul I WTA, a fost învinsa, sâmbata, cu scorul de 7-6 (2), 3-6, 6-4, de daneza Caroline Wozniacki, locul 2 WTA, în finala Australian Open. Asadar, reprezentanta noastra a pierdut a treia finala de grand slam jucata în cariera si va coborî, începând de luni, pe pozitia a doua a clasamenului WTA, dupa 16 saptamâni, adversara ei de sâmbata urmând a fi noul lider WTA.

Firesc, dupa o asemenea deziluzie (repetata!) te intrebi: ce se intampla totusi cu acesta tanara sportiva? De ce, mai de fiecare data, capoteaza la final? Unde-i hiba? Greu de raspuns. Chiar daca, asa cum se intampla si-n alte sporturi, la noi, adica la romani, imediat se gasesc “specialisti” atotstiutori, erijati in detinatori ai adevarului absolut care, prin presa sau radio-tv, iti ofera fara drept de apel, explicatii inatacabile!

Lipsite, rupte pana la urma de realitate. Cine-s acestia? Ii stiti si chiar ii si vedeti si dvs. dese ori, pe micile ecrane, asa ca nu-i voi nominaliza acum. Fac totusi o cuvenita precizare spunandu-va, ca o parere (ba chiar convingere) strict personala, ca asa cum scrie si-n generic, cam de multa vreme, romanasii nostri sunt contaminati de un fel de scenarita cronica, agravata tot mai mult si de…becalita!

Adica de “minunile” debitate-n flux continu de catre patronul FCSB-ului! Ne place sa tot prefatam evenimentele sportive aflate fie la debut, fie-n desfasurare, cu fel de fel de scenarii, practic nerealizabile, chiar fantastice, care la final (mai de fiecare data ratat), se dovedesc a fi doar “apa de ploaie”(sic!) si cu efecte total inverse fata de ce spuneau scenariile! Si iata asa, in timp, totul se agraveaza (si uneori, chiar se si naruie) influentat de iulziile si megalomania d-lui Becali, cel care-si lauda mereu “achizitiile”, amplificand “mercurialul”! (banuiti, probabil la ce ma refer!).

Toate aceste “boli”, hai, sa le numesc practici, influenteaza negativ moralul competitorilor, ii incarca psihic si, implicit, le scad puterea de concentrare si de realizare a scopului dorit. Ca sa revenim acum la subiect, recte la esecul Simonei, iarasi ma intreb: de ce era nevoie sa se faca atat de mult tam-tam (prin ziare si tv), inca de prin primele tururi ale Turneului australian, cand normal ar fi fost sa fi vorbit atunci, doar cuvenitele stiri sau cronici de concurs, fara anticipari fabuloase si scenarii pagubitoare?!

Nici nu se calificase bine prin sferturi de finala, ca Gazeta Sporturilor o si facea pe Halep “sigura castigatoare”! Ba mai mult, aproape ca a umplut un intreg numar de ziar, cu fel de fel de vorbe goale, povesti si eterne anticipari, tot “precise” si ghicite, mai ceva ca… mama Omida! Exacat ca si… simpaticul Gigi B. care, plin de euforie dar si de cunoscuta-i fantezie, lauda total aiurea pe unii jucatori, considerati asa, cand are el chef (dar si interes) a fi “fara egal in intreaga Europa”! Ca nu-i deloc asa, nici macar in vis, o stiti prea bine. La fel s-a procedat si atunci cand ne-am calificat (cu chin si vai!) la turneul final al Camponatului European de fotbal din Franta si la multe alte asemenea competitii unde, proverbul “Lauda de sine nu miroase a bine” s-a confirmat din plin !

Parca aud si acum strigatele devenite superfluie, de genul “Hai Romania”, auzite mai peste tot, cu cca. un an inaintea evenimenului (unde a ajuns pana la urma Romania, se stie!!)! Ce rost aveau, cui foloseau oare?! De ce n-avem rabdare sa facem aceste lucruri, la final?! Atunci cand, intradevar, victoria e de partea noastra. Molipsiti de aceste… “molime”, se pare ca ne-am cam obisnuit s-o facem, precum gaina care cotcodaceste inainte de a face oul! Toate aceste obisnuinte, devenite-suferinte, se rasfrang direct asupra psihicului si moralului competitorilor, iar rezultatele s-au vazut si tot se vad! Sa speram insa, intr-o dorita insanatosire!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.