De ce se urăsc românii între ei?

Avem de-a face c-o mică dilemă aici. De ce se urăsc așa mult românii între ei. De ce ne-am da în cap unul altuia doar pentru că am putea?

Gurile rele ar zice “pentru că suntem o nație de rahat“. Astfel de guri rele ar trebui umplute cu materia primă exprimată mai sus și aruncate în mijlocul oceanului. Uite că-s și eu rău cu ei. De ce?

Hai să vedem pe zone alte țării cum sunt oamenii cu adevărați și cum sunt ei catalogați.

Ardelenii. Oricare e ardelean, se crede buricul pământului. Ia-te de unul și zi-i ceva de dulce că te lovește în moalele capului. “No ni mă că io-s ardelean mă…” îți va spune plin de el de fiecare dată când îl întrebi de unde e. Însă sunt și excepții. Nu cei care aruncă cu rahat peste tot, ăia nu mai există. sunt în mijlocul oceanului, cu gura încleiată!
Vorbesc de oameni normali. Care nu se sfiesc să zică faptul că în Ardeal nu-i chiar așa cum se laudă majoritatea.
Acolo la mine, degeaba îi explici ăluia câte-n lună și-n stele, că-n afară de pălincă și coasă nu știe altceva“.

În plus, ardelenii sunt buni la suflet. Știu cazuri în care am mers în Ardeal și la plecare oamenii mi-au băgat în sacoșă destule. “Pentru drum“. Palincă, brânză, ouă, cârnați…
1 2

Moldovenii. Concepția țării despre moldoveni este că-s proști. Dar nu proști așa, ci proști de bubuie. De ne mirăm cum de ăia trăiesc singuri, fără să-i hrănească cineva și fără să-i ducă de mânuță la toaletă. Iar femeile… curve proaste. Toate!
Concepția asta este total greșită. Nu toți moldovenii sunt proști. Și nu toate femeile curve. S-a lansat idee asta deoarece Moldova a fost mult timp sub ocupație străină. Și-s mai încolo, la ruși. Care deja de știe de ruși, că-n afară de vodkă și viol nu au habar de altceva.
Am avut de-a face cu destui moldoveni. Și ai dracu de nu erau deștepți. A, în zonele rurale, vorbim de altceva. Omul nu-i prost, e simplu doar. Nu știe el de legile lui Plank, de Teorema lui Cauchy și alte bazaconii netrebuincioase.
mold

Oltenii. Ăștia-s cei mai răi de gură. Ăștia îi înjură și pe ardeleni că-s înceți și pe moldoveni că-s proști de bubuie. De obicei olteanul e plin de el cum e ardeleanul. Nu că ar avea mare chestie cu care să se laude însă. Nu, așa sunt ei crescuți de mici. Că-s mai ciumegi decât ăștialalții.
Unii ar spune că oltenii-s cerșetori. Ba chiar am neamuri care nu te lasă să te desparți de ei până nu le dai ceva. “Să am și io amintire, vere!
Orice, nu contează ce, ochelarii de soare, o bucată de lanț de chei, un șiret, un cuțit etc.
Și oltenii-s darnici, însă doar cu rudele și câteodată prietenii rudelor. Adică dacă te duci străin într-un sat de prin Oltenia, să nu te aștepți să-ți dea ceva-n plasă, ca-n Ardeal. să zici merci și dacă-ți dă “Drum bun“.
olteni

Bucureștenii. Am ajuns la ăștia. Mitici, după cum le spune restul țării. Nu știu de ce. Ce-are de-a face Mitică cu Bucureștiul. Să mă lămurească cineva!
Cei mai plini de ei. Cu mult peste ardeleni sau olteni. Are bucureșteanul nasul așa de sus încât dacă veți vedea oameni cu nasul în creștetul capului, să știți că-s din București. Capitașliști!
Bucureșteanul se crede buricul pământului deoarece acolo la el este capitala țării. Fără București, țara ar piere într-o gaură neagră numaidecât.
Sunt și excepții, oameni cărora le pare rău că n-au avut bunici la țară și care se sufocă încet cu mizeria, praful și nesimțirea oamenilor…
bucale
Eu sunt jumătate oltean, jumătate bucureștean. Îmi place să cred că nu am niciodată nimic cu oamenii, indiferent că-s de la țară, sau de la oraș, indiferent de regiunea din care provine!

Comments

comments

20 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.