DESPRE EMIGRATIE SI CAUZELE CARE O GENEREAZA!

Estimările legate de numărul românilor care au plecat din ţară sunt de aproximativ 3, 4 milioane de oameni din 2007 până în 2017, cfiră care plasează România pe locul doi în lume, după Siria, în ceea ce priveşte emigraţia, conform ONU, preciza Luciana Lăzărescu, de la Centrul de cercetare şi documentare în domeniul integrării imigranţilor (CDCDI), în cadrul conferinţei finale a proiectului internaţional de cercetare „Move”.

Cele spuse, dincolo de aspectul pur statistic, reflecta de fapt adevarul… adevarat al acestei triste realitati! O realitate cruda ce-o traim (si-o suportam) cu totii, intr-o tara in care, dincolo de dezbinare, certuri si lupta pentru putere, mai totul sta pe loc! Si cum sta scris si-n sursa: “Zf.ro”, “Stirea zilei”, “nu se poate vorbi de o compensare a emigrării prin… imigrare, deoarece la data de 31. 12. 2017 în România erau stabiliţi aproximativ 117.000 străini, din care 3.900 de persoane cu protecţie internaţională, refugiaţi sau alte feluri de protecţie. Cererile de azil politic au crescut de la 1.500 în anii anteriori la 4.820 în 2017.

Aceeasi sursa ne mai informeaza ca tara noastra, România, are in prezent cele mai mici procente de rezidenţi din afara Uniunii Europene, 0,3%,  situându-se astfel, alături de Slovenia şi Slovacia, pe ultimele locuri din UE la acest capitol. Mai trebuie retinut si faptul ca ponderea celor care au venit pe pamant romanesc prin programele de protecţie internaţională este mult mai mică decât în alte state, precum Germania de exemplu. Mai aflam de asemenea, ca din totalul străinilor care totusi imigrează în România, doar 9% vin pe baza unui contract de muncă.

Principalele motive pentru care străinii vin la noi, sunt doar reîntregirea familie (43%)  şi pentru studii – 23%. Numărul străinilor din afara Uniunii Europene care aleg România este unul mic, deoarece aceştia întâmpină mai multe dificultăţi: bariere de limbă, limita salariului mediu pentru lucrătorii migranţi, înregistrarea deficitară a străinilor in statisticile institutiilor cu atributii in domeniul muncii.

Afland toate acestea, probabil ca va intrebati: care-s cauzele care le-au generat?! Multi inclina sa creada ca principala cauza sunt politicienii, ce-i pe care i-am ales sa ne conduca. Altii dau vina pe mentalitate. Adica pe modul in care ne-am obisnuit sa actionam si sa privim lucrurile ce se petrec in jurul nostru. Unii, ce-i drept, nu putini la numar, acuza starea in care ne aflam! Dezordinea, coruptia, lipsa de pregatire si cultura a celor ajunsi, setea de imbogatire pe orice cale, anomaliile ce se petrec sub ochii nostri ingaduitori, nerespectarea legilor – toate adunate ducand la o stare de lehamete si baltire.

V-ati imaginat vreodata cum ar arata Romania cu un invatamant de calitate, modern si bine structurat si nu cu-n permanent izvor de analfabeti; cu spitale, autostrazi si sali de sport, cu servicii prompte si de calitate, cu strazi si parcuri curate, frumos amenajate; cu noi lacase de cultura si educatie,  cu o retea de cai ferate functionale, moderne si eficiente, cu legi care sa fie legi, cu locuri de munca si cu multe, multe alte asemenea cerinte, mereu promise dar nicicand realizate!

Avandu-le, ar mai pleca romanii din tara?! Am mai fi oare pe locul 2 la emigrari?! Eu (si cred ca nu numai!) spun ca Nu!

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.