Locuri de mister… din România

Cu toții am auzit de fel de fel de locuri misterioase de pe mapamond. De case bântuite celebre, de Triunghiul Bermudelor…

Dar nu știm locurile de mister de lângă noi. Adică din România.
Și că tot am amintit de Triunghiul Bermudelor, începem cu peștera Polovragi. Sau cum o mai numesc entuziaștii, “Triunghiul Bermudelor din Oltenia“.

Zice-se că vechii daci erau capabili să vindece toate bolile vremurilor cu ajutorul unei plante magice – Polovraga, plantă disparută acum. Acea plantă minune ar fi crescut în această peșteră… Peștera este descrisă și de Mihai Eminescu în “Memento mori”.

Legenda spune că Zamolxis avea puteri uimitoare, fiind capabil să se transforme din tânăr în batran. Prin peștera Polovragi, zeul geto-dacilor intra în adancuri pentru a ieși peste munți la cetatea Sarmizegetusei. Când s-a cercetat peștera pentru prima dată, acum 150 de ani, au rămas muți de uimire când au descoperit urme de picioare umane încălțate, vechi de peste 3.000 de ani!

Despre comorile dacice ascunse în Polovragi s-au scris sumedenie de articole. Se știu mulțime de povești. Însă cei care doresc îmbogățirea rapidă au parte de morti tragice. Se spune că blestemul lui Zamolxis încă este prezent. La fel ca blestemele faraonilor egipteni!
Stau mărturie zecile de cazuri, povestite în popor, despre ciobani care au rămas fără oi dintr-o dată, ele dispărând din fața lor, parcă înghițite de pământ!
polovragopestera-polovragi

Comorile blestemate din Bărăgan
Baraganul nu pare decât o câmpie imensă pe care nu se mai contruiește nimic, unde agricultura de altă dată e acum la pământ. Puțini oameni au auzit despre misterele locului. Conform miturilor, în câmpia Bărăganului se află sumedenii de comori păzite cu strășnicie de… blesteme înfricoșătoare!
Cel mai celebru sat este Dor Mărunt, iar mai celebru loc din sat este cel numit La Movilă. Prin anii 60, un sătean a găsit un ulcior cu bani în timp ce-și ara pământul. Ajuns în sat a împărțit galbenii cu toți sătenii. Peste puțin timp, Miliția alertată de un necunoscut a dat iama printre săteni, bătându-i crunt, apoi confiscându-le toți galbenii. Dar mai departe, ce s-a întâmplat cu acea avere, nu se mai știe…
dor-marunt
Un alt sătean Gheorghe Prepeliță a găsit peste 100 de galbeni, dar nu a suflat nimănui din sat nicio vorbă. A început să-și îmbrace neamurile ca-n filme, și-a cumpărat vite și cai, totul părea că-i merge extraordinar. La jumătate de an nevasta lui se sinucide aruncându-se în fântâna din curte. Peste nici o lună și ginerele său sfârșește misterios, înecat în fântână. Iar peste un an, fiica lui Prepeliță se spânzură de acea fântână blestemată…

Alt sătean, spun legendele locale, pe nume Pintecan, a găsit un butoiaș cu galbeni ce era îngropat la rădăcina unui nuc. Noaptea, acesta visează o voce gravă care-i poruncește ca în locul nucului să construiască o biserică. Dimineața acesta nesocotește visul, împărțind averea în familie și apucându-se de afaceri. Exact în acea perioadă i se naște un băiețel. După doi ani, bebelușul moare spânzurat misterios între gratiile pătuțului. Noaptea visează același vis misterios de-l avusese cu doi ani în urmă. Ori construiește acolo o biserică, ori va fi lovit de nenorociri mai mari. A doua zi, speriat, acesta s-a apucat să construiască a doua biserică a satului.
Acestea se întâmplau în 1939, iar Biserica Nouă există şi azi în sat.
În interior se află o frescă pe care sunt pictaţi Constantin Pintecan, soţia lui şi un băieţel spânzurat. Ciudat este că de fiecare dată când biserica încearcă să fie fotografiată, pozele… ies negre complet. Foarte puține fotografii au putut fi realizate…
biserica_noua_dor_marunt

Balta vrăjitoarelor
LA 30 de minute de București, se află satul Boldești. La marginea satului există pădurea Boldu-Crețeasca. Aici se află o baltă blestemată, recunoscută nu numai de oamenii locului. Se află în mijlocul pădurii, nefiind la prima vedere decât un ochi de apă, având vreo 5-6 metri diametru. Vrăjitoarele țigănci din toate colțurile lumii se strâng la baltă în ajun de Sfântul Gheorghe, Sfântul Andrei și Sânziene. Atunci zice-se că balta deschide uși de mister către alte tărâmuri. Se spune că orice vrajă, blestem sau dezlegare făcute la marginea bălții, se va împlini!
balta
Pentru a da crezare acestor “povești”, oameni care n-ar fi crezut în ruptul capului în fenomene paranormale s-au dus lângă acea baltă. Atmosfera era înfiorătoare. Niciun zgomot nu se auzea, în ciuda vântului care bătea prin pomi și nicio pasăre nu se vedea sau auzea prin preajmă. Aceștia au observat de asemenea că apar fenomene de mister, cum ar fi fulgere globulare. Animalele refuză să bea apă din acea baltă, preferând să moară de sete decât să se adape de acolo…
Balta pare-se că ar avea o adâncime de doar un metru și jumătate. Însă s-a ajuns la o concluzie cel puțin înfricoșătoare. Aceea că de fapt… n-ar avea fund!
Chiar dacă sunt ploi abundente sau secetă, balta nu se mărește și nu se micșorează niciodată. Sătenii au aruncat în baltă un bolovan de 20 de kilograme, care ar fi dispărut imediat. Nu au mai vrut să mai încerce cu alt bolovan, cu o sfoară legată de el. Acum au convingerea că balta este blestemată și nu are fund, ei ocolind pe cât se poate acele locuri.

În urma cutremurului din 1977, camioane de moloz au fost aruncate în baltă, însă acestea au fost înghițite complet.

După decembrie 1989, în zonă a funcționat Baza de Echitație și Cascadorie Dracula. La mijlocul anilor ’90, într-o vară toridă, în timpul unei filmări, o cascadoare a făcut o glumă, punând un coif pe capul unui manechin ce-l întruchipa pe Dracula. Imediat, în acel loc a început să… ningă!

Iată și o mărturie cutremurătoare a unui sătean din zonă, Cătălin Mancafa:

Era ora unsprezece dimineaţa şi brusc, am simţit o răcoare ciudată, iar atmosfera a devenit foarte apăsătoare. S-a creat un vacarm şi am văzut animalele şi păsările pădurii fugind înspăimântate. Vaca mea s-a luat şi ea după ele, iar eu am alergat după ea. S-a oprit în curtea bazei hipice care în scurt timp s-a umplut de animale sălbatice.Nici unul din animalele sălbatice nu se ferea de mine sau de îngrijitorii care ieşiseră din grajduri înarmaţi cu furci, neînţelegând ce se întâmplă. Animalele păreau că cer oamenilor ajutor. Pe moment am crezut cu toţii că va avea loc un cutremur, dar nu s-a întâmplat nimic deosebit.
După vreo două ore, animalele s-au reîntors în pădure.

Va urma!

Comments

comments

26 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.