Nu e deja prea multă tehnologie?

Ne înconjurăm din ce în ce mai mult de tehnologie pe zi ce trece. Vorbeam cu Cristi zilele trecute și-mi spunea că în ritmul ăsta, în lume, în maxim 100 de ani, nu vor mai exista locuri de muncă. Totul se va face automatizat. Ziarele nu se vor mai printa, totul va fi pe internet, mașinile se vor conduce singure, totul se va fi făcut de roboți sau programe.
– Îți dai seama, deja se fac mișcări importante în demersul ăsta. Gândește-te, la mine la bancă, se vorbea de un program care va suplini treaba a 10 oameni. Zece oameni vor rămâne fără loc de muncă. Și altă bvancă nu-i va lua, deoarece există acel program care nu cere nimic, decât un watt de energie pe lună. Ce e mai rentabil? Un watt sau 15.000 lei, plata a 10 oameni lunar? De fapt, scuză-mă, aia e doar ce iau oamenii în mână. Să zicem 25.000 per total.

În fața acestui argument am tăcut. Îmi aduc aminte cum nu cu multă vreme în urmă ziceam că ăia care cred în faptul că roboții ne vor conduce, ca-n Terminator, erau niște dobitoci. Și acum extrapolez ideea lui Cristi. 10 oameni dintr-o bancă mică. Dar dacă vorbim de-o bancă mai mare? 20 de oameni. Ori 10 bănci în țară (nu știu câte sunt exact), apoi tranfer această formulă la toate băncile mondiale. Vorbim de milioane de oameni.
ipad-605420_960_720

Deja văd cum casieriile încep să dispară. Te duci să plătești factura? O plătești la bancomat. sau, on-line, cu câteva clickuri. Banii vor dispărea. Vom ajunge să luăm pâine și țigări, vorba melodiei Paraziții, tot cu cardul. sau, cine știe ce cip vom avea implantat. Mai țineți minte aia cu pașaportul implantat sub piele? Cică acum nu ai voie să pleci cu animalul de companie din țară dacă nu e microcipat. Acum microcipat a ajuns un cuvânt al limbii române.

Și totuși sunt șanse ca omul să nu fie înlocuit peste tot de mașinării. Ce te faci când se strică un aparat? În arunci? Cine face altul? Tot roboții? Toată această tehnologie nu e infinită. nu e perfectă, cum nici omul nu e. Dacă e doar un fir împușcat sau o siguranță arsă? Arunci aparat de mii de euro? Răspunsul e NU. Ai nevoie de niște profesioniști ca să repare acel aparat. Și așa știu că, la nevoie, pot chema echipa www.salut-it.ro. Chit că am de reparat un laptop, un computer, ori o imprimantă sau alte periferice mari, aceștia mă vor servi.

I-am explicat lui Cristi și acest punct de vedere. Mi-a dat dreptate parțial:
– De acord cu tine. Însă câți oameni vor ști să repare mașinăriile astea?
– Se vor face școli mă.
– Bu, să zicem… 100.000 de oameni?
– Cam așa.
– Și restul?
– Restul vor face alte munci. Uite, vor da cu sapa, vor turna cimentul…
– Deci noi vom rămâne la munca de jos, munca silnică?
– Nu mă, vor fi li oameni care vor crea acele programe după care să funcționeze fiecare mașinărie. Fiecare microcip, fiecare șurub, fiecare fir etc. Aia nu o va putea face niciun robot în nici 200 de ani.
– Și după 200 de ani?
– Vedem atunci mă. Când avem 235 de ani, atunci ne vom pune problema asta. Deocamdată nu-i cazul, totul e bine.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Două tablete noi de la Allview!

Allview, brandul autohton de smartphone-uri și tablete, a lansat azi tabletele Wi901N și Wi1001N. Aceste dispozitive sunt prevăzute cu tastatură...

Despre cum am călcat azi în picioare un… copil!

Fraților, e groasă treaba. Sunt ditamai animalul de mare și nu mai văd în stânga și-n dreapta. Și azi am...

Leapşa de concediu

Când omul şi planta şi-au terminat concediul şi miniconcediul, primesc leapşe d-astea. De te fac să te gândeşti cu jind...

Close