MANIFESTARI FOLCLORICE CU SI FARA AMINTIRI…TRADITIONALE!

Daca in zilele de Sarbatoare care au trecut v-ati aflat cumva prin zona de nord-est a Moldovei,poate ca unii dintre dumneavostra ati avut si prilejul de a asista la cateva manifestari etno-folclorice traditionale,specifice locurilor.La Iasi,Pascani si Tg.Neamt,ca sa amintesc doar de cateva,mii de oameni,localnici sau turisti, se aduna in fiecare an sa participe activ sau sa admire renumitele parade ale mastilor dar si maiestria unor talentati cantareti ai acestor pitoresti meleaguri,unele puternic incarcate de o milenara istorie.
Bunaoara,an de an, pe 2 ianuarie, la Târgu Neamț s-a împământenit tradiția să aibă loc o Paradă a datinilor de Anul Nou, un adevărat carnaval la care participă mii de oameni, mai cu seama ca orasul este şi o importantă atracţie turistică.Intitulat ,,Festivalul Obiceiurilor şi Tradițiilor de Anul Nou”, în egală măsură de copii și de bătrâni, de oameni ai locului și de turiști, adună laolaltă unele dintre cele mai bune ansambluri de datini din județul Neamț, dar și din alte zone ale țării. Impresionează mereu prin costumaţiile originale, muzica tradiţională, mesaj şi recuzită. Niciodată nu lipsesc cântecele de Colind, Uratul cu pluguşorul, Jocurile cu măşti, Capra, Ursul, Arnăuţii, Dansul căiuţilor şi Teatrul haiducesc -obiceiuri originale și un un farmec greu de egalat.Formațiile înscrise in festival au prezentat,pe rand, cel mai frumos obicei de iarnă din zona din care provin, respectul pentru autenticitatea repertoriului și a costumației făcând din festivalul de la Targu Neamt unul de referință pentru aceasta zona a țării.

De asemenea si pascanenii au ,in fata Casei de Cultura „Mihail Sadoveanu”, un Festival de datini si obiceiuri de iarna cu prezentarea grupurilor folclorice si a formatiilor de teatru popular .
Ca nota discordanta,total iesita din comun,aflam ca la Ruginoasa ,tot in jud.Iasi,cca 70 de poliţişti şi 120 de jandarmi au fost mobilizaţi de acesta data pentru a preveni celebra bătălie! Mai sa fie,cum este posibil asa ceva?!Batalie intre localnici!?!Dar ,impotriva oricaror principii si norme morale,dar si legale, localnicii din Ruginoasa au un obicei tradiţional violent, în anii precedenţi fiind înregistrate numeroase victime în urma bătăilor cu bate!!Ciomege ,in secolul 21! Tocmai de aceea,organele de ordine au fost mobilizate pentru a preveni bătaia care se spune ca a fost totusi interzisă candva.Se pare,in urma cu aproximativ cinci ani.

Si atunci,de ce nimeni nu le explica acestor indivizi ultra violenti,ca asa ceva nici in secolele precedente nu prea s-a intamplat.Nu le face cinste.Nici lor,dar nici noua, ca romani,cu pretentii europene si cunoscuti in genere ca oameni pasnici,sociabili si la locul lor!O fi care cumva o reministenta de la celebra ,,mineriada”?!Ce spuneti,d-lor I. Iliescu si M. Cosma?Sau,mai stii?!,poate si o copie a ,,bravurii”trupelor de jandarmi din acea noapte de 10 august 2018 despre care,de la un timp cand tot ni se promitea cate si mai cate, aproape ca nu se mai stie nimic!Doar ca tot…folclorica a fost si acea represiune asezonata insa si cu ceva gaze lacrimogene cat si cu acolo,cateva,,necesare”(?!)tunuri cu apa!Oare tot…tradiionale? Cu asemenea,,folclor”(ma refer la mineriada si la 10 august)ne batem joc de propriul popor!..

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.