Cumpărați din piață, de la producători români!

Cînd a fost ultima dată când ați fost la cumpărături în piață? Recunosc, eu n-am mai fost într-o piață să fac cumpărăturile lunare/ săptămânale de ani buni. De când au apărut toate magazinele din 3 în 3 metri. Mega, Shop and go, Lidl, Profi, Penny etc.

Și am greșit enorm. Între timp Piața Delfinului a fost renovată. Am trecut ieri, special să-mi iau lubeniță. Deoarece, după cum am spus aici, n-am mai mâncat o lubeniță dulce și zemoasă, fără gust de castravete de ani buni.

Am găsit lubeniță. N-o fi ea “de Dăbuleni“, dar nici turcească nu e. Nu puteam plăti cu cardul, așa că am rămas dator omului 2 lei, că aveam bani peșin 24 lei, iar lubenița era 26 și ceva mărunțiș. A zis să-i aduc data viitoare.În plus, mi-a plcăut cum au făcut acum piața. Găsesc și croitorie și mercerie și un mini-restaurant. Care înainte era un fel de cantină, de unde-și cumpărau piețarii (și nu numai), de mâncare.

Nu am apucat să mă uit după pofta inimii, căci mă grăbeam. Dar, în timp că mă îndreptam către ieșire, am prins cu coada ochiului ceva. Telemea de capră la… 37 lei per kilogram. Am zis că am vedenii, știți voi, odată cu vârsta, mai pățești și d-astea.

M-am apropiat de magazin și m-am uitat mai atent. Atât era prețul. Telemea de capră 37 lei, telemea de oaie 30 lei kilogramul. Avea și mai proaspătă și mai veche (maturată). Telemeaua de bivoliță era 33 lei. Așa bună… Am luat o bucată, puteam cumpăra cu cardul. a tăiat brânza cu ață! Apoi am văzut cât costa și telemeaua de vacă. 25 lei. Da, 25 lei kilogramul de brânză. Iar la Lidl o iei cu peste 40 lei kilogramul. Așadar, e de mers la Piata Delfinului.

Mai avea omul și o sumedeie de soiuri de măsline. Ar fi fost frumos să-i fi făcut o vânzare ca lumea, însă am luat doar brânză. Cât de curând mă duc înapoi, să iau și niște măsline, precum și legume. Doar că pentru legume trebuie cash.

Și aici vedem o chestie. Din ce în ce mai puțini producători autohtoni, din ce în ce mai puțină marfă românească. Deoarece nu se poate plăti cu cardul. Iar în vremea de azi, peste tot se foloseste cardul. Iar banca primește 50 de bani pentru orice tranzacție o faci cu cardul. Ați văzut hoția aici? Și de ce din ce în ce mai multe supermarketuri renunță la cash.

Așadar, dacă vreți să luați marfă bună și sănătoasă, culmea, și ieftină, duceți-vă în piețe. Doar să mergeți cu bani peșin. La țăranul de la tarabă nu poți plăti cu cardul. Deoarece micul producător nu poate avea POS, deoarece va trebui să aibă firmă. Și să plătească alte taxe și impozite la stat, iar prețul produselor sale va trebui să crească.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.