Nu există “teneși”

Văd că din ce în ce mai multă lume folosește termenul incorect “teneși. De când cu avântul Converse pe piața din România, vedem teniși de la originali până la cele mai de joasă calitate încălțări posibile. Toate perechile cu anunț frumos: Vindem teneși, preț promoțional!
Etimologia cuvântului vine de la sportul numit tenis. care, conform DEX:

TÉNIS (1) s. n., (2) teniși, s. m. 1. S. n. (Și în sintagma tenis de câmp) Joc sportiv care se practică cu mingi mici, lovite cu rachete de către doi sportivi sau două perechi, pe un teren special amenajat, despărțit în două printr-o plasă joasă; sportul alb. ◊ Tenis de masă = joc sportiv practicat cu mingi mici de celuloid și cu palete, pe o masă specială de formă dreptunghiulară, despărțită în două părți egale de un fileu, care se desfășoară între doi jucători sau între două perechi; ping-pong. 2. S. m. (Mai ales la pl.) încălțăminte pentru tenis. Pereche de teniși. – Din engl., fr. tennis.

Așadar, încălțîmintea foarte populară în rândul tinerilor este de oarecum de tenis. Nu știu cum de au zis ei că se aseamănă cu încălțările pentru tenis, însă s-o lăsam așa. Prin urmare, dacă vă referiși la încălțări, folosiți TENIS, TENIȘI.

Tenes, de fapt Ténès este un mic orășel la 200 de kilometri de capitala Algeriei, alger. Orașul Ténès are o populație de aproximativ 35.000 locuitori, are 5 hoteluri, două spitale, un muzeu și un far. Este un oraș turistic, însă nu foarte cunoscut.
Probabil teneși or fi locuitorii din Ténès. Altă explicație nu-mi găsesc.

Sau o pot găsi foarte ușor. Pe vremuri, când românul a dat de blugi și ciocolată, ambele aduse din Turcia, a luat și-o pereche de teniși s-o aducă la copii sau s-o scoată la vânzare în Bucur Obor, la tarabă. Cum pe vrea aceea nu eram foarte școliți, vânzătorii au zis tenes, ca să nu creeze confiuzie cu sportul, sau pur si simplu din prostie neștiință. La fel am mai văzut și bermunde, în loc de bermude.
Bermudele, fiind panatalonii până la genunchi, colorați, de vară, numele fiind luat de la Insulele Bermude.
tenisi

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.