O SCRISOARE…NE PIERDUTĂ!

O scrisoare pe care, fără vreau, iată, am găsit– o eu pe net și pentru lecturare vi- o trimitîntocmai, pe adresa dumneavostră! Eventuală similitudine a textului cu realitățile prezente, nu pare a fi  deloc întâmplătoare

DAN MIHĂESCU, umoristul care a scris texte memorabile pentru Toma Caragiu și Tamara Buciuceanu- Botez a lăsat o scrisoare de adio, înainte de a pleca dintre noi. Iat- o:

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE CARAGIALE
Stimate nene Iancule,
Ambetat de tristețe și turmentat de scumpiri bezmetice, îti compun această misivă tristă și de adio, ce enervează când vine vorba despre opera seamănă leit cu cele din zilele noastre, poltroni, tembeli, pungași,  mahalagii,  matale, este gogoriță ca satiră își păstrează actualitatea, ca  personajele hahalere, baga
avem rezon, coane Iancule, talica ai scris pentru copii, scenarii de desene animate. Ești mărunt, neicusorule! Ia hai, te cocosez cu niscaiva exemple.
Matale știi cât ar costă acum o masă la ” Iunion”? Și câta verzitura îi lipești pe frunte manelistului minune, care ține acuma locul lui I. D. Ionesco? Și te văd eu dacă ai corajul vii pe jos de la ” Iunion” acasă, noaptea. te dezbracă lotrii cu ranga.  Heavy metal! Dacă ai vedea cine– i acușica în fruntea bucatelor, te- ai închide la ” Gambrinus” și nu te- ai trezi din beție decât te închini.
Suntem o țară penală, meștere!
De la parlament la govern, toate mangafalele cu fonctii sunt în libertate condiționată. Nu știi cum și cât se fură. Răcnesc gazetele de vuiesc Carpațîi! Și toate oalele sparte le plătește poporul acesta de coate- goale, care nu mai visează castele în Spania. Visează căpșuni.
S- au înmultit nesimțițîi și prostii și vorba matale: ” Cu prostia te poți lupta, dar ea întotdeauna învinge! ” Zicea Nae Ipingescu: ” nu mai manânce nimeni din sudoarea, bunioara, a unuia ca mine sau ca dumneata și saza numai poporul la masă, el e stapân”. Mai mult de jumătate din popor e în mare mizerie și tot atâta ar vrea și lase țara. O zici le crapă obrazul aleșilor?  Ei, !

Unde este Rică Venturiano cu al lui ” Angel radios”?  E timpul cocotelor.. Zița, Veta, Joitica, Didina sau Mita Baston au fost sfintele- sfintelor. Parașutele au acușica golaveraj la televizor. vezi chestii deochiate, nene Iancule! S- a uitat și Bubico al meu la o emisiune și de atunci nu mai latră. Guiță! Domnul Goe e ticsit de droguri și mamita vorbește la telefon, la linia fierbinte. Conul Leonida și soața și– au depus pensia la pubelă, de unde și manânca, Tipătescu este Nasul mafiei județene, Dandanache face tocsouri de seară, jupân Dumitrache zis ” Titircă Inimarea” e primar și milostivește cu parcuri moca toate rubedeniile.
Se face Capitală pâna la matale la Ploiești , numa‘  borduri și mijlocul ramâne așa cu gropi, cu mahalale fără apă și canal, fără buleftrica. Cațavencu combate la gazeta contra marilor corupți, el fiind curat, deoarece pâna și banii lui au fost spălați. Ghiță Pristanda e finantist acu’, din negoțul cu șini furate, alte fapte necurate și șpăgi nenumărate. Pâna și frizerul Nae Girimea se minunează câta prostime s- a umplut de mătreață și câti politicieni de valută. O sotietate fără printipuri morale și cinste, care va zică. Mădălin Voicu vorbește romanes, la televizor, cu frațîi și surorile lui, la care s- a dat dezlegare beleasca Europa. Fericiți au un de- al lor care îi întelege, fiind apropiat de ei ca nărav și poftă de viață. În țară, băieții deștepți la matrapazlâcuri au strâns averi din care se îndestuleze toate loazele lor, pâna la două mii pas‘ opt. Se fac mafioți unii pe ăilalți și jur pe cursul valutar au dreptate toți. Dacă nici ei nu s- or ști între ei?..
Altminteri e ” criză teribilă, monșer“. Dacă ai cunoaște Parlamentul de acum i- ai dedicăNăpasta“, promisiunilor guvernului schița ” 1 aprilie”, JustițieiLanțul slăbiciunilor“, vieții noastre politice – ” D- ale carnavalului”, scrisoarea către FMI și Consiliul Europei este ” Scrisoarea pierdută“, iar viitorul nostru poate fi asemuit cu ” O noapte furtunoasă“. Bravos națiune! Egzista niște unii care zice suntem “Țară lui Caragiale”. Ei, ! Moravurile de pe vremea matale erau parfum..Și atunci, eu cu cine votez? Această– i întrebarea! Cică da– i, Doamne, românului mintea de pe urmă și pe urmă el votează la fel. Într- un singur loc ai avut dreptate, nene Iancule. Atunci când ai zis românul s- a învatat aibă din toate câte nimic.În fruntea sotietatii s- au aburcat mitocanii și nu le poți bate obrazul, întrucât ( tot matale ne- ai învatat) mitocanul se naște jignit. Încolo, frică ne e ne- am născut în România și  o murim în Becalia!
Dar fim optimiști, dacă nu murim o fie și mai rău!

Un matze- fripte, coate- goale,
Ce- i este dor de matale !…

Ei, ce spuneți de scrisoare? E cumva o copie a societății contemporane?! Prea seamănă, mai ales la ,,personagii” si ,,printipii” de tip… caragialicesc!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Vedem asta în aproape orice film…

În marea majoritate a cazurilor, privitorul poate observa niște șabloane în filme. Hai să vedem câteva dintre ele. În orice...

Un artist… deosebit!

Haideți să vă arăt un artist. Un artist cu adevărat deosebit. Frate de țară cu Vladimir, acest rus cântă. La...

Și uite așa, Sony a dezvelit cea mai inteligentă gamă de televizoare

Cu toții avem preferințele noastre. În materie de televizoare, de aparate foto, de telefoane etc. Însă când Sony face o...

Close