DESPRE INTOLERANȚA, DAR ȘI DESPRE OPUSUL ACESTEIA
|“Fii tolerant cu… intoleranţa altora!’ aforism de Valeriu Butulescu
“Ce este intoleranța?” devine o întrebare la care acum, în anii ce-i trăim, gasasti tot mai greu un răspuns. Totuși eu cred că singurii care mai au curajul să–și exprime deschis și sincer, fără ocolișuri, sunt… opusii acesteia. Adică, tolerantii! Cei care, în cazul nostru, al celor care scriem, citim sau comentăm pe paginele de blog, dar și respectăm libertatea de gândire, de scriere și exprimare a colegilor.
În ipostaza aceasta, a tolerantilor, lucururile se complică. Orice definire a intolerantului riscă să–ți aducă un puhoi de neplăceri, ba chiar, să intri în conflict tocmai cu o parte dintre semenii internauți, pentru care conceptul de toleranță reprezintă cu totul altceva decât opinia exprimată sau scrisă de tine (mine)! În ce mă privește, că să scap de grijile unor discuții periculoase cu apropiații (oare cine o fi?!) pe această tema spun doar că: nu toleraţi intoleranţa!
Totuși, întrebarea “ce este intoleranța?” mă apasă. Mă apasă și mă preocupă. În anii de până acum, această problema era simplă dar după ce-am intrat (atât cât s-a putut) în tainele calculatorului, lucrurile au început să e complice: intoleranță-i mai peste tot, pare chiar să și domine, iar pe alocuri să se apropie de violență! Așa cum spuneam și într-un recent articol! Referitor la tema aflată în discuție, Dexul ne spune că “INTOLERANȚĂ – Lipsă de toleranță, de îngăduință; neîngăduință, netoleranță”.
Simplu și ușor de înțeles, însă nici acest răspuns nu a scăpat “criticilor”, celor se cred dețînătorii adevărului absolut, a tot cunoscătorii tuturor lucrurilor din mai toate domeniile vieții! Îmi fac însă curaj și (re)încerc să-mi exprim și pe această cale, regretul că dumnealor, “criticii”, sunt totuși limitați în multe cunoștințe. Inclusiv, în ce privește intoleranța. Dar pentru acoperirea golurilor le ofer câteva citate celebre: “Intoleranţa este o dovadă de impotenţă.” – definiţie clasică, de Aleister Crowley; “Intolerant, cel care nu care nu suportă altă credință, religie decât a sa”
“Intoleranţa este o formă de violenţă şi un obstacol în dezvoltarea unui adevărat spirit democratic.” – definiţie clasică de Mahatma Gandhi
“Intoleranţi pot fi şi oamenii de geniu. Dar, mai ales, imbecilii.” – aforism de Vasile Ghica.
Acum, la final, mai spun că opusul intoleranței, adică toleranța, se definește, după părerea mea, prin sentimente, prin amiciție și respect reciproc. Prin bună înțelegere, omenie și comportament civilizat, toate fiind fundația unor legături solide, nu de perpetuă ura, râcă și falsă paradă de cunoștințe, paradoxal, necunoscute! Altfel fie zis, cum bine spunea Marin Preda “Dacă dragoste nu e, nimic nu e!”
Marc Ciubotaru