Dacă aș fi copil…

Dacă aș fi copil, mi-aș pune părinții la cheltuieli imense. Nu știți că nu-i chiar așa de ușor de crescut un copil.
Pe unii îi auzi cu vechea placă: “unde au loc doi să mănânce, poate mânca și-al treilea“.
Fals mă. Aia era o vorbă populară, când nu se mânca decât mămăligă cu lapte de vacă. Zic asta deoarece abia am revăzut Moromeții.

Însă, în vremurile de azi, nu-i chiar așa să crești un copil. Evident, puteți să vă gândiți la copii minoritarilor (hai să le zicem pe nume, țigani), care trăiesc bine merci, indiferent de condițiile de viață. La o primă privire, așa ai vedea. Însă și copiii lor sunt supuși la aceleași condiții pe care le avem cu toții. Vorbesc de poluarea din apă, din aer, de peste tot.

O chestie foarte ușor de testat este aceea de-a vedea stelele de pe cer. Ați observat că-n orașele mari (mama lui de București), rar mai vezi stelele pe cer? Vă aminteați cum numărați stelele când erați în vacanță la bunici? Pe vremuri număroi oi ca să adormi. Eu număram stelele de deasupra Dunării. Le vedeam, le puteam număra. Acum mă uit în sus și dacă văd 10 stele, e bine.
Mda, ca să confirm, m-am uitat iar. Și-am văzut o chestie pe care mi-o spusese nevastă-mea:
– Nu vezi stelele pentru că-s nori!

Îmi aduce aminte de secvența din Pisică albă, pisică neagră, atunci când dadan o leagă bine pe sor-sa, Pișpirica, și-i dă drumul în fântână, în zarva creată de celelalte surori:
– Frate, ce faci? Te văd părinții din ceruri!
– Ba nu mă văd, că-s nori!

Dar să revenim la oile noastre. Vorbeam de poluare. Unui copil din ziua de azi trebuie să-i dai hrană bună. Nu-i da chimicalele din comerț. Produsele alea ECO sunt produsele naturale, cu care am crescut noi, acum 20-40 de ani. Acum, toate-s pline de chimicale. Și știți că toate produsele ECO, BIO etc. sunt scumpe. Foarte scumpe!

Și atunci, ce faci? Ori crești copilul cu fel de fel de produse ieftine cu gust de X produs, ori îl crești natural?
Natural = scump.
Chimical = ieftin.

Chiar și când copiii sunt mici, le trebuiesc diferite lucrușoare. Hăinuțe, încălțăminte, pătuțuri, jucării, scaune de mașină.
scaun
Scaune Auto Copii Bekid

Un prieten, căruia i se născuse primul copil acum 3 ani, era disperat. Mi-a povestit cum nu-i ajungeau 3000 RON salariul pentru hrană, produse pentru copil, haine, utilități. Lună de lună tot era pe minus cu banii. I-am zis un “join the club, române” trist.
A dat din cap.
să sperăm însă că ne va fi mai bine. Să sperăm într-un viitor în care copiii copiilor noștri vor călca pe urmele bunicilor. Poate vor trăi pe-o planetă fără atâta poluare.
Poate se va rezolva ceva în țara asta. Evident, “de la sine” nu se face absolut nimic. Trebuie doar să avem inițiativă!

Mă bucur însă că există magazine pentru copii care înțeleg faptul că viața e grea, indiferent de ce s-ar spune. de aceea, produsele lor, calitative, de altfel, au prețuri mai mici decât ale concurenței. Cred că și administratorii magazinului au copiii și înțeleg foarte bine situația de față. Pe această cale, eu le mulțumesc!

Comments

comments

11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.