Litoralul românesc, încotro? Plus o posibilă rezolvare

Înainte de toate, vă invit să urmăriți reportajul de mai jos. Prezintă expansiunea fără cap a plajelor din Mamaia. Cum de-a ajuns a doua Ibiza a Europei, dar cu ce folos?

Vedem bloc lângă bloc, deoarece numărul turiștilor s-a mărit, înmulțirea cluburilor de noapte, totul în defavoarea naturii. Nu mai există verdeață, iar plaja se micșorează pe zi ce trece. În plus, obligația de a-ți lua șezlong mi se pare o porcărie de cel mai mare nivel. Dacăp nu vrei șezlong, te duci și stai lângă hotel, pe pietre, ce să cauți pe plajă?

Gurile rele susțin dărâmarea clădirilor ridicate în urma unor afaceri ilicite cu primăria Constanței. Și când vezi 3 metri distanță între blocuri, parcă-parcă îți surâde ideea. Însă am o posibilă rezolvare a acestei probleme. Nu am inventat eu apa caldă, însă s-ar putea face așa ceva și pe litoralul nostru.

Desigur, nu în forma aceea, nu așa de mare, nu așa de repede. M-am gândit Zlatni Rat, celebra plajă din Croația. Acolo e o limbă de pâmânt, foarte frecventată de turiști. Și de ce nu s-ar putea face și pe litoralul nostru, din loc în loc, să zicem din 500 în 500 de metri, câte o plajă în acel fel, din nisip, pietre și verdeață care să pătrundă în mare? Apele române se termină la 3 kilometri de mal, deci nu am intra în ape internaționale și nu ne-ar trebui nicio decizie guvernamentală.


La prima mea vedere, fără a mă documenta prea mult în prealabil, între Constanța și Năvodari sunt vreo 4 km de plajă. Să zicem nu 8, ci 6 limbi artificiale de pământ, din 500 în 500 de metri. Lungimea 300 de metri, lâțimea 150 de metri.

Nu s-ar putea face? Ba bine că nu. S-ar putea face repede și bine. Cine să facă toată treaba asta? “Dacă trăia Ceaușescu, făcea multe” mi-ar spune unii. Nu, nu trebuie nebunia care-a fost la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde a fost inițial un proiect bun, până să se strice, ucigând oamenii care erau “împotriva sistemului” prin epuizare fizică și psihică.

Însă aș lua părțile bune din ce a fost la Canal (locuințe, farmacii, dispensare) și aș lua la muncă putorile care zac în pușcării, fără să miște un deget, care trăiesc pe banii noștri, 3 mese pe zi, televizor, plimbări în aer liber, căldură iarna etc.

Ziceți-le lagăre de muncă, nu mă supăr. Dacă nu vor să muncească de bunăvoie, cu biciul pe ei. Nu se mai aplică drepturile omului când au dat în cap unui bătrân pentru pensia de 300 de lei sau au violat, împreună cu alți prieteni, o puștoaică de 15 ani.

Am văzut pușcăriași la muncă, lucrau la calea ferată, aprope de Severin. Aveau doi paznici înarmați și un șef de șantier care le dădea indicații. Și-au dat flăcăii la lopată și la târnăcop, încât, în 2 zile, au făcut o cale ferată de jumătate de kilometru, dreaptă, la linie. Aveau mâncare, apă, pauză de țigară, umbră, nu le dădea nimeni cu parul în cap să muncească până cădeau din picioare. Ăia cu mitralierele stăteau de pază să nu fugă vreunul.

Așa s-ar putea face și pe litoral. Să se facă o mini-pușcărie, pentru 500 de inși, care să muncească la prelungirea litoralului. Și aici vine și partea frumoasă. Dacă se termină înainte de termen, reducerea pedepsei. Lasă scrisul de cărți, că nu suntem cu toții Eminescu sau Sadoveanu. Au tras mâțul de coadă și proiectul nu a fost gata la timp? Prelungirea pedepsei. Și dacă s-ar scoate la muncă ăștia cu pedepse mai mici de 10 ani, să vedeți cu cât spor or să tragă să se termine mai repede, să poată și ei să iasă mai departe din pușcărie. Bașca ar avea parte de plajă și scăldare în fiecare zi, în pauzele de muncă. Dar nu aș scoate la muncă pe cei închisi pe viață. 

Alt lucru bun ar fi crearea unor noi locuri de muncă, s-ar cere acolo niște stabilopozi noi, e nevoie de oamneni să-i facă în fabrica de ciment. Și în câțiva ani, am avea și noi câteva plaje noi, create de om, pline de verdeață, pentru turiștii care se vor înmulți și mai mult. Iar pe limbile acelea de pâmânt, nu aș da voie să se construiască hoteluri mai înalte de 4 etaje. În schimb, să le facă lungi, de 200 de metri. Cine vrea să bage atâți bani în hotel, să bage. Dar nu mai înalte de 4 etaje, ca să nu umbrească și plajele alea.

Trebuie voință și timp. Bani se găsesc pentru orice prostie, de ce nu și pentru ceva benefic?

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Rafturi metalice reconditionate pentru magazia universala

Cine locuieste intr-o casa mare si desfasoara activitati intense in curte are nevoie de o magazie mare unde sa depoziteze...

Lix pen. Cine n-ar dori unul?

Știți de imprimantele 3D deja. Dar de Lix Pen ați aflat până acum? Este un creion 3D care poate fi...

Gagica săptămânii – Charlote Ross

Cum dățile trecute am avut gagici tinerele, azi avem o adevărată MILFă, Charlote Ross. Tipa a jucat în NYPD Blue,...

Close