MIRAJUL DELTEI: ASTAZI, SPRE PADUREA LETEA!…

 

Dupa ce ne- am documentat si pregatit aproape totul pentru calatoria proiectata spre Delta, iata- ne ajunsi la Tulcea. Drumul spre Sulina se poate parcurge doar pe apa, folosind navele clasice de pasageri sau rapide, iar de la Sulina la Letea se poate calatorii atat pe apa, cat si pe uscat. Trebuie insa stiut ca Sulina este cel mai estic oras al Romaniei si are un statut unic prin prisma faptului ca este oras – port si la Dunare si la Marea Neagra, fiind si cel mai jos oras al tarii, la doar 4 metri in medie deasupra nivelului marii. Orasul este situat in rezervatia Delta Dunarii, la varsarea Bratului Sulina al Dunarii in Marea Neagra. De aici , accesul in Padurea Letea se face numai cu insotitor (un agent al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii), deoarece este o zona strict protejata – in caz contrar, se risca o amenda destul de substantiala, iar In satul Letea, invecinat cu padurea, se ajunge doar cu barca!..

Padurea Letea se afla localizata in nord- estul Deltei Dunarii, langa satul Letea, la 23 de kilometri nord- vest de orasul Sulina. Satul este legat de Sulina printr- un drum relativ pietruit. Padurea Letea incepe din nordul satului Lebada si se intinde pe aproape 3. 200 de hectare, fiind considerata cea mai nordica padure tropicala din lume!…Rezervatia este alcatuita din mai multe zone (Hasmacul Mare, Tarla Popii, Schiopul, Crusina si altele), care se desfasoara sub forma unor benzi de pana la cativa km lungime si de 10 pana la 250 de metri latime, fiind cea mai veche rezervatie naturala din Romania (a primit acest statut inca din anul 1938). Frumoase locuri si zile minunate! Iar faptul ca ai vrea sa te trezesti diminetile acolo, face toti banii! In depresiunile dintre dunele de nisip creste o vegetatie lemnoasa formata in principal din stejari brumarii, frasini, tei si plopi argintii, stejarul pufos, plopul alb, plopul negru, arinul negru, fiind si singurul loc din Europa in care se intalnesc liane. Aici se pot observa cateva mii de specii vegetale, mai multe zeci fiind chiar unicat in Europa sau in lume. Plantele exotice care se gasesc in acesta zona au aparut datorita semintelor aduse din Africa de catre pasarile migratoare. Padurea este inconjurata de un gard simbolic, iar peisajul se caracterizeaza prin modul straniu in care s-au dezvoltat arborii din aceasta padure (trunchiurile copacilor sunt aplecate in spre apa,noduroase ai contorsionate). Desimea padurii sporeste si datorita nenumaratelor specii de arbusti ce cresc aici (corn, sanger, lemn cainesc, calin, paducel, dracila, salba moale, verigariu) si abundenta plantelor urcatoare (vita salbatica, curpenul de padure, iedera, hameiul etc.) .

Exista tot aici si specii de plante rare, precum orhidea, asparagus si liana ( planta de origine mediteraneeana, care atinge aici limita cea mai nordica de raspandire din Europa, dand padurii un caracter tropical, fiind totodata supusa unui regim de ocrotire). Uneori , vizitatorii pot intalni si niste dune mari, cu nisip alb si fin, numai bun de facut plaja, iar din loc in loc sunt amenajate popasuri, cu bancute de lemn, unde poti sa te opresti si sa te odihnesti sau sa te relaxezi.Printre locatarii padurii se numara viperele (considerate de localnici inofensive , daca nu incerci sa le deranjezi), vulturul codalb (specie deosebita, aflata insa pe cale de disparitie – un exemplar poate sa ajunga la o greutate care sa depaseasca sase kilograme, cu o anvergura a aripilor de aproximativ 2, 5 metri) si caii salbatici. Cei aproximativ 2. 500 de cai salbatici din Padurea Letea, sunt ultimii din Europa, fiind considerati, pe drept cuvant, o adevarata comoara a Romaniei. O parte dintre caii salbatici de aici erau folositi inainte de 1990 in agricultura pentru obtinerea unor productii cat mai mari(din alea, record,de care ni se tot vrbea!) insa dupa perioada comunista, in urma declinului economic al zonei, multi dintre acesti cai au fost lasati liberi. Ei reprezinta un element in plus care sporeste atractia zonei, iar interdependenta dintre acestia si mediul in care traiesc este de necontestat.

Turistii care aleg sa poposeasca in acest colt de rai se pot plimba prin padure, prin satul Letea si la Sulina, acolo unde  pot fi admirate , intre altele,  farul , plaja la Mare si portul. Amatorii de pescuit pot practica aceasta indeletnicire pe Canalele Deltei si Dunarea Veche sau pe lacurile din imprejurimi: Puiu, Rosulet si Rosu; aici se organizeaza si partide de vanatoare de iepuri, mistreti si fazani. Prin frumusetea peisajului si varietatea vegetatiei, Padurea Letea se constituie intr- o zona de interes turistic deosebit, motiv pentru care o recomandam oricarui turist dornic sa admire potentialul turistic natural al tarii noastre, inclusiv dumneavoastra proximi cititori ai acestui articol! In ce ma priveste, am încercat si reîncercat sa surprind si sa redau, pe cat posibil, imagini de vis, reconfortante. Am scris, am sters si chiar am vrut sa va surprind cu o postare cat mai frumoasa, întesata de metafore si epitete, plina de poezie. Nu- mi iese! Cu cât ma îndârjesc mai tare, cu atât ma simt mai ridicol! Aceasta nu înseamna însa ca Delta Dunarii nu e o poezie. De mai multa vreme am lasat in urma vacantele in Delta Dunarii, dar amintirile din fostele concedii cat si din activitatea profesionala desfasurata si pe aici candva, sunt vii si inca proaspete. Asa ca am asternut acum aceste cateva randuri, poate le cititi, poate va plac sau nici- o eventuala alta varianta, ca nu- i bai, eu scriu pentru mine in primul rand, ca asa simt uneori! Asa ca sustin si afirm oricand , deci si de aceasta data, ca Delta- i o poezie. Este, sa stiti! De dimineata pâna seara. Asta daca nu apar… tântarii! La rasarit însa, delta capata parca o alta dimensiune, devine o forma de terapie pentru suflet. Terapia prin DELTA! Incercati- o si dv.!…

 


(sursa:internet si propriile-mi documentarii)

Marc Ciubotaru

 

P.S.-NEPUBLICABIL,dar de interes pt mine cat si poate pt tine, Francisc! De ce nu mai apar pozele pe care tot ti le trimit?!Le consideri in plus, deci, neavenite?!Intentionat las uneori unele intervale in scopul postarii fotografiilor cerute si de text.Dar,se pare ca, bunele mele intentii fie ca raman ne luate-n seama,fie ca,din motive total necunoscute ,raman asa, intr- un suspans total! Sau, mai stii?, poate ca- s inoportun.nu?Spune- mi sincer, deschis, ca nu ma supar. Eventual ma retrag!..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.