Cum să devii fotograf profesionist?

Parcă de când vedem prima oară cât e de frumos un copac înflorit ne lovește așa un drag de a-l capta într-o fotografie.
Dar și fotografia asta e cu dus-întors. Evident, oricine cu o inteligență medie poate mânui un aparat foto banal, după câteva secunde de training:
– Te uiți p-acolo și când ne vezi apeși pe butonul ăsta!

Și gata poza. Cam același principiu este la aproape orice cameră foto. Ori că vezi ce vrei să pozezi într-un obiectiv, ori că vezi pe un display, tu doar apeși pe buton și gata treaba.
Însă ca să devii fotograf profesionist, mai ai drum lung în față. Asta nu se poate învăța așa, “de pe net“. Trebuie să te lipești de niște profesioniști în arta fotografică.

Spanacul a fost atras de fotografie de când era mic. Îi plăcea să apară în toate pozele. Cocoțat pe masă, mușcând lacom dintr-un cactus, cățărându-se în pom. Numai pe WC nu și-a făcut poze! Doar că s-a filmat de vreo 2 ori. Mă rog, treburi pentru cunoscători…

Țin miunte că prima dată am avut un aparat foto Cmena, rusesc. Excelent apărat. Atomic era, scăpându-mi de nenumărate ori din mâinile-mi neîndemânatice.
Cădea, se ridica, se ștergea de praf și se făcea poză. Juri că era ceva rudp cu Kalașnikov! Nimic mai simplu. Avea și o husă frumoasă de piele. Era pe film, pe vremea aceea existând doar filme alb-negru. Cele color ori nu existau în perioada comunistă, ori erau extrem de scumpe.
Scriind aceste rânduri, mi-am dat seama că le pot poza. Și am observat că la acest vechi Cmena, există niște funcții demne de un DSLR. Pe lângă faptul că pot seta cer senin, înnorat, ploaie, mai are și ceva ce eu îmi doresc la un aparat foto digital. Anume funcție de zoom manual! Hmm, parcă aș cumpăra uin film și m-aș apuca de ceva fotografii cu bătrânul ruznac…
DSCN4221 DSCN4222

Apoi, prin anii 90, tatăl meu, ziarist de profesie la vremea aceea, a primit de la ziar un Minolta. Ceva deosebit, făcea poze color nene. Ăla meserie. Aveam așa mare grijă de el când făceam pozele, nu cumva să-mi scape din mâini. Pentru că nu era efectiv al nostru și costa o căruță de bani pe atunci. Bine, și eu mă mărisem nițel și nu mai aveam degetele de unt…
Am făcut multe poze frumoase cu el… Nu ieșeau toate foarte clare, însă pentru vremea aceea era ca și cum ne-am uita acum la un blueray.

Prin 2008 mi-am luat actualul aparat foto, un Nikon s51. 8.1 mpx, filmare VGA, nebunie.

Face poze frumoase, ca dovadă fiind cele de mai jos.

20140728_185601

Însă ce mă nemulțumește este funcția de zoom manual. Asta deoarece îmi place să folosesc funcția macro la maxim. Să fotografiez o floare de la 5 mm apropiere. Dacă aș încerca asta cu un aparat foto obișnuit, ar ieși o chestie neclară. Și ce hal de fotograf aș mai fi atunci? Nici măcar amatorii nu fac gafe d-astea enorme…

Acum mi s-a pus pata să-mi fac rost de un DSRL pentru începători. Un Canon 350D ori un 450D ar fi excelente.Însă sunt ieșite din construcție, d-aia sunt mai ieftine.

Și pentru începători și nu numai, StradaIT.ro vine în ajutorul nostru cu o ofertă bogată de aparate foto, tablete, smartphones și fel de fel de gadgeturi, fără de care, viața noastră ar fi mult mai searbădă, mai lipsită de culoare!

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.