IRONIA ISTORIEI,DE LA ORSOVA!…

Orsova ,supranumita pe buna dreptate drept,, perla a Mehedintiului”,a fost ,este si va ramane ,un permanent punct de atractie pentru orice vizitator.Cei care aţi trecut cândva prin aceste minunate locuri pline de culoare si pitoresc aţi observat, probabil, un monument pe malul Dunării. Nu-i prea greu observat, dată fiindu-i dimensiunea, nicicum pentru că i-ar fi păsat cuiva să scrie, fie şi după cei peste 30 de ani de la Revoluţia din ‘989, cui si de ce îi este dedicat acesta.Dar daca n-ati stiut-o nici dv. vi-o spun eu acum,ca fost traitor si bun cunoscator al locurilor si realitatilor din vrenea actvitatilor mele profesionale.Femeia care se pregăteşte să se arunce în apele Dunării, Danubia, este de fapt un simbol. Monumentul, creaţie a lui Patriciu (Patrick) Mateescu, român stabilit în America,(cum am aflat si din cele scrise pe net de d-na Marina Constantinoiu )onorează memoria celor care, din dorinţa de a trăi liberi, au cutezat ,pe vremea comunismului,să se arunce în apele fluviului,pentru a înota spre Iugoslavia, de unde exista şansa să plece mai departe, spre Occident. Unii nu au reuşit. Altii,nu putini na numar,au murit, ucişi de grăniceri sau înecaţi! Cert este un lucru. Acesta insa-i relativ puţin cunoscut publicului larg si nu numai, căci una dintre perfidiile,socialismului a tot biruitor” a fost aceea de a şterge urmele şi de a ascunde adevărul sub un imens preş al istoriei.

Dar batrana Europa de Est a furnizat mai mereu migranţi Lumii Libere, în acei ani de trista amintire, iar numărul acestora este de ordinul sutelor de mii, ba chiar si mai mult. Mulţi dintre cei care au constituit acest val migratoriu, între 1948 şi 1989, au trecut ilegal graniţele României.Fie români de-ai nostri, est-germani, polonezi sau cehi, slovaci, bulgari, ba chiar şi din fosta URSS,ei şi-au încercat mereu norocul la frontierele României comuniste, în tentativa lor de a ajunge în Occident. Li se spunea candva…”frontieriştii”.
Patriciu Mateescu ,autorul statuii,a trăit aici,în România până în 1979. Nu este un „frontierist”, dar, ca mulţi români, a aflat despre trecerile ilegale de frontieră de pe acea vremea , iar înainte de a se decide să realizeze monumentul a auzit că în Germania fuseseră pedepsiţi militarii care au dat ordin să se tragă în germanii care au încercat să treacă de Zidul Berlinului.Tare l-a mai mirat că la noi n-a ridicat nimeni problema că numărul victimelor la graniţe este cu mult mai mare decât al victimelor de la Zidul Berlinului, atât de mult mediatizate. Pentru noi, Dunărea a fost tot un fel de… ,,Zidul Berlinului”!Din 1996,statuia Danubia,de pe mal, stă mărturie acestor fapte.Dar nici acum nu există o plăcuţă pe care să fie menţionată semnificaţia acestui monument….

Doar numele autorului, undeva, în spate, destul de greu descifrabil, şi locul în care statuia a fost lucrată (Târnăveni), pentru a fi dăruită publicului de către sculptorul dîn exil. Danubia are 6,5 metri înălţime.Statuia  se vede cel mai bine din lateral sau,eventual, de pe Dunăre, de către cei care trec pe acolo. S-a promis(ca multe altele) că pe amplasament se vor monta niște reflectoare,pentru ca ea să poată fi văzută. ”Danubia” este chiar deasupra căii ferate ce leaga Capitala de Timisoara.
Ca ironie a istoriei, pe soclul Danubiei stă scris acum cu vopsea neagră, cu fiecare literă bine conturată,ca să se vadă de la distanţă, „Welcome refugees”! Cineva, probabil cel care semnează dedesubt „Zeno”, li se adresează unor refugiaţi potenţiali, de care acum ne temem, dar care nu prea s-au înghesuit, de fapt, să vină în România.Tot de la Marina C. am mai aflat ca atunci,in octombrie 1996, când a fost instalată Danubia, comemorându-i pe cei care au încercat să treacă Dunărea in înot, s-a organizat la Orsova un parastas, în memoria acestora.La eveniment au venit multe rude şi cunoscuţi,ca să-i pomenească. Insa este trist că nicio placă comemorativă nu explică nici acum semnificaţia monumentului şi că nu se vorbeşte aproape deloc despre această tristă filă de istorie recentă….

( Foto: Marina Constantinoiu)

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.