Cum pot fi valorificate invențiile românești?

Ștefan, un vechi prieten, a participat recent la Salonul de Invenții de la Geneva (Elveția) și s-a întors acasă cu o medalie de aur. L-am invitat la mine, fiind înarmat cu cafea și cu câteva cutii de bere. Ștefan s-a tot plimbat prin living, vorbindu-mi despre cum pot fi valorificate în România invențiile românești.

Ștefan sorbi din cafeaua fierbinte și-și desfăcu o cutie de bere.

– Uite, coane, habar n-am cine a inventat cutia asta, dar s-a îmbogățit de pe urma ei.

– Mda, și ai vrea ca și invenția ta să te facă milionar?

– Toți cei premiați la Geneva am merita să ne îmbogățim…

– Stai puțin, Fane, voi, premianții, nu primiți nimic?

– Cum să nu?! O diplomă… Numai dacă ne-am putea valorifica invențiile cumva. Statul nu ne ajută!

– Cum, dacă faci, să presupunem prin absurd, un perpetuum mobile, statul n-ar încerca să pună în practică ideea?

– Nu! Păi dacă parlamentarii nu câștigă nimic, de ce ar face legile necesare?! Ștefan se ridică și începu să măsoare încăperea în lung și-n lat. Îmi arătă cutia de bere, reluând: Uite, un perpetuum mobile își menține o mișcare ciclică permanentă, aparent încălcând legile de conservare acceptate, sau ireversibilitatea fenomenelor din natură, și ea acceptată.

– Nu spune că ai inventat un perpetuum mobile, că nu se poate!

– Coane, îmi servești pastile, deși nu ești medic! Ba se pare că există mai multe asemenea minuni. Una e românească! Pila lui Karpen generează energie de peste 50 de ani. A fost inventată prin anii puterii populare, dar nici pe atunci, nici acum, nu se valorifică această comoară.

– Cum așa, Fănică, avem o sursă inepuizabilă de energie și, la o adică, trebuie s-o cumpărăm de la vecini?

– Bineînțeles! Inventatorul Nicolae Vasilescu-Karpen a spus că ea va funcționa veșnic. Acum pila stă încuiată într-un seif blindat dintr-un muzeu și funcționează continuu de 56 de ani. Mai ai răbdare o veșnicie și vom vedea dacă, într-adevăr, funcționează la infinit!

– Păi nu-i nevoie decât de bani pentru a valorifica invenția asta…

– Da, băiete! La Salonul de Invenții de la Geneva, noi am câștigat în total 34 de medalii de aur, 8 de argint și 27 de premii speciale. Oare câte vor fi puse în practică în România?

– Păi, să le număr… Niciuna!

– Ei, bravo! Ești un geniu! S-ar putea aloca niște sume, dar statul n-are destui bani pentru educație, cultură, sănătate etc.

– Da, dar ai putea contacta un „business angel”, adică un om dispus să-și folosească banii, timpul și contactele pentru a pune în practică invenția ta. Asta va fi o afacere, care va genera bani din care vei primi și tu.

– De unde-l iau pe acest om?

– Sunt amic cu unul dintre ei, De exemplu, Andrei Ursachi e antreprenor în serie, un specialist în Marketing Digital și dezvoltare de start-up-uri. E tânăr, dar până la 25 de ani, și-a dezvoltat 6 afaceri, cea mai mică dintre ele cu o cifră de afaceri de peste 100.000 de euro! Miroase imediat o idee bănoasă și investește, fiindcă vrea să se dezvolte și a devenit business angel.

– Adică nu mai sunt nevoit să mă împrumut la o bancă, să-mi pun casa gaj și nici să plec din țară…

– Nu! Bagă Andrei banii. Desigur, în anumite condiții, că-i om de afaceri, nu filantrop. Faceți un contract și lucrezi la produsul care se bazează pe invenția ta. Și nu te doare capul gândindu-te la resursele materiale. Asta-i treaba lui Andrei. E un băiat extraordinar! Dacă ideea ta poate aduce bani, puneți de o afacere. Stai să-i dau telefon și vă pun în legătură!

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.