Cum a dispărut middle-class-ul din România

Pătura socială de mijloc, sau mai nou, middle-class, a cam dispărut din România.
Și treaba nu e de acum 1-2 ani, ci de vreo 10, cam așa.

Da, a cam dispărut încă dinainte de criza asta economică. A dispărut pentru că am stat cu mâinile în sân.
Lasă bă că merge așa“, “Du-te cu cartușul de Kent la doctor” au devenit expresii foarte uzitate.
Nu înseamnă că toți doctorii sunt șpăgari. Nu. Mai sunt câțiva care-și fac treaba de plăcere. Însă și ăia când văd că trec 2-3 ani și iau o mizerie de salariu, li se cam taie de toți și toate.
Și aici nu vorbesc numai de doctori. Vorbesc de funcționarii publici. Șpaga și corupția a atins cote alarmante. În curând vom ajunge ca-n filme. De se dă pe față șpaga. Pentru o semnătură, pentru un pat cald la spital, pentru rezolvarea unor acte mai rapid.
Altfel, fără șpagă, rămâi cu afacerea în pom vreo 2 ani până și se eliberează actele. Și între timp mai mori și prin spitale insalubre, pline de gândaci și șobolani.

Și în condițiile astea, cu toate că sunt șpăgari destui, chiar și ei sunt săraci. Nu le ajunge să trăiască. să-și plătească datoriile, să aibă un trai cât de cât decent.

Acum țara e împărțită în 4 catogorii.
1) Bogații. Ăștia de-și permit orice. De la limuzină personală până la vile în Tenerife. Toți sunt băgați în politică. Cred că sunt vreo 100 maxim care n-au nicio treabă cu politica. Cel puțin la prima vedre.
limo

2) Middle-Class-ul. Foarte puțini – maxim 2.000.000, de reușesc din salariu să-și plătească datoriile (întreținere, lumină, cablu, telefon etc.) și le mai rămâne de un concediu de 2-3 săptămâni pe litoral. Ori la bulgari, ori la greci, ori la turci, ori, de ce nu, chiar la noi.
normal

3) Săracii. Adică aceia cărora nu le ajunge un salariu să-și plătească întreținerile, să aibă un meniu diversificat la masă, sau să meargă undeva în concediu. Ori plătesc restanțe la întreținere, ori pleacă un weekend la mare. Asta o dată pe an. În situația asta este majoritatea populației României. E un adevăr crunt, care ne doare. Să zicem mersi că nu suntem ca cei foarte săraci.
debts

4) Foarte săracii. Aceia care-s vai de capul lor. au 10-15 copii, mor de foame, nu se spală cu lunile, trăiesc în condiții în care și boșimanii ar zice că-i nasol. aici vedem pensionare de 80 de ani cu pensia fix 30 de lei. Cu medicamente care costă 200 lei lunar, cu întreținere care costă alți 100 lei. Că după 40 de ani de muncă are pensia aia mizeră. În timp ce alții au 6000 lei, după câțiva ani de schingiuit și ucis oameni (cazul Vișinescu, despre care s-a tot vorbit zilele trecute).
poor

Și uite așa, în contextul economic actual, România pierde pe zi ce trece câte un om din pătura de mijloc. Și noi stăm cu mâinile în sân. După cum am spus mai sus, “LASĂ BĂ CĂ MERGE AȘA”

Comments

comments

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.