Nu copiii sunt de vină, ci părinții idioți!

Încep acest articol spunând din capul locului că NU AM COPII. Așadar, nici nu sunt as în “parenting“. Însă, când văd cum sunt crescuți unii copii, mă iau cu mâinile de cap.

Acum vreo 2 zile eram cu mașina în trafic. Pe vreme frumoasa, pasarele ciripeau, masini gaze emanau, flacaii tricouri purtau. Știți traficul ăla de București, de-ți vine să lași automobilul oprit în marea de mașini și să alergi de nebun urlând “sunt LIBER!

Pe o trecere de pietoni de la piața Delfinului, defilau niște copii. Care treceau agale pe trecere, că e dreptul lor. Nu a mai contat că era roșu semaforul, ei traversau agale. Bine că am ABS, altfel zău dacă-i vedeam bine. Am frânat, am scos capul pe geam să urlu la ei.
Doi copii, o fetiță de 11-12 ani și un băiețel de 7-8 ani. Băiețelul mai sperios, cand am frânat se pusese pe alerget. În schimb fetița aia, nu a schițat nicio reacție de grăbire a pasului. Știți genul ăla de bețiv sau drogat care traversează strada indiferent dacă e sau nu trecere? Care aveți carnet, musai să fi văzut unul măcar o dată în viață.

Asa si copiii astia. Trecem pe trecere, dar indiferent de culoare. Serios, parintii cum isi educa odraslele in privinta rutiera?
– “Fereste-te, ca e masini, fugi mai repede?

Am vazut destui inconstienti care alearga pe rosu cu copii de mana. Ca ori se grabesc sa prinda vreun autobuz, ori efectiv nu vor sa mai astepte 2 minute pana se pune iar verde. Asa ca alearga de nebuni in fata masinilor. Ca da vreo masina peste ei, nu-i mare paguba, dar copiii aia sunt vinovati doar ca au parinti tampiti, nu ar trebui sa pateasca nimic. Insa, din cauza parintilor, acestia o patesc cel mai grav.

Stiu ca “pe vremea mea“, aveam o educatie buna de acasa. Aia de bun simt, nu arunca gunoaie pe jos, nu injura, nu scuipa, ofera locul batranilor in RATB, fii civilizat. In plus, traversezi pe verde, nu in spiritul de turma, fuge un tampit pe rosu, si dupa el alte 5-6 oi.

Tocmai de aceea nu-i consider vinovati pe acei copiii care alearga pe rosu, ci pe parintii inconstienti care nu-si invata copiii sa traverseze. Stiu unii parinti, care-si rupeau o jumatate de ora din programul incarcat, cand iesea copilul de la scoala ca sa-l supravegheze cum trece strada. Aveam un coleg in generala care “era om mare” si fugea pe zebra, pe rosu. Bine, masini putine, nu ca acum. Insa dupa ce l-a prins ma-sa mare si i-a dat cateva in partea moale, dorsala, cred ca si acum traverseaza doar pe zebra, pe verde, dupa ce se asigura din stanga, dreapta si de sus, sa nu pice vreun avion, inainte sa traverseze.

Pe cuvant, e mai bine sa va invatati copiii cum sa se comporte in fata “bestiilor motorizate de metal“, decat sa le plangeti la capatai mai tarziu.

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.