MUNCA IN ROMANIA DE AZI!…

Astăzi va propun să vorbim (scriem) câte ceva şi despre MUNCĂ. Aceasta cu cât, cum bine se ştie, o spunea de altfel şi sloganul: “Munca l-a creat pe om”. Munca îl innobilează.

Iar dacă ne reamintim şi de ceea ce se tot spunea prin anii regimului comunist, precum că “Munca-i o datorie de onoare pentru fiecare cetătean al societătii” avem imaginea şi mai clară a conceptului de MUNCĂ! Din păcate insă, acum la noi, în România, nu puţini dintre conationali fac realmente alergie la aşa ceva! Fug de muncă, mai abitir că dracul de tămaie! Preferă să stea, să… tăie iarbă la câini, în aşteptarea ajutorului social, dar să nu muncească! Alţii, din ce în ce mai mulţi la număr, preferă plecarea prin… strinataturi, cum se tot spune, în iluzia desartă că pe acolo totu-i ok!

Sunt numai câini cu colacii-n coadă sau  că, acolo-i raiul pe pămant, curge numai lapte si miere! Dar, tot din păcate, unii dintre aceştia, tot mai numeroşi insă, aleg altfel de “muncă”ce, spre ne norocul lor, se sfârşeşte prin instanţele de judecată sau, mai ales, prin puscării… O categorie aparte, tot în ceea ce priveşte muncă, o reprezintă(cu …succes!) şi unii dintre cei ajunşi la putere, cam multişori dintre cei cărora, cu proverbiala nostră naivitate, le-am dat votul! Aşa că, odată aleşi şi ajunşi acolo unde şi-au dorit, uită nu numai de orice promisiune făcută prin campanii, dar mai ales, uită şi de muncă! Pur şi simplu fie că se fac doar că muncesc, fie că mai mult se odihnesc!

Semnificativ in acest sens este şi faptul că, aşa cum se precizează şi prin mass-media, de la preluarea mandatului şi pană în prezent, aleşii noştri, adică deputaţii şi senatorii au muncit (un fel a spune!) per total, cca 60 de zile! Asta în condiţiile în care un parlamentar primeşte lunar, indiferent dacă vine la muncă sau nu, o indemnizaţie substantială care poate să ajungă chiar şi pană la 16-17.000 de lei, precum şi banisori pentru cazare şi benzină cât şi alte însemnate privilegii. Legale,zice-se! Pentru unii dintre parlamentari, muncă-i un fel a spune! 

Prin şedinţele la care, zic ei, că participă, fie că se ocupă cu totul de altceva, fie că doar mimează că-s atenţi şi interesaţi de dezbateri, mai butonează, printre picături, şi mobilul, iar “cei mai harnici”…dorm! Dorm nu pe rupte, ci pe banii noştri, ai contribuabilor!

Că aşa e, o demonstrează şi imaginile alăturate cât şi ceea ce vedem, intamplator sau nu, chiar, direct, pe micile ecrane!

Mai sunt, după cum arată o evaluare realizată (şi publicată) de Institutul pentru Politici Publice (IPP), şi parlamentari care absentează frecvent de la şedinţe sau de la alte activităti la care erau obligaţi să participe. Printre fruntaşii acestei categorii, după cum aflăm din aceeaşi evaluare, se situeaza chiar şefii, preşedinţii celor două camere! Că dovadă, iată că dintr-un total de 58 şedinţe ale Camerei Deputaţilor, doar 14 au fost conduse de dl. Liviu Dragnea! În timp ce colegul sau de la Senat, dl. Tăriceanu,a condus cca 16 din 63 de şedinţe! Aşa muncă, să tot faci! Concluzionând, ce mai poţi să spui?!

Doar că, aşa-i cu muncă în România de astăzi! Să ne mai mirăm atunci de ce am ajuns, unde-am ajuns şi că ne mulţumim mereu să tot batem pasul pe loc?!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.