Cum poți trăi alături de depresie?

Depresie, anxietate, atacuri de panică. Prin astea trecem cu toții în ultima vreme. De la Coronavirus sau nu, de la statul în casă, nu știu. Nimeni nu știe nimic. Însă cu certitudine stările acstea le vom avea mai devreme sau mai târziu în viață.

Alături de atacurile de cord, diabet, obezitate, depresia este boala secolului. Și netratată poate fi fatală. Că se gândește vreunul că ce rost are să mai trăiască, hai să intre cu mașina într-un stâlp. Sau în vreunul cu mașinjă de fițe, că ăla n-a muncit o zi pentru mașina aia. Deschid aici o paranteză despre mașinile “de fițe“.

Că, alături de depresie mai vine și lipsa ideilor coerente și săritul de la o idee la alta. Așa, mi se pare absolut aiurea să faci credite bancare ca să-ți iei mașină de 100.000 sau 50.000 de euro. Și sunt mulți de ăștia. Că doar nu faci banii ăia nici într-un an, dacă e să strângi salariu lângă salariu. Asta dacă nu ești pensionar cu pensie de 30.000 lei lunar.

Și-am obsevat foarte multe mașini scumpe pe stăzi. Modele noi, 2018-2019, mașini de zeci de mii de euro. Multe mașini, nu 2-3 văzute pe lună. Zic vreo 2-3 văzute în 1 oră. Aș înțelege credit ca să-ți mobilezi casa. să faci o zugrîveală, să-ți iei o mașină de maxim 25.000 de eurâo, nouă. Deși, repet, nu văd rosul să-ți iei mașină nouă cu 25.000 de euro când îți poți lua una de 10 ori mai bună, mai sigură, cu 15.000, mai “bătrână” cu 5 ani decât asta “ultimul răcnet“.

Bun, revin la depresie.
Ultimul articol personal a fost pus acum aproape 2 luni. Nu mai am chef nici de blog, nici de nimic. Nu pot sta să mă uit la un film cap-coadă, de exemplu. La fel si somnul. Dorm cu întreruperi. Câteodată mă simt bătrân, ca de 80 de ani. Mă dor mușchii, mă doar toate. Și nu m-aș da jos din pat nici dacă ar arde ceva pe lângă mine.

Ideea e că nu sunt singurul în această situație. Din ce în ce mai mulți tineri suferă de depresie și nici măcar nu știu de asta. De ce? Ce s-a schimbat în viața noastră față de acum 20-30 de ani?
1. Tehnologia. Stăm cu ochii într-un monitor tot timpul. că e TV, laptop, calculator sau telefon. “Cu cât stăm mai mult on-line, cu atât de îndepărtăm de cei de lângă noi.”
2. Alimentația. Nu prea mai avem mâncare normală, neinjectată, proaspătă, fără chimicale. Înainte era sărbătoare când aveam o sticlă de Pepsi pe masă. Doar de o zi onomastică, de revelion, Crăciun etc.Acum e dezastru dacă n-avem un suc 2 zile la rând.

Acum 30 de ani luam mărul din pom, îl ștergeam de tricou așa, de ochii soacrei și-l mâncam. Acum nu potă să faci acelși lucru. solul este acid, iar fructele sunt aproape toate mănate. Iar cele din magazin sunt acoperite cu o pojghiță de ceară. Ca să țină mai mult pe rafturi. Luați un măr de la țară din pom și puneți-l lângă unul luat din magazin. Ăla natural se va scoroji într-o săptămână, pe când cel din magazin, chiar spălat cu apă fierbinte, ca să se ducă ceara de pe el, tot va rezista o lună fără să-și schimbe deloc înfățișarea.

Ce mai e natural aici? Trăim înconjurați de monitoare și plastic. Nu mai știi dacă pui mâna pe o țâță sau o bucată de silicon. Realitatea virtuală e la îndemâna oricui, să stai să te joci “în timp real“, dărâmând chestii de prin casă.

Și toate astea mă deprimă. Te deprimă. Fără să vrem, ne e din ce în ce mai greu să ieșim din casă. Și atunci când ieși, în sfârșit, o facem cu o frică enormă.

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Cel mai performant telefon din lume este românesc! Allview X1 Xtreme.

Și iată-ne ajunși în vârf. De ieri, deținem cel mai performant smartphone de pe piață. Noul Allview X1 Xtreme! Smartphoneul...

Cele mai frumoase peisaje de iarnă

A venit iarna! Într-un final, avem și noi iarnă în țară. Și cum am început să nu ne mai bucurăm...

Care e mașina voastră sport preferată?

Haideți să vă pun o întrebaie încuietoare. Care e mașina voastră sport preferată? Sport însemnând nu mașina de oraș. Asta...

Close