DE CE JIGNESC UNELE PERSOANE?!…

Asta m-am intrebat si eu.Nu odata,ci mereu.Din nefericire,la acest capitol noi,romanii ,suntem(cred) printre fruntasi!Sa fie oare stresul de vina sau mai stii ce alta pricina?Ori necazurile,lipsurile si viata grea dar nu cumva chiar educatia?!De cele mai multe ori,in lipsa acesteia romanul jigneste.Dar paradaxal,cel care jigneste sufera!Sufera pentru ca jignirea nu este altceva decat,asa cum am mai precizat, manifestarea frustrarilor anterioare. De multe ori, cel caruia i se adreseaza jignirea nu ii greseste cu nimic celui care jigneste. Iar un om impacat cu el insusi nu va jigni niciodata.
Daca v-ati intrebat de ce jignesc unele persoane, raspunsul este foarte simplu: orice om ofera ceea ce are. Totul pleaca din interior. Lumea exterioara este oglindirea lumii interioare. Prin intermediul unei jigniri, un om isi prezinta starea sa interioara, care se caracterizeaza printr-un veritabil disconfort. Si, in niciun caz, nu este de condamnat, pentru ca nimic nu este “rau” sau “bun”. Totul Este.Acumularile anterioare joaca un rol fundamental in fabricarea unei jigniri. Bagajul de nereusite, suparari si frustrari adunate pe parcursul vietii, dau nastere unor serii de reactii negative in trupul nostru, iar aceste reactii fabrica anumite ganduri si sentimente de care ajungem cateodata sa nu fim tocmai mandri. Insa, oricand avem la dispozitie posibilitatea de a ne observa propriile manifestari.

Poate ca in dese randuri, un om ajunge sa jigneasca fara sa fie constient de acest lucru. Poate ca acest om jigneste chiar persoana pe care o iubeste cel mai mult.Agresivitatea în spaţiul public a devenit acum un fenomen greu de controlat. Internetul este plin de filmări cu oameni violenţi în trafic, pe stradă sau în mijloacele de transport în comun. Psihologii cred că tensiunea din societate se măsoară şi prin aceste dovezi ale violenţei publice. Iar uneori se ajunge la situaţii extreme: unii cetăţeni sunt înjunghiaţi pentru că vor curăţenie pe stradă sau sunt bătuţi pentru că fac apel la bun simţ, chiar de faţă cu propriii copii, la locul de joacă. Cât de amplu este fenomenul violenţei publice? Şi ce stă în spatele acestui val de agresivitate? Jignirea, poate fi perceputa si ca o binecuvantare, deoarece este o lectie de viata atat pentru emitator, cat si pentru receptor. Daca esti tinta unei jigniri, ai ocazia sa admiri procesul prin care cel de langa tine se elibereaza de blocajele energiilor negative pentru a trai pacea interioara catre care tindem cu totii. Insulte, înjurături și critici. Aud des povești despre certuri de cuplu. Conflictul e o parte normală din orice relație și, uneori, în timpul conversațiilor aprinse, ies la suprafață sentimente de furie și frustrare care ne fac să țipăm la partenerii noștri. Totuși, când au de oameni care fac amenințări, folosesc apelative jignitoare și urlă de câte ori se aprind într-o discuție, mă îngrijorez. E normal să-ți pierzi calmul ocazional dacă te cerți cu partenerul despre ceva, dar dacă aceste reacții verbale urâte se întâmplă regulat, ar putea fi un semn de abuz emoțional.
De obicei, abuzatorii(ca sa-i numesc asa) se simt neputincioși, ceea ce îi face să își dorească puterea și controlul prin blamarea și criticarea altora. Fac asta prin insulte și critică neconstructivă, de câte ori apar divergențe. Dacă partenerul tău te jignește frecvent și îți micșorează continuu realizările într-un fel care îți atacă personalitatea, e un semn că vrea să te facă lipsit de putere. Când îți aruncă insulte precum „Nu știi niciodată despre ce vorbești” sau „Nu sunt eu de vină că tu ești prea prost/proastă ca să înțelegi despre ce vorbesc”, poate însemna că partenerul tău încearcă să preia puterea în parteneriat și să te doboare.
Stiu ,sunt si convins,ca nu este tocmai simplu sa iti mentii linistea cand in jurul tau este agitatie, insa, nu uitati niciodata ca razboiul a fost creat pentru a aprecia pacea. Puteti experimenta pacea in mijlocul razboiului. Puteti trai lumina in mijlocul intunericului. De fapt, intunericul nu este altceva decat ,,lumina sub forma intunericului.”Dar sa nu uitati ca un om impacat cu el insusi nu va jigni niciodata.Pacea nu se creeaza prin razboi. Pacea se mentine prin pace. Nu incercati sa ripostezi, pentru ca nu veti rezolva nimic. Mai mult,incercati sa fiti dv omul care deschide usa pacii! Fiti dv schimbarea! Fiti Pacea, in mod constient!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.