IN ROMANIA,TRENUL A MURIT PE SINE!…

Dacă în Japonia,spre exemplu, ministrul Transporturilor cere scuze poporului pentru întârzierea, cumulată timp de un an, a tuturor trenurilor de călători, cu TREI minute, la noi,în România, calea ferată s-a prăbușit cu totul, la propriu și la figurat. Preţul mai ridicat al biletelor de tren în comparaţie cu preţul biletelor pentru transportul rutier de pasageri este justificat, pentru că trenul este un lux, iar călătorii plătesc mai mult pentrua-l utiliza”. Poate că mersul cu trenul este, într-adevăr, un lux, dar nu la noi în ţară!
În ţări precum Japonia, Germania, Franţa, este o plăcere să circuli pe calea ferată, ai condiţii, plecând de la căldură, curăţenie, WIFI şi terminând cu sosirea la timp la destinaţie. La noi, însă, când pleci cu CFR-ul,trebuie să te gândeşti de două ori până să urci în vagon, fie întârzii, fie ca eşti jefuit, sau chiar ambele dacă te paşte ghinionul. Întârzierile ating o zi, zguduitoare fiind mai ales,acum,vara pe caldura, călătoria cu trenul spre mare a unui grup de copii care trebuiau să ajungă în tabără dar au ajuns… mâine, ocolind (la propriu)România!Edificatoare fiind mai ales intarzierea recenta, cu mai mult de 24 de ore ,a unui de la Timisoara laConstanta!

În timp ce în Europa trenurile de marfă circulă pe calea ferată cu viteze cuprinse între 70 şi 90 km/h, scrie Jurnalul.ro, la noi parca se târăsc cu o viteză medie de 20 km/h pe liniile magistrale, pentru că pe liniile secundare viteza coboară pe multe porţiuni chiar si sub cea a unei căruţe, 5-10 km/h!!… Trenurile de călători InterRegio au viteze medii de 54-58 km/h, iar cele Regio, de 37-40 km/h. În prezent, nu mai puţin de 60% din infrastructura feroviară a depăşit termenul de scadenţă în privinţa reînnoirii şi modernizării. De ani de zile,singura măsură care se ia pentru evitarea unei tragedii pe calea ferată este doar reducerea vitezei.Şi astfel,CFR-ul a ajuns de râsul tuturor, devenind ţinta ironiilor şi glumelor pe internet şi nu numai.Iată, mai jos,cateva bancuri la adresa CFR….

* Unele trenuri întârzie atât de mult, încât pasagerilor le creşte barba. Dar nu pasagerilor care au plecat de la destinaţie, ci copiilor lor, născuţi pe drum.

 

* CFR Călători a inventat călătoria în timp: pleci azi de la Timişoara şi vezi cum va fi Bucureştiul în 2020.

* Eşec usturător pentru Mark Zuckerberg: românii încă petrec mai mult timp în tren decât pe Facebook.

* O femeie a născut în trenul de Iaşi. Când a ajuns la Timişoara, a dat copilul la grădiniţă

* Sunt cunoscute mai multe cazuri de sinucigaşi care, tot aşteptând întinşi pe calea ferată, între timp au câştigat la loto şi s-au răzgândit.

 

* Ca să prevină neplăceri ulterioare, CFR refuză să mai elibereze bilete călătorilor care nu şi-au scris încă testamentul.

* Ce a descoperit chiar si Einstein după o călătorie cu CFR-ul?Ca timpu-i relativ!..

Facand haz de necaz trebuie sa va mai spun ca dupa Decembrie 89, transporturile feroviare(si nu numai)au încăput insa, pe mâna unor politicieni care au făcut, prin interes mercantil sau incompetență, totul pentru distrugerea acestui insemnat reper al civilizației.

Acum,asa cum ne informeaza si D.Dumitru,AMPress,guvernarea PSD-ALDE încearcă să-l depășească. Dar readucerea transportului feroviar la nivel european înseamnă multe miliarde de euro ceea ce,tot guvernantii motiveaza ca(din lipsa de bani,oare?!)e mult prea greu.Si atunci,ce facem?Ne reintoarcem la caruta sau la …cotigar,cum se spune prin Moldova?!

Poate ca,mai stii?!,la Congresul de azi al PSD-ului se va discuta,intre multe alte dispute,cica….politice, si aceasta grava problema,ci nu numai despre ….atractia si boala sefiei!

 


Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.