Hunedoara, investiție medicală de 1,3 milioane de euro

Când ne gândim la Hunedoara nu ne va trece mai niciodată prin cap faptul că acolo se pot injecta 1,3 milioane de euro în aparatură medicală. Însă, spre surprinderea multora, se poate.

O aripă veche a spitalului Dr. Alexandru Simionescu, nefolosită de 20 de ani, s-a transformat, aproape peste noapte într-o clinică medicală europeană.
IMAG3919 IMAG3920

Și ca nicăieri în România, s-a putut face bici din rahat. Asta mulțumită devotamentului unor oameni. Amintesc aici de, probabil cea mai entuziastă doctoriță pe care am văzut-o vreodată, Catrina Lup Hărău.
Aceasta, împreună cu familia și mama sa, doamna Carmen Hărău, au pus bazele clinicii medicale, folosing capitalalul de 1,3 milioane euro, investit din profitul ProServ.
Și rezultatul se poate vedea mai jos. O clinică cu un RMN modern, mult superior celorlalte două aflate în județ.

IMAG3921 IMAG3922

IMAG3923 IMAG3924

IMAG3927 IMAG3928

IMAG3929 IMAG3930

Nu-mi imaginam că o vizită la o clinică medicală va fi atât de plăcută. Însă, după ce-am văzut cât suflet s-a pus în realizarea ei, mai având-o și pe doamna doctor lângă mine, vorbind cu însuflețire despre acest proiect, începe să-mi pară rău că vizita n-a durat mai mult…
Absolut toată aparatura medicală din clinică este produsă în 2014, deci nu are decât câteva luni. Asta așa ca o palmă morală dată spitalelor din județele mult mai “bogate” decât Hunedoara, care au aparatură veche și medici mai puțin competenți.

Prima oară ni s-a prezentat ecograful. Dar nu un ecograf cum vedem pe la noi, lipit cu eucoplast, ci un ecograf multidisciplinar Philips, destinat efectuării ecografiilor 2D/3D/4D, ecografie Doppler și cardio-vasculară.
Văzându-l plin de sonde și butoane, am întrebat-o pe doamna doctor dacă, având în vedere că aparaul este atât de nou, știe vreun doctor să-l folosească?
Și nu am primit răspunsul clasic “Ce mă, cum să nu știu, doar sunt doctor!
Mi s-a explicat faptul că un doctor generalist știe doar bazele, acel aparat urmând a fi folosit de 3-4 doctorio, fiecare pentru pătrățica lui. Adică avem un aparat 4 în 1!

A urmat vizita într-un cabinet cu nume destul de ciudat – Osteodensitometrie DEXA (merci Vali!)
Aici se foloseşte radiația X pentru determinarea densităţii şi a rezistenţei osoase. La ora actuală, e cea mai eficientă metodă de-a descoperi osteoporoza.

Însă piesa de rezistență a clinicii este aparatul RMN. Și apropos de asta, se dorește să se numească RM (Rezonanță Magnetică), deoarece RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) sperie pacienții.

Scanarea e aplicabilă pentru toate organele și constituind metoda determinantă pentru depistarea afecțiunilor sistemului nervos, musculo-scheletal, respirator, genital și circulator. Investigațiile sunt sunt minim invazive, atraumatice și neiradiante oferind în schimb cele mai complete date de precizie milimetrică necesare cadrelor medicale pentru stabilirea unor diagnostice exacte.

Programări se pot face la nr. 0354-800.081; 0354-800-082 sau prin e-mail la programari@hclinic.ro.

Alături de grupul vesel de bloggeri. Mulțumim Sebastian, Denisa și Călin.
h

Comments

comments

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.