Ne căutăm eroi prin tomberoane de gunoi!

Românul ăsta e foarte schimbător. Din păcate, expresia că ne asemuim c-o damă de consumație, e adevărată. Spiritul de turmă e ăla care ne mână. Nu gândim rațional, iar dacă o facem, printr-o minune, atunci aruncăm ideea, dacă zece pe lângă noi zic că-i proastă. Și atunci, ca nu cumva să părem tâmpiți printre genii, renunțăm la ea.

Nouă nu ne-a mers bine decât în perioada interbelică. Când eram încă sora mai mică a Franței, când Bucureștiul era Micul Paris.
A venit războiul. Am luptat cu nemții, am atacat rușii și i-am ciuruit pe unde i-am prins. Le-am violat femeile. Apoi, în 23 august 1944, ne-am aliat cu rușii. Am început să împușcăm nemți. Rușii au venit la noi “Armata Roșie, desrobitoarea României” – era un titlu de ziar. Și ne-au aplicat același tratament, cu mai multă îndârjire. Femei violate, jafuri, daune fără rost.

Acum, în vremurile de față, când “democrația” înflorește, românii, greu încercați (e ca un făcut, noi întotdeuna suntem sub jugul cuiva – n-am fost liberi cu adevărat cam niciodată), au început să-și caute eroi. Și i-au găsit, la groapa de gunoi. Acolo unde i-am aruncat pe toți, imediat cum s-a schimbat regimul.

Îmi aduc aminte de vorbele lui Eminescu (care a fost ucis, nu a murit de sifilis!), ce spunea:
Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

Nu susțin că Eminescu avea dreptate. Nu susțin că Țepeș era rău sau nu. Câteodată parcă ți-ai dori să ai un conducător ca Țepeș, să nu-ți fie frică să ieși seara din casă.
Și ajungem în timpurile actuale. Văd că se vorbește din ce în ce mai mult de foștii conducători.

Se vorbește de Ceaușescu din ce în ce mai des. Unii încep să-l privească în mod eronat ca pe un erou.
Vorbeam acum 3 ani, înainte să apară proiectul Spanac.eu despre Ion Antonescu. Nu-mi dați în cap, nu prea mai rezonez cu ideile de atunci!

Alții consideră că Vadim ar scoate țara din rahat, exterminând “amenințarea bozgorească“.

Vlad_Tepes_002Hmm, să revenim. Până nu demult, ne era rușine cu barbarul de Țepeș, că ne văd europenii, ba chiar lumea întreagă ca niște bestii însetate de sânge, că Dracula nu ne ajută cu nimic.
Dracula nu ne ajută? suntem proști puturoși. Dacă s-ar duce bugetul de la guvern (ăla mic și pipernicit cum e) în turism, i-am bate pe bulgari, cu stațiunile lor de pe litoral, i-am bate pe turci, ba chiar și pe greci.
Însă nu facem nimic în privința asta. Nu știm să ne facem reclamă. Voiau unii să cumpere proiectul Dracula acum o vreme în urmă. Dacă s-ar face o reclamă cu “Veniți în țara lui Dracula, va fi o experiență… înfricoșătoare“, am avea un boom turistic, cum n-a văzut Europa vreodată.

ceausescuPe Ceaușescu l-am ucis cu sânge rece chiar în ziua sfântă de Crăciun, fără judecată. Și de ce să mințim, ne-am bucurat văzând execuția în direct. Ne-a părut chiar rău c-a murit imediat. Parcă-parcă era mai palpitantă o execuție plină de erori ca cea a lui Antonescu.
Acum ne amintim ce frumos era pe vremea lui Ceaușescu. cum aveam locuri de muncă și case. Unde-s CAP-urile de altă dată? Acum sunt câmpuri pline de bplării. Ni s-a suit democrația la cap, de ce să creștem noi niște porumb sau grâu pe terenul ăla? Toți de la sate migrează către marile orașe. Cum au făcut 14 ani, pleacă de acasă, la licee (unde trag chiulul în draci – dovadă rezultatele “excelente” la Bacalaureat). În sate rămân bătrânii, prea bolnavi să muncească. Mor pe capete, bolnavi, privind către pozele vechi, când nepoții erau de-o schioapă. Mor fără niciun ajutor, deoarece copiii sau nepoții au trecut ultima dată acum câțiva ani, când le-au luat pensia. Un TV color e scump, banii pentru o tabletă nu-ți ajung din alocația oferită de stat.

Pe Antonescu nu l-am uitat și nici nu-l vom uita vreodată. Nu ne-a fost conducător, ce-i drept, însă a condus țara mai mult decât a făcut-o Mihai. Care-a revenit după ani buni în țară, unde a fost primit cu onoruri regale. Unii mai și vor monarhie în țară.
Ion Antonescu
Ce mare conducător ești tu, când fugi ca un laș din țară, când treaba se împute? Parcă mai mult l-aș stima pe Băsescu, de la faza cu “un căpitan pleacă ultimul de pe nava scufundată“. Asta dacă n-aș ști că ar trage și cu dinții de ultima zi ca președinte, poate să-și mai ofere o lege favorabilă la pensie…

Ce va fi în continuare, nimeni nu știe. Unii au zis că musai se vor schimba în bine lucrurile, deoarece mai jos de atât nu se poate să ajungem.
În 2008, când începuse criza, îl înjuram plin de ură pe ăla care zicea că-n România criza va trece abia după 30 de ani. Acum încep să-i dau dreptate.

Vom avea alegeri pentru președinție la sfârșitul anului. Cu cine vom vota? În cine să avem încredere? Tot în foștii “eroi din groapa de gunoi“?

Comments

comments

9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.