IERUSALIMUL SI ATRACTIILE SALE!….

Ierusalimul este una din cele mai vechi asezari locuite neîncetat. Un atragator loc de conflueta unde trei lumi devin un singur oras unic! Pâna la urma, unde mai poti vedea ,pe ici,pe colo,cate o biserica crestina si peste drum o moschee?! (Biserica Sfântului Mormânt si Moscheea lui Omar), sau unde gasesti veselie mai mare decât noaptea pe strada Ben Yehuda?Numai acolo unde toate drumurile duc… la Ierusalim!

Asadar va propun ,ca in cele ce urmeaza,sa pornim într-o calatorie virtuala spre acele meleaguri. La fel ca si la noi in acasta vara în Orientul Mijlociu si Asia Mica e cald peste masura. Nu insa si în cazul Israelului. Cele doua capitale ale sale: Tel Aviv si Ierusalim se dovedesc a fi uimitoare, mai ales cea din urma, iar cele patru mari (Marea Moarta, Marea Rosie, Marea Galileei si Mediterana) aduc un plus potentialului turistic si asa imens.

In Ierusalim, oras în care trei culturi se întâlnesc si împart o bucata de pamânt divin, traiesc adepti ai celor trei religii Avraamice: evrei, crestini si musulmani. Tot aici ,de-a lungul timpului ,au avut loc evenimentele antice, biblice si cruciadele .Iar daca sarim câteva sute de ani de ocupatie otomana si nu mai, Intifada si aparitia celor doua autoritati: Statul Israel pe de o parte, si Teritoriile Palestiniene pe de alta.Cu ani în urma, spre Israel calatoreau doar cetateni israelieni si grupuri organizate de pelerini. Acum, pot fi vazuti si evrei care se întorc acasa, arabi, turisti. Israelul e o tarisoara împartita în trei lumi: la Haifa se munceste, la Tel-Aviv se danseaza, se bea si manânca iar la lerusalim se roaga si se studiaza.Cetatea, adica orasul vechi, strada Jaffa, o artrera principala din partea estica, se umple de tineri, turisti si curiosi. Unii merg la Zid,

altii fac o plimbare cu tramvaiul, iar altii aleg sa priveasca oamenii într-un labirint de stradute pâna ce dai de o intrarea pe care scrie “Sepulchre” si astfel intri în curtea bisericii Sfântului Mormânt.Mai cu seama seara este un moment ideal pentru o vizita aici pentru ca nu sunt asa de multi pelerini.Dupa ce urci pe o scara exterioara,pe platoul pietros de sus te întâmpina o priveliste minunata asupra partii de est a Ierusalimului, cu un cer albastru care încadreaza Moschea Al-Aqsa, Zidul Plângerii si cartierul musulman.Admirând privelistea poti sa zaresti printre turistii razleti si câtiva localnici îmbracati conservator. Locul e un fel de hidden gem : cartierul evreiesc, crestin – armean… iar ceva mai în fata, e cealalta parte a Ierusalimului: Al Aqsa si cartierul musulman.
Ultima zi de lucru a evreilor începe cu mare agitatie la piata Machane Yehuda, un loc plin de savoare locala: cafeneaua Aroma, zeci de tarabe cu fructe uscate, condimente, pâine , brânza si,de toate!Poti sa continui apoi cu drumul spre Cetate si Muntele Maslinilor, iar la biserica Luterana sa urcati în clopotnita, unde va asigur ca privelistea din turn face mai mult decât cei 15 sekheli de la intrare.

Cum poti sa faci în Israel în ziua de odihna a evreilor? Simplu, mergi în Palestina. Granita din sudul Ierusalimului se trece pe jos si te duce spre un alt loc sfânt: Bethleem.Dar pentru o experienta completa în Palestina, include-ti si o plimbare de-a lungul zidului care separa doua lumi.Pe masura ce timpul trece, oamenii îl vad tot mai amenintator.
Duminica -i pentru explorat. Se poate inchiria o masina ca sa mergi în nordul Israelului, adica în Galileea. Muntele Fericirilor e raiul pe pamânt, iar Tiberias e un alt fel de Rimini. La Nazareth si Canaa este posibil sa aveti norocul pentru a prinde o nunta traditionala, iar pe drum ,la intoarcere, vremea-i perfecta pentru a admira gradinile Baha’i din Haifa. Va puteti abate de pe autostrada care merge de la Haifa la Tel Aviv si intra în Cesareea unde veti descoperi un apeduct roman de 23 de km care alimenta zona cu apa în antichitate. Parerea mea este sa incheiati aici ziua, cu un apus memorabil pe Marea Mediterana.Impresiile va sunt asteptate cu multa placere…..

Marc Ciubotaru

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.