HANDBAL ÎN 7, DAR ȘI HANDBAL PE PĂMÂNT ȘI GHEATA!

Pe miriște sau, mai… haios, pe toloacă! Dar până să fiu ceva mai explicit, cred ca este necesar să va povestesc (mai ales pentru cei care n-o știu) că pe vremea tinereții mele, la noi, în România (și nu numai) se practica doar handbalul în 11, ca la fotbal, dar, evident, cu reguli și marcaje total diferite de cele existente in sportul rege (cum i se spune fotbalului). Se întâmpla aceasta prin anii ‘950-960, atunci când sportul amintit, adică handbalul în 11, era la mare modă, iar reprezentativele noastre naționale se situau de regulă printre fruntașele Europei și chiar ale lumii! Handbalisti ca Lucia Dobre, Ana Stark, Victorița Dumitrescu, Irene Naghy Klimovschi și altele, la fete, Virgil Hnat, Aurel Bulgaru, Ion Tipu, Vasile Sidea, Ion Moser, Badulescu s. a. la băieți, cucereau strălucitoare titluri și medalii! O,tempora!

Dar cu timpul, influientati într-un fel de Hazena cehă, tot un fel de handbal, dar și foarte rapid și spectaculos, dar mai redus, atât în ce privește terenul dar și numărul de jucători ,s-a născut handbalul în 7 sau, cum i se mai spunea, hanbalul redus, practicat fie pe zgura sau bitum, dar mai ales, pe parchet! Pentru un timp ambele variante, în 11 dar și în 7, se desfășurau simultan, apoi cel in 11, din motive spectaculare dar și organizatorice, a dispărut complet! Cred că nu mai este cazul să va mai spun că prin anii ‘960-980 și chiar mai sus, deși încă tineri în aceasta disciplina sportiva, românii au dominat, atât la fete dar și la băieți, handbalul european cat și mondial!

Cei care astăzi, mă refer mai mult la hanbalul masculin, ne cam privesc de sus, ne-au fost cândva, mult timp, elevi sârguincioși! Atat! Incredibil, probabil, veți spune! Incredibil dar adevarat! Terminand însă cu povestirile (care, probabil, că pentru cei mai tineri, sunt considerate a fi chiar… povesti), să explic totuși acum, așa cum promisesem, ce-i cu handbalul pe …pământ!

Am aflat și eu de această noua poveste, că să nu-i zic “minune”, citind presa sportivă care, ca și  internetul, dezbate pe larg noua si originala găselniță a diriguitorilor sportului românesc cât și a celor din Ministerul educației și invatamantului. În dorința de a regăsi, probabil, o nouă Daciada, ei au înființat, în urmă cu doi ani un fel de “Olimpiada gimnaziilor”. Competiția, nu pare a fi rea mai ales că e deschisă tuturor copiilor din școlile gimnaziale, dar… Ei, aici e aici: Unde și cum se desfășoară “Olimpiada”?! Ca să va convingeți mergeți în satul moldav Miclesti, din jud. Vaslui, acolo pe maidanul localității, să vedeți cu ochii dvs. cum joacă copiii handbal pe pământul dintre bălării!

Da, așa cum ați citit: printre bălării și hârtoape! Faza locală a Olimpiadei Gimnaziilor de la Miclești, județul Vaslui, dovedește însă cu adevărat că handbalul poate fi considerat sport național. Ignorând lipsurile legate de infrastructura sportivă, elevii din cinci comune vasluiene au arătat că sportul se poate face în orice condiții. Pentru că nu dispun de o sală de sport, profesorii au ales să joace handbal pe un adevărat maidan, un teren trasat cu var nestins. A fost foarte greu, chiar uneori imposibil, cu bătutul mîngîi, pentru că aceasta sărea care încotro din dâmburile și smocurile de iarbă existente! Dar bucuria de pe chipurile copiilor i-a făcut pe profesori (și nu numai pe ei) să înțeleagă că important este, în primul rând, mișcarea. Dar nu în asemenea condiții, total neprielnice, inadecvate!

Probabil acum, la final de toamna ploioasă și friguroasă, gropițele și denivelările, s-au umplut cu apă! Regulamentul de desfășurare a competiției, nu prevede însă unde și cum se pot organiza și disputa totuși întrecerile. Scopul, zicem noi, Demagogiadei, cum o numesc și cei de la Gazeta Sporturilor, fiind nobil și pompos “depistarea tinerelor talente și înscrierea lor în programele de performanță”! Nu scrie însă nimic, de unde și cum le depistezi!? Pe cele (adica talentele) din Miclesti, e simplu: printre bălăriile și ce-o mai fi pe acolo, pe acel maidan (nu, nu va gândiți la cel de la Kiev)!

Va imaginați ce îndemânare, ce talent pot avea acei copii ca să bată și să mânuiască mingea pe un asemenea “teren”! Sau,mai știi, poate ce-au gandit unii dintre organizatori: așa se nasc talentele! Așa o fi jucat și Gațu, și Nodea, Oțelea, Cristina Neagu sau și alți mari handbalisti! Dacă vrei să ajungi sportiv de frunte, începi cu toloacă de la Miclesti! Ce, ai nevoie neaparat de teren cu zgura sau parchet și, mai ales, de sala de sport?! Poți juca la fel de bine handbalul si pe pământ, nu?! Un pământ pe care, în scurt timp,în urmă precipitațiilor, va fi acoperit, mai mult că sigur, de gheață! Se va mai putea oare juca handbal?! La întrebare, iată și un inedit și promițător răspuns, în versuri, asortat într-un fel cu sărbătorile ce se apropie:

Ho, ho, ho, copii și frati, 
Stati puțin și m-ascultati.
Nu fiți triști sau deprimati
Că iată, acuși (avem) pe piata
Un sport nou, handbal pe gheață!

Asa cum stau deocamdată lucrurile, s-ar putea că, la o adică, Federația de resort să-l și brveteze! Lăsând însă gluma deoparte este, cred, momentul să spun compătimitor, exclamativ:i ată cum se face, cu excepțiile de rigoare, sportul în România! În ce condiții și cum se depistează și se formează (prea mult spus!) tinerele talente, viitorii performeri! Dumneavoastră, factorii de răspundere de la ministerele de resort, toți cei care (zic ei!) răspund de soarta și destinele mișcării sportive din această țară, ce spuneți? Ne întoarcem chiar cu secole-n urma?!

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
DE CE “MISTER” SI NU “DOMNULE”?

Din snobismul si maimutareala ce caracterizeaza pe multi concetateni, zic eu. Din tendinta de a fi "cool", la moda si...

Stonados! Râzi de leșini!

Nu știu care-a avut inspirația divină de-a face un film numit Stonados. E vorba de-o tornadă care aruncă cu pietre....

,,SENSUL VIETII ESTE SA II DAI SENS”-MIRCEA ELIADE

  Inceputurile de an sunt cele mai bune momente pentru a pune in balanta lucrurile bune si mai putin bune...

Close