DESPRE LEGE SI MITA, DAR SI DESPRE SEMNIFICATIA LOR!

Vorbind, din nou, despre lege, nu cred ca mai este cazul s-o mai definesc. Am mai facut-o si nu o data. Ce este de fapt legea, multi (probabil) o stiu. O stiu, dar n-o respecta! Altii, sinceri sa fim, habar n-au.

Din nefericire, la noi, in Romania, mai este totusi si o alta categorie, a celor care desi au menirea sa vegheze la respectarea legilor, nu numai ca n-o fac, dar chiar le si incalca, le nesocotesc! Cum altfel poate fi considerata gafa de proportii a mascatilor de la Politia Prahova care, asa cum scrie si ziarul Adevarul, din 19 Februarie, gresind adresa din centrul Capitalei, au spart cu samavolnicie usa de la intrarea in apartamentul unui profesor de istorie?!

Acolo se aflau doi pensionari si fiica acestora, veniti in vizita acasa, la viitorul ginere (recte, profesorul de istorie). Ce a urmat? Prapadul de pe lume, un calvar greu de descris si de imaginat. In exces de zel si incalcand flagrant orice lege, inclusiv a omeniei, sase agenti de la trupele speciale insotiti si de opt politisti in civil de la Politia sus amintita, si-au batut joc, la propriu si la figurat, de bietii oameni total nevinovati, dar… incatusati, trantiti la pamant si agresati fizic si verbal!

Ce mai, scene apocaliptice, dupa cum se scrie in amintitul ziar si dupa cum au informat si  cateva posturi tv. Nimeni dintre cei 14 la numar, nu i-a intrebat si nici nu le-a spus nimic celor pe care, pur si simplu, i-a batjocarit in ultimul grad! In schimb, fara sa se legitimeze si sa sune la sonerie, le-au spart usa cu berbecele (usa, care nici macar nu era incuiata!), i-a lovit cu patul pustii obligandu-i sa stea in genunchi cu mainile la cap de parca erau in razboi!?

Scenele de groaza, greu de crezut dar si de explicat si justificat, au luat sfarsit atunci cand “navalitorii” au primit un telefon (probabil de la superiorii lor), anuntandu-i ca… s-a gresit adresa!? N-au urmat, eventual, cum s-ar crede, macar cateva omenesti scuze sau motivatii, nici macar un firesc “buna ziua”(daca se mai putea spune asa!?), ci doar, dupa ce s-au simtit mai ceva ca la ei acasa, unul dintre civili a avut totusi… curajul sa spuna, senin si dezinvolt, ca “s-a gresit adresa, cautand pe altcineva” si ca o sa se intocmeasca un proces-verbal de constatare!

De constatarea a ce, ne intrebam noi cat si toti cei care, uimiti, au aflat de cele intamplate nevinovatilor pensionari?! Eventual poate de constatarea “ispravilor” comise de acei politisti prahoveni, de ilegalitatile comise tocmai de catre cei platiti ca sa le previna si sa le inlature. Iata asadar, doar un exemplu de modul in care se respecta azi legea in Romania!

Dar din noianul altor asemenea  mostre, va mai ofer unul. De acesta data, comis cu ceva timp in urma de catre agentii de la Politia rutiera din Tg. Neamt, cei care, pe o strada pustie, nesemaforizata, m-au sanctionat pe loc cu “un avertisment!” (eu… “infractorul”, recunoscandu-mi fapta: traversarea strazii!), avertisment inscris si-n procesul verbal pe care, firesc, l-am semnat. Dar, aproape ca-n filmele S.F., dupa cca. 3 luni de zile, avertismentul s-a metamorfozat in AMENDA CONTRAVENTIONALA in valoare de 300 lei! Pe duplicatul procesului-verbal disparuse (ca la …circ!) avertismentul, in favoarea amenzii! Total nevinovat, am achitat imediat suma inscrisa, la serviciul de amenzi-impozite de la Primaria Tg. Neamt,  dupa care am impartasit patania atat primarului (cel care semnase incunostiintarea de amenda!) cat si comandantului de la politie. Dar dupa banuitele vaicareli si scuze primite de la ambii “binevoitori”, eu am ramas cu sus amintita amenda, iar politistii cat si primarul, cu legea incalcata!

Deci, din nefericire, cam asa-i cu legile la noi! Cu mita-i la fel!  Esti condamnat c-o dai, dar si ca o primesti. Este normal, veti zice. Da, asa si e. Paradoxal insa, e si… nu e! Si iata de ce. Un caz, aleatoriu ales.

Unul din clanul Bescali, condamnat la cativa ani de puscarie pentru ca a dat mita unei judecatoare (sa-l scape de belea), dupa un scurt ragaz (in urma altei detentii!)a fost, din nou, incarcerat. N-a stat insa prea mult si a facut cerere de eliberare conditionata ce i-a fost si aprobata! Afland “minunea” , firesc, te-ntrebi: pai cum e asta, te condamna la multi ani de puscarie si tot instanta te elibereaza doar dupa cateva zile? Aceasta mai este lege? Da, zic eu, e lege… benevola!

Legile-s pe la noi doar asa, ca sa fie facute, nicide cum respectate sau macar aplicate-ntocmai.  Altfel cum se explica faptul ca cei (foarte multi la numar) care ofera medicilor (si nu numai lor) spaga consistenta, nu sunt acuzati si pedepsiti asa cum prevede legea: pentru dare de mita, iar medicii in cauza, pentru primire de mita?

Sunt oare legi speciale, facute doar numai pentru unii, iar pentru altii, nu?! Raspunsul nici nu-l mai astept, pentru ca oricum il banuiesc, il stiu (si-l stim) din realitatile vietii. Cei mari si tari, potentatii si “istetii” se descurca. Restul, cei multi, prostimea – mai greu sau deloc! Da, asa se petrec lucrurile intr-o tara ca a noastra in care adevarul e minciuna, legea nu-i lege, dreptatea- i… nedreapta, iar suferintele (de diverse etiologii) sunt tratate cu minciuna si dispret. Intr-o asemenea conjunctura socio-morala oare mai este cazul sa vorbim si despre semnificatia unor realtati de mult si de multi constatate, dar nici cand inlaturate? Eu zic s-o lasam pentru alta data…

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.