DINCOLO DE INTELECT!

Asa se numeste un interesant articol semnat de distinsul om de cultura Andrei Plesu,mai apoi publicat pe un site de pe net. L-am citit, am meditat, i-am simtit si apreciat valoarea, iar acum vi-l prezint, ad litteram, si dumneavoastra. Cu siguranta, veti avea multe de aflat, de comparat trecutul cu prezentul, cu felul omului de a fi ca simplu si efemer traitor pe planeta Pamant:

 
 

,,Am gasit un text, în literatura veche a Indiei (Langa Purana, II, 39- 40), în cuprinsul caruia bombanelile mele si ale altora par sa fi fost anticipate cu vreo doua- trei mii de ani în urma (Puranas au aparut, în forma scrisa, în veacurile III-V de dupa Hristos, dar vin dintr-o traditie orala care, deja pe- atunci, era veche de peste un mileniu). Intuitiile profetice ale hinduismului se refera la modul în care se va încheia actualul ciclu al civilizatiei terestre. Iata o lista, selectiva, a simptomelor pe care le anunta textul puranic, privind spre viitorul care e, acum, prezentul nostru:
„Coeficientul de ura din sufletul fiecarui om va cunoaste – spun textele – o alarmanta crestere. Oamenii vor deveni din ce în ce mai iritabili.

Toate marile achizitii de cunoastere vor fi deturnate spre scopuri impure, adica spre amplificarea raului din lume. Se va înmulti numarul sefilor de stat de extractie joasa si de proasta calitate(n.n. cate dovezi nu sunt acum!!).

Lucratorii manuali si negustorimea vor fi înaltati la rang de intelectuali, iar intelectualii vor fi pusi în conditii subalterne. Va avea loc, cu alte cuvinte, un destructurant amestec al castelor, o destramare dramatica a ierarhiilor firesti, o ireparabila dezordine sociala.

Necinstea va capata o raspândire fara precedent, la toate nivelele. Hotii vor deveni lideri. (Rog sa nu mi se atribuie nimic din toate aceste afirmatii! (Nu fac decât sa citez un text multi-milenar! n.m., A.P.).

Femeile nu vor mai pune pret pe propria virtute. Prostii, impostorii, naturile rudimentare si galagioase vor fi luati drept întelepti. Oamenii „drepti“, de buna calitate, vor avea tendinta de a se retrage din viata publica. În piete se va vinde mâncare gata- preparata (sa recunoastem ca e de necrezut sa auzim vorbindu- se, acum 2000 de ani, de „semipreparate“ si de (fast-food! n.m., A.P.).

Limbile vor saraci, vorbirea se va trivializa.Vor fi mai multe femei decât barbati, vor prolifera asociatiile criminale, va creste numarul celor care nu gasesc de lucru.Se vor raspândi, pretutindeni, bolile de stomac. Se va extinde moda parului purtat în dezordine si se va generaliza starea de letargie, de lehamite, cu corolarul unei cronice incapacitati de actiune.

Vor aparea nenumarate organizatii religioase necanonice, blasfemia va convietui cu fanatismul.
Se va practica, pe scara larga, uciderea fatului în pântecul matern si se vor asasina direct sau simbolic eroii fiecarei comunitati. Detinatorii puterii nu o vor mai folosi în beneficiul popoarelor lor.
Discernamântul (ca perceptie a deosebirii dintre bine si rau) se va subrezi, institutia respectului va intra în deriva (vor fi respectati, preponderent, cei nedemni).
Vor câstiga teren nerusinarea, calcarea cuvântului dat, invidia. Între parinti si copii vor aparea obstacole greu de trecut, forta va prevala dreptatii, ospetia va declina, vulgaritatea va împânzi totul.”

Ei, ce spuneti?! Sau, ce mai aveti oare de spus la asemenea preziceri, anticipari? Ma – ntreb totusi: cand si cum vor disparea toate acestea? Cand nu vom mai putea spune ca istoria nu se repeta(mai abitir, in rau)?Eventualele raspunsuri ,le vor afla (probabil) generatiile viitoare. Asta, cu siguranta!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
BABA ARE TREI MAIDANEZI! RUPE-I OASELE, TU-I MAMA EI!

Cam în stilul ăsta s-a început a se strânge maidanezii de pe străzi. - Vezi Dorele, baba? - Aha! -...

Dacia concept

Am mai jos câteva fotografii. Și așa rău îmi pare că nu-s reale... sunt opera unui designer, Alexandru Maris, pe...

Mi-e silă!

De multă vreme voiam să scriu postul ăsta, şi o voi face acum. Îmi cer scuze din start dacă vor...

Close