În viață nu e bine să fii tot timpul cinstit!

Când aud de Abraham Lincoln, ciulesc urechile. Nu doar pentru că e președintele meu american preferat, ci și pentru că era supranumit “Onestul Abe“. Hai să despicăm aici nițel firul în patru. Zice-se că el n-a mințit niciodată. Mi-e tare greu să cred asta. Și eu cunoșteam un om care până-n clasa a patra nu mințise niciodată. Asta până și-a mâhnit tatăl deoarece luase un 4 la franceză. De atunci am învățat și eu că nu-i bine să fii tot timpul sincer.

Nu mințeam. Dacă făceam cunoștință cu un copil care nu-mi plăcea, îi ziceam în față.
– Băi, nu mă joc cu tine.

Motive găseam destule. Ori era gras și abia alerga, ori îi curgeau mucii, ori fura jucăriile altora. Ba chiar în grădiniță l-am dat pe unul în gât când l-am văzut că a ștepelit mașinuța unui copil de la grupa mică. Și de la “spuse lu’ tovarășa” până la “Tovarășa educatoare, Dănuț a furat mașinuța lui Costel” n-a fost decât un pas.

Și ce bătaie era să-mi iau eu atunci de la Costel și prietenii lui… Când îți vin 4 copii supărați că i-a tras tovarășa de urechi, ține-te bine! Am avut noroc cu o fată mai mare, care m-a apărat. Țin minte că o chema Mocanu și încă într-un fel. De mic mă iubeau femeile!

Ajuns mare, am observat de ce lumea a evoluat atât. De la minciună. Serios. Dacă erau toți sinceri unii cu alții nu evoluam deloc.
– Îți dau salariu 100 lei lunar, vino să sapi aici șanțul ăsta!

Dracu mai venea? Așa, îi lua cu zăhărelul și se făcea treaba. Și nu putem spune că doar unii au avut de câștigat și alții nu. Orice păcălit a reușit la rândul lui să-l păcălească pe altul. Și uite așa, chiar și cel mai mare păcălitor și-a luat-o de câteva ori. Și lumea a evoluat, s-a dezvoltat și-am ajuns în zilele noastre.
liar

Evident, nu-i foarte bine să minți într-una, deoarece îți scazi vertiginos credibilitatea în fața societății, însă e bine să ai minciuna potrivită la momentul potrivit. E bine să fii oportunist. Însă moderat, nu să calci pe cadavre pentru a-ți atinge scopul. Chiar și așa, sunt destui care și-au făcut o carieră în a-i păcăli pe alții, sprea a trage niște foloase personale. Câteodată, numai de ei știute.

Când a fost ultima dată când am spus vreo minciună? Acum câteva zile, însă am uitat contextul. Și încă ceva: a nu se confunda minciuna cu ascunderea (parțială) a adevărului!

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.