Ești român! Ți-e rușine de condiția ta? Ți-e rușine că ești țăran?

Hai să discutăm despre altă temă tot timpul la modă. Ești român? Perfect! Ești de-al nostru. Dar ți-e rușine să zici că ești român? Mai mult, ți-e rușine să zici că ești țăran? Asta nu înseamnă că eu aș cataloga toți românii ca fiind țărani.

Tăran vorbind aici de om provenit din mediul rural, nicidecum de “țăran” în sensul peiorativ, de nesimțit, nespălat sau prost.

Chiar nu știu cine dracului a venit cu ideea asta cretină, că orice nu e bun, e automat țăran.
Eu sunt român și nu mi-e rușine. În plus, sunt țăran și mă mândresc cu asta. Mă rog, semi-țăran. Dar până la 7 ani am crescut mai mult la țară.
Nu mi-e rușine să spun că alergam prin pădure cu bașkeți rupți. Sau câteodată chiar desculț. Nu mi-e rușine de faptul că mănânc mămăligă cu poftă ori de câte ori am ocazia.

Ăștia care strâmbați din nas la “mămăligarul” de Spanac. Băi, habar n-aveți cum e să spargi o ceapă în pumn, să-i dai cu sare și să muști din ea, dintr-o roșie coaptă ștearsă pe tricou, apoi să iei o îmbucătură de brânză. Apoi una de mămăligă.

O vai, vă dați cu ochii peste cap când auziți de ceapă sau usturoi. Îi înțeleg pe ăia care au probleme cu stomacul și nu le suportă. Însă ăia cu nasul pe sus care nu mănâncă ceapă deoarece îți pute gura după aia, nu-i înțeleg.
Dar am deviat. Nu e musai să fii țăran ca să halești ceapă. Poți să n-ai rude și să nu fi văzut niciodată natură decât în parc și la televizor și să mănânci ceapă și usturoi. Pur și simplu îți place!

Dar văd acum chestia asta care efectiv n-o înțeleg. Ce dacă ești țăran? A, când erai mic îți cam plăcea să zburzi prin curte, nu? Să te cațeri în pom? Acum de ce le zici altora țărani în sensul peiorativ?

– Da mă Spanac, laudă-te că ești tu de la coada vacii, lasă-ne pe noi orășenii.

N-am avut vacă, dar am avut capre. Mă duceam aproape zilnic cu ele pe câmp. Lăsam caprele cu ale altor copii și se încingea un fotbal de pomină. Sau un șeptic, un popa prostu’, orice. Mai luam o creangă ceva uscată de pom în spinare și veneam acasă. Caprele sătule. Băgam în mine, apoi iar pe coclauri. Da, am muls capre, deci puteți să spuneți că-s de la coada caprei. Ba chiar am băut lapte direct de la capră.

De obicei ăștia care strâmbă din nas la vederea unui “țăran” (de obicei bucureștenii fac asta, chit că omul e din Timișoara, tot țăran e catalogat), sunt ăia cărora le e jenă cu originea lor. Și culmea, în tinerețe, la bunici, cât au rânit ei să facă curățenie în cocina porcilor… cot la cot cu mine…

Mie personal nu mi-e jenă să spun. Că am curățat rahat de porc, de capre, că am cules corcodușe, că am făcut țuică la cazan etc.

Voi ce părere aveți? Vă e rușine că ați crescut la țară, sau că sunteți români?
taran

fdserver.com

Comments

comments

77 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.