Cum putem contribui la descongestionarea urbană?

În anul 2015 Comisia Europeană, prin Directoratul General pentru Mobilitate și Transport, a lansat un proiect cu o durată de 3 ani, concretizat într-o campanie desfășurată, în diverse forme, în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, la care s-au adăugat Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Croația. Cu această ocazie am putut vedea cum putem contribui la descongestionarea urbană din România.

La noi în țară, această campanie are loc sub denumirea “Do The Right Mix România”, lansată oficial în luna iunie, odată cu Crosul Pădurii. Do The Right Mix se referă la încurajarea mobilității urbane sustenabile. Adevărul e că în orașele românești se circulă greoi, mai ales în marile centre urbane.

Scopul evenimentelor organizate de Do The Right Mix România e de a conștientiza importanța transportului în comun și a dificultății cu care se desfășoară traficul în marile aglomerări. Un sondaj la nivel global efectuat în septembrie a.c. a primit răspunsuri care ar trebui să ne îngrijoreze. 71,26% dintre respondenți afirmă că traficul din orașul lor e dificil sau foarte dificil. Cu toate acestea, 82% dintre respondenți folosesc bicicleta numai o dată pe săptămână sau chiar deloc.

La nivelul României, la sondaj au participat cetățeni din patru orașe mari: București, Cluj, Timișoara și Constanța. În toate aceste orașe se preferă transportul public în defavoarea mașinii personale, tocmai din cauza aglomației de pe străzi. Concluzia ar fi că trebuie să renunțăm la deplasările cu propriul automobil, în favoarea transportului în comun, pentru fluidizarea circulației, să mergem cu bicicleta și chiar pe jos dacă e posibil.

Da, poate că românii ar circula mai des cu transportul în comun, dacă mijloacele de transport ar circula mai des, iar călătorii s-ar simți în siguranță, știind că n-are rost să se înghesuie, pentru că imediat va sosi alt mijloc de transport în stație. Numai că lucrurile nu stau deloc așa. Transportul în comun funcționează extrem de greoi și nimeni nu face nimic pentru a schimba actuala stare de lucruri.

Da, poate că unii s-ar deplasa mai des cu bicicleta chiar și în București, dacă ar avea culoare trasate special pentru bicicliști prin întregul oraș. Nici aici lucrurile nu sunt în regulă și nu se face nimic coerent pentru îmbunătățirea situației.

Obiectivul principal al campaniei e cel de a promova avantajele combinării diverselor forme de deplasare în mediul urban. Mai concret, își propune să facă cunoscut faptul că, folosind pentru fiecare călătorie cel mai potrivit mijloc de transport, oamenii pot să-și îmbunătățească sănătatea și situația financiară și pot contribui la protejarea mediului.

Sună ca din carte. În realitate lucrurile stau altfel și multe măsuri luate la nivel european nu pot fi implementate pe plan local. Sunt convins că nu-i doar situația României. În ciuda dificultăților și a piedicilor apărute, nu înseamnă că putem abandona acest proiect, care are meritele sale și ar trebui să ne facă mai responsabili. E adevărat însă că efortul cetățenilor ar fi bine să fie conjugat cu cel al autorităților.

Intră pe pagina de Facebook a campaniei, alege combinația potrivită de mijloace de transport, participă la concursurile ce se vor desfășura în următoarele luni și poți câștiga: abonamente gratuite la RATB, pedometre, biciclete și vouchere la un magazin cu articole sportive. Pentru a contribui la susținerea mobilității urbane durabile alege combinația potrivită!
bicla

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
INTRE A SCRIE SAU NU PE BLOG!

N-as fi abordat acest subiect daca n-as fi observat, pe parcursul mai multor ani, ca a exprima o parere, a...

5 motive pentru care www.bitmahavi.com este cea mai buna platforma de tranzactionare a criptomonedelor

Tranzactionarea criptomonedelor nu mai este un termen necunoscut, asa cum era acum cativa ani in urma. In momentul de fata,...

RADIOUL NATIONAL LA 90 DE ANI! …

Peste exact 10, primul radiou din Romania-si va serba centenarul! Pana atunci insa, propun sa adresam acestei institutii nationale cuvenitele...

Close