MASS-MEDIA SI ROLUL SAU ACTIV!

De ani buni mass-media romaneasca a avut si are un rol activ nu numai in ceea ce priveste informarea consumatorilor (cetatenilor) ei, ci mai ales si-n tensionarea relatiilor dintre politicieni si ceteteni! Aceasta-i doar una din concluziile raportului “FreeEx – Libertatea presei in Romania 2017- 2018” lansat nu de mult, chiar in Ziua Mondiala a Libertatii Presei.

Fenomenul “fake news” nu a ocolit presa autohtona, iar mobilitatea jurnalistilor (de diferite specialitati, compartimente si coloratura politica) a sporit considerabil in ultima perioada, cei mai multi denuntand permanente presiuni din redactii. Se stie de asemenea ca, agenda publica din peisajul actual al presei romanesti a fost si este puternic dominata de subiecte exclusiv politice care, prin diversitate si mod de reflectare, a antagonizat publicul.

Institutiile de presa loiale actualei puteri “nu au fost deloc incomode pentru partidele aflate la guvernare. Unele (din motive lene de inteles, nu le voi divulga numele, dar se cunosc prea bine!) au  chiar si legitimat actiunile acestora(a celor ce ne conduc) prin numeroase teme si subiecte favorabile puterii politice!” Majoritatea protestelor initiate si desfasurate (pasnic si civilizat) de milioanele de nemultumiti din intreaga tara, au fost si continua sa fie minivizate de importanta si semnificatie, de catre toti cei ce-si desfasoara activitatea gazetarteasca in ziarele, televiziunile sau radiourile apropiate puterii.

Multi dintre acestia nu au ezitat si nu ezita sa incalce, mereu si fara jena, normele deontologice elementare sau, mai grav, sa promoveze fel de fel de stiri false, defaimatoare si dezinformante“, se arata in raportul “FreeFIX – libertatea presei in Romania.

In lupta guvernantilor impotriva asa-zisului “Stat paralel”, mass-media aservita si politicienii care-i manevreaza au construit acum si o agenda tot paralela! Referindu-se la tot mai numeroasele si justificatele proteste, acelasi raport sus amintit, mai scrie si despre gravele abateri etice si profesionale ale unor televiziuni de stiri care au generat si genereaza reactii virulente din partea publicului larg si a societatii civile. De asemenea, au mai fost consemnate si abuzuri din partea Politiei si Jandarmeriei, pentru intimidarea protestatarilor impotriva coalitiei de guvernare PSD-ALDE si a masurilor luate de aceasta.

Dar puterea instalata in urma alagerilor din decembrie 2016,  a impus noi conduceri la TVR si SRR, “abuzand, din nou, de permisivitatea legii”, iar taxa radio-tv a fost mai de mult diminuata, crescand astfel si dependenta celor doua institutii ale statului, fata de actuala putere politica.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.