CRACIUNUL SI…FERICIREA!

 

„ Răsfăţul cu care ne obișnuim nu ne face fericiţi.” — George Eliot

Odata cu venirea Craciunului sau in intampinarea acestei mari sarbatori crestine,aproape tot romanul iti spune mereu ,, Craciun fericit” sau, de ce, nu?, ,, Sarbatori fericite”!

O urare intrata de mult in vorbirea noastra, in fapt- un tipar verbal transmis si auzit pretutindeni, pe strada, acasa, la tv si- n mai toata mass-media. Dar v- ati intrebat vreodata, ce este FERICIREA?

Aceasta ca sa stim si sa ne explicam totusi de ce folosim mereu numai acest concept si nu altul?! Altul cu acelas mesaj si semnificatie. O prima explicatie ar fi ca, de mai multa vreme, fie din comoditate, obisnuinta sau traditie, tiparele sunt acum la…. mare moda!

Deci, inclusiv in vorbire. Asa ca, n- ar fi tot atat de expresiva si semnificativa inlocuirea eternei ,, fericiri” cu, de pilda,..,, Un Craciun cu bine si cu santate” sau ,, cu ganduri bune de belsug si prosperitate”, ori ,, noroc si voiosie, cu deconectare si inima buna” sau cu numeroase alte asemenea urari eprimate, aleatoriu(intamplator), dupa placerea , gandirea si modul de a fi al fiecaruia? Pana una, alta, haideti sa lamurim ,intr-  un fel fie spus, ce este fericirea?

 

O întrebare la care, in decursul timpului, au încercat să răspundă nenumăraţi scriitori şi oameni de ştiinţă .„ Nu există nici fericire, nici nenorocire pe lume; există doar compararea unei stări cu cealaltă şi atâta tot. Doar cel care a simţit nefericirea cea mai cumplită e în stare să simtă cea mai mare fericire.” ,spunea Alexandre Dumas. Mulți cercetători moderni asociază fericirea cu sănătatea, două stări umane, afirmând că ele se condiționează reciproc. De fapt, în toate civilizațiile de pe glob există credința că omul nu se poate dezvolta armonios decât în această combinație. Un adevar recunoscut pretutindeni, de mii de ani. Întrebarea pe care și- au pus- o a fost: Ce trebuie să fie mai întâi, fericirea sau sănătatea? Repede, au găsit și răspunsul, unanim : fericirea! Există dovezi clare că a fi fericit nu este doar benefic pentru sănătate, ci chiar vital. Adevărul este că, la nivel intuitiv, toți știm asta. Atunci când suntem fericiți ne simțim mai bine. Dar mulți dintre noi ne limităm doar la constatarea fenomenului, când, de fapt, ar trebui să facem din fericirea noastră o prioritate absolută. Căci, in fond, ce este mai prețios în viața unui om decât sănătatea – bunăstarea fizică și cea emoțională? „ Fericirea este arareori acolo unde o cauţi. Visurile noastre cele mai adânci sunt înflăcărate de scântei neaşteptate.” (Samuel Johnson).” Sunt fericit – pentru că…” spun unii sau altii. Ei bine, simplul fapt că dă o oarecare explicatie fericirii sale este dovada că respectivii, nu posedă adevărata…fericire!

Căci adevărata fericire este o fericire fără cauză. Da, sunteti fericiti,oameni buni(un alt …tipar!) si nu stiti de ce. Găsiti că e minunat să trăiti, să respirati, să mâncati, să vorbiti, si nu stiti de ce. Nimic adus- o: nici vreo mostenire, nici vreun cadou, nici… o femeie frumoasă. Suneti fericiti pentru că este cevanu v- a ce vine să se adauge de sus, un element spiriual care nu vine nicidecum de la voi însivă, precum o apă care curge din cer. Pentru majoritatea oamenilor, fericirea e legată de posesiuni: de case, de bani, de decoratii slăvitoare, sau de femei ori copii.

. Nu, adevărata fericire nu depinde de nici un obiect, de nici o posesiune – ea vine de sus, si veti fi uimiti să descoperiti în voi însivă, neîndoios, această minunată stare de constiintă. Vă stăpâneste si nici măcar nu stiti de ce. Iată adevărata fericire. Altfel fiespus, nu există insa o idee clară, absoluta, a ceea ce este ,, Fericirea”, pe care o tot transmitem meru mai ales acum, de Sarbatori!…

 

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Pin up girl #1

V-am întrebat ce-ați mai vrea să mai apară pe aici. Printre răspunsuri au fost și "pin up girls". Mai pusesem...

Dacă face scurt în apartamente Iasi, lași cartieru-n beznă!

Acum vreo 5-6 ani aveam o gagică nebună. Nebună zic eu. Însă clar avea femeia ceva la mansardă, veți vedea...

Câteva citate atât de adevărate…

Vă las mai jos câteva citate absolut superbe. Veți vedea că sunt de mare adevăr și realitate. Pe Pământ nu...

Close