Cum resuscitezi un oraș aproape mort?

Tema de azi e una de interes general, cam pentru orice român. Anume, cum resuscitezi un oraș aproape mort? Vorbesc de orașe în care încă mai mișcă ceva, nu de Călan sau… Lupeni, unde mai sunt 500 de oameni care mor de foame.

De exemplu, Severinul. Oraș aproape mort până mai ieri. Și ar merge aici băgat și Călărașiul. Așadar, un oraș de genul acesta, cum îl învii? Soluția, deși pare ciudată la prima vedere, e destul de simplă. FACI UN MALL!
mall

În Severin s-a făcut (sau se face). Ce înseamnă asta? dintr-o dată ai cel puțin 200 de locuri de muncă, pentru construcția lui (200 de oameni – i-am scos din burtă, n-am idee de câți muncitori e nevoie. Deși dacă se lucrează în 3 ture, ar cam ajunge la 600-700 de inși, zic și eu).
Apoi, după ce-l construiești, va veni lumea ca la urs. Nu contează că n-au bani. Tot își vor rupe de la gură un pachet de țigări, un pet de bere ca să ia ceva din mall. În plus, vor veni cei din comunele învecinate. Bătrâni cu pensia abia luată, vor lua straiele de duminică și vor face și ei o vizită.
– Să vedem și noi mallul maică, înainte să murim.

Nu râdeți, în realitate chiar așa stă treaba. Știați că există oameni care n-au mers niciodată cu scara rulantă? De exemplu, vărul meu din Severin nu a mers niciodată cu metroul. Mallul va atrage lumea, nu doar din acel oraș, ci și din împrejurimi. Nu toți în fiecare zi, însă va deveni un centru comercial foarte utilizat.

Nu se vor mai duce la Nea Caisă la crâșmă să ia litrul de ulei cu 5 lei, îl vor lua de la Gima, Carrefour sau ce magazin alimentar (hypermarket) va avea mallul, cu 3,5 lei.

Apoi, acel mall va avea mai mult decât un magazin alimentar. Magazine de haine, de la costume de 2000 lei, la tricouri de 14 lei. Nu credeam că găsesc tricouri așa ieftine, însă după ce-am intrat și eu (la plesneală) într-un magazin de haine din hypermarket, m-am mirat de prețuri accesibile oricui. Magazine de gadgeturi, se știe că românul își cumpără tehnologie cu banii pe care nu-i are (în rate), pentru a impresiona oameni pe care-i urăsc. Așadar, un stick USB, un mouse, o tableta, un televizor în rate, un telefon mobil “de fițe” tot se vor vinde de cel puțin 3-4 ori pe lună.

Apoi, cinematograf nene. Cu două sau chiar trei săli de cinema. Unde vor avea ultimele noutăți în materie de filme americane (în principal). Uite așa, românul se va educa puțin. Nu va mai downloada de pe torrente ultima peliculă filmată prin Rusia cu telefonul mobil, pentru a distinge niște umbre, va merge la cinema. Și miercuri ai două bilete la preț de unul, pentru cine mai folosește cartela Orange. Așadar, să dai 35 lei pentru două persoane, să vezi Age of Ultron, de exemplu, merită cu prisosință.

Într-un orașel mic, un mall ar trebui să aibă și unelte de astea pentru gospodărie. O lopată, o greblă, o mătură… Poate tânărul țăran își va lua și el furca din mall, ca să-și strângă paiele. Da, magazinele astea universale pe care le vedeți în sate, se pot foarte bine muta în mall. Depinde acum de chirie, deoarece nu mai merge șpaga de 3 oi și un purcel dată la primar, ci vei plăti un 1000 euro pe lună. Sunt unii care-și permit. Alții, nu.

Pe aceeași temă, a salvării unui oraș mort, am văzut că s-a făcut acum ceva în Hunedoara. Un ștrand. Prevăzut cu 600 de locuri, a tras în prima zi peste 1300 de oameni. Și la 10 lei intrarea… Și la încă 60 de zile de arșiță, uite cum se fac banii. Că banii ăia se duc în buzunarele unor politicieni corupți (în majoritatea cazurilor), e altă mâncare de pește. Omul știe că a dat 10 lei și a avut apă, dușuri, s-a jucat volei, a întotat, s-a răcorit. Pe 90% dintre ei nu-i interesează ce se va face cu acei 10 lei de la el.

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Unul dintre cele mai interesante site-uri de jocuri

Foarte mulți copii accesează www.gokids.ro din dorința de a-și petrece timpul liber într-un mod cât mai plăcut și pot fi...

Vechi dar bune

Azi, din seria Oldies, but goodies, avem trei filmulețe. Cum să deschizi sticla de vin. Evident, NU așa! Epic spoon...

,, AM VENIT IN ROMANIA LA CONFRUNTAREA CU IMPOSTORII”….

Sunt spusele (publicate si reproduse din presa scrisa ) ale unor romani plecati in strainatate si reveniti acum in tara...

Close