Cum sa acumulezi experienta chiar inainte de a aplica pentru primul job ca absolvent?

Chiar daca inca studiezi si mai este ceva timp pana la momentul absolvirii, inca te bucuri din plin de viata de student, poate cea mai frumoasa si mai plina de idealuri etapa din viata, cu siguranta te gandesti serios la ce te asteapta odata ce ai iesit de pe bancile facultatii.  Si, evident, este vorba despre cariera ce urmeaza sa ti-o construiesti, calea pe care o alegi in acest sens si cum sa procedezi astfel incat sa te bucuri de succes, iar planurile tale sa prinda contur si sa se realizeze asa cum iti doresti.

Iar in acest sens, este bine sa te pregatesti nu doar  in ceea ce priveste studiul materiilor predate la facultate, cu rezultate bune la examene, ci si din punct de vedere al asimilarii pe cat se poate a unei experiente cat mai din timp. Si asta se poate realiza de catre studenti, masteranzi, doctoranzi prin optarea pentru unul dintre programele dedicate lor, precum work and travel in America, UK, Grecia, internship in Australia, SUA etc, prin care se poate acumula un tip de experienta mai mult decat benefica pentru cariera profesionala si nu numai a adultului aflat in perioada de formare a sa.

Un astfel de program, care se desfasoara pe perioada vacantei universitare, fiind vorba despre o perioada de mai bine de trei luni, poate reprezenta pentru fiecare tanar participant un start excelent in viata si care ii va putea ajuta mai bine sa faca fata provocarilor de tot felul care inevitabil vor urma. Si asa cum spune si denumirea programului, respectiv work and travel, studentul va avea parte in cadrul acestuia atat de o perioada dedicata experimentarii unui mediu de lucru intr-o alta tara, in baza permisului de munca valabil, prima care se desfasura imediat cum ajunge acolo, cat si de perioada dedicata calatoriilor, asemenea unui concediu de odihna  binemeritat dupa etapa „work”.

Astfel, studentul se va deprinde cu toate mecanismele in baza caruia functioneaza intreaga echipa alaturi de care va lucra si in care se va stradui sa se integreze, va intelege cum sa-si indeplineasca la timp responsabilitatile postului ocupat, exigentele managerului, comportamentul specific unui angajat pe care trebuie sa-l adopte la locul de munca etc, aspecte extrem de importante si utile atunci cand, odata reintors acasa si cu studiile finalizate, va aplica pentru un job.

De asemenea, etapa dedicata calatoriilor ii va largi semnificativ orizontul, va socializa cu studenti veniti din alte tari, prilej excelent de schimburi culturale, de idei diverse si de a vizita locuri unice si spectaculoase.

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
5 metode alternative de-a te îmbăta

Încep acest material spunând din start ca nimeni să nu încerce aceste metode acasă. Sunt foarte periculoase și nu voi...

Nu înțeleg “înghețata” asta!

De când mă știu eu, înghețata este o cremă care aproape îngheață. Nu se face bocnă, nu există cristale de...

Mâine plec

Flăcăi și flăcăuașe, mare anunț important. Mâine plec în Cipru. Am refăcut bagajul de vreo 3 ori. Trebuie să am...

Close