LOCURI CU CEI MAI LONGEVIVI OAMENI DE PE PLANETA!

Nu cu prea mult timp in urma publicam pe aceasta pagina un articol in care, intre altele, ma refeream la cateva persoane longevive, chiar centenare, intre care-l nominalizam si pe un concetatean de-al nostru! De-a lungul timpului cercetătorii au încercat să afle care sunt insa locurile cu cei mai longevivi oameni de pe planetă. Care le sunt cacteristicile comune ale acestora. Dacă are legătură cu dieta, cu ceea ce fac zi de zi, cu apa sau cu apartenenţa la o comunitate. Drept urmare, unul dintre specialistii in materie, Buettner, a identificat si analizat pentru inceput doar cinci regiuni ca zone albastre în care există o preponderenţă a longevivilor.

Prima dinte ele – Japonia. Legendele despre Țara Soarelui Răsare sunt prezente în orice colț al lumii. Fie că vorbim despre cultura niponă sau despre tehnologia realizată de japonezi, țara fascinează oamenii din lumea întreagă. Cum reușesc japonezii să trăiască atât de mult? Ce simbolizează floarea de cireș? Ce fac japonezii când le este tăiată calea de o pisică neagră? Sunt doar câteva întrebări cu care poți deschide o conversație oriunde vei ajunge.„Japonezii sunt unul dintre popoarele cu cea mai lungă speranță de viață. Mai precis, cei mai mulți centenari sunt rezidenți ai insulelor Okinawa, din Sudul Japoniei, unde conform unor studii demografice, pentru fiecare 100.000 de locuitori, 68 dintre aceștia trăiesc peste 100 de ani. Există mai multe secrete, care par foarte banale, pentru care oamenii o duc atât de bine.”, ne spune in cartea sa dl. Buettner. Japonia este si locul în care trăieşte cea mai în vârstă persoană din lume, dar şi cea mai bătrână femeie de pe planetă.

 
 
 

,,Unul dintre secretele lor o reprezintă alimentația-afirma cercetatorul amintit. Spre deosebire de restul Japoniei, aici mâncarea de bază nu este orezul, ci cartoful dulce, 紅芋 (beni imo) cultivat pe insulă. Au o dietă care se bazează pe carbohidrați, care se spune că încetinește ritmul de îmbătrânire și, de asemenea, scade riscul bolilor precum cancerul. Folosesc, la fiecare masă, o mare varietate de ingrediente, dar în cantități mici. În Japonia este important să nu te scoli de la masă sătul. Mai mult, aici, pe lângă filozofia ikigai (aceea de a avea un scop bine definit al existenţei), speranţa de viaţă depinde de conceptul moai (un grup de prieteni foarte apropiaţi care sunt alături de cel care are nevoie). Pisicile negre în cultura japoneză, spre deosebire de alte culturi, simbolizează norocul.”

– O alta zona este Sardinia – Italia.Provincia Nuoro Ogliastra este renumită pentru vârstnicii ei care consumă multe legume şi beau vin. Aici sunt şi comunităţi foarte unite ce, se pare, influenţează foarte mult longevitatea.

 

-Urmeaza, Lomalinda – California. Cercetătorii au studiat un grup de adventişti de ziua a şaptea care se numără printre cei mai longevivi din Statele Unite ale Americii.

-Pensinsula Nicoya – Costa Rica. Mulţi locuitori de aici au peste 90 de ani şi se bucură de o vitalitate ieşită din comun. Mare parte dintre vârstnici se trezesc la 5.30 dimineaţa şi se ocupă de muncile câmpului fără mari dificultăţi.

– Grecia – În apropiere de coasta turcă, unu din trei locuitori ai insulei are peste 90 de ani, fapt ce i-a adus denumirea de ,,insula longevităţii”. Şi ţineţi cont că în Spania, de exemplu, nonagenarii nu ating 90 de ani. Se pare că secretul localnicilor constă în stilul lor de viaţă, care se păstrează încă din anul 500 î.Hr.

-Valea râului Hunza, aflat la graniţa dintre India şi Pakistan, este de multe ori numită şi “oaza tinereţii”. Oamenii din această regiune aproape nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată mereu tineri, iar durata de viaţa ajunge până la 140 de ani. Mulţi dintre locuitori trăiesc peste 100 de ani şi este considerat ceva normal. Oamenii din Hunza au fost descoperiţi de europeni în anii 20 de către un doctor scoţian numit MakKarrison care a trăit o perioadă îndelungată alături de ei. Acesta le-a documentat viaţa şi a descoperit că secretul pentru longevitatea acestora este dieta lor.

Oamenii de ştiinţă care au comparat viaţa din cele cinci zone albastre afimă că secretele unei vieţi îndelungate sunt regimul alimentar, mişcarea, deţinerea unui scop în viaţă (ikigai) şi a unor legături sociale puternice, adică mulţi prieteni şi relaţii bune în cadrul familiei. Aceste comunităţi îşi gestionează bine timpul pntru a reduce stresul, mănâncă puţină carne, şi alimente procesate şi beau alcool cu moderaţie. Mişcarea fizică pe care o fac nu este exagerată, însă se deplasează în fiecare zi, merg la plimbare sau în grădină. Locuitorii din zonele albastre preferă să meargă pe jos şi nu cu maşina. În toate aceste locuri este foarte frecvent grădinăritul care necesită mişcare fiziă zilnică, însă de intensitate scăzută.

 

Marc Ciubotaru

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.