OAMENII DEVIN DIN CE IN CE MAI PROSTI SI NIMENI NU STIE DE CE.

 

,, Toti suntem prosti. Dar mai prosti ca oamenii inteligenti mai rar”(Andrei Plesu).

 

Sa fie oare de vina dietele oribile, scolile proaste, obsesia pentru tehnologie si mass-media din ce în ce mai axate pe mizerii?! Totusi oricâte lucruri tâmpite ar fi facut umanitatea în secolul XX, macar aveam un lucru cu care ne puteam lauda: conform masuratorii testelor IQ, oamenii deveneau mai inteligenti.Cresterea constanta a IQ-ului se numeste (din cate am aflat)efectul Flynn si,cum atesta documentele, a durat decenii întregi.Oriunde ar fi cautat si orice investigatie s-ar fi facut ,savantii gaseau,cred eu, o crestere a inteligentei cu aproximativ trei puncte de IQ în fiecare deceniu, noteaza(intre altele)si Inc.com. Din nefericire insa,cercetarile recente aduc vesti îngrijoratoare: tendinta pare ca se inverseaza!Ba chiar se si amplifica in favoarea prostimii!Omenirea devine în mod oficial din ce în ce mai proasta,mai superficiala.Ceva sau,mai stii?,poate ca cineva,ne „sterge” inteligenta si înca nu stim cine si de ce?! Pe zi ce trece,sunt vesti tot mai proaste si  mai alarmante chiar, ce dau nastere unor întrebari foarte importante:care-i motivul,care-s cauzele si(iarasi!)de ce?Unii dintre noi poate ca se gândesc la factorul genetic. Altii,poate la o schimbare în alcatuirea unui anumit grup care a cauzat declinul (aceasta ar fi ipoteza conform careia… „oamenii prosti fac mai multi copii”!).Dar aceasta teorie este refuzata de cercetarile noi, care arata faptul ca IQ-ul a scazut chiar si în sânul unei singure familii. Si atunci?!Atunci ramane oarecum valabila explicatia conform careia,de la un timp(oare de cand?)am început sa construim un mediu care induce mai mult prostia.Chiar daca in multe domenii stiinta si slujitorii ei au facut si fac descoperiri senzationale.Astfel am aflat ca de vina sunt factorii artificiali si nu natura (sau, cu alte cuvinte, migratia), însa savantii înca nu pot stabili care aspect al vietii noastre moderne este unicul sau adevaratul vinovat pentru declin. Pe alocuri s-a propus teoria conform careia obsesia pentru tehnologie ar putea fi de vina, însa, cum declinul a început prin anii ’970, cu destul timp înainte ca lumea sa-si petreaca mare parte din timp holbându-se la un ecran, aceasta nu poate fi în întregime cauza.

 
Alte explicatii posibile ? Dietele moderne nesanatoase, programele mass-media din ce în ce mai mizerabile si declinul calitatii scolarizarii si al prevalentei cititului. Problema ar mai putea fi cauzata si de un detaliu tehnic al testelor de inteligenta,precum si de sedentarism cat si,cum spuneam,de dependenta de ecrane.Pâna laurma, cauza declinului generalizat ramâne totusi un mister.

Oricare ar fi aceasta,noi,romanii ar trebui sa ne facem griji despre efectul pe care stilul nostru de viata si realitatile ce ne inconjoara il au asupra creierelor noastre, inteligentei sau,mai ales,prostiei. Ar fi,gandesc eu(poate ca si altii)doar o noua confirmare, pentru ca deja stiam ca, în România, „sistemul educational”produce milioane de analfabeti functional.Iar ca ne dorita dovada ,o buna parte din noile generatii(ca sa nu ne referim exhaustiv)devine din ce în ce mai proasta!

“Cantitatea de imbecili din lume e mai mare decat va inchipuiti”, iar procentul lor intr-o comunitate “este constant”, spunea,nu prea de mult, Andrei Plesu. Cum identificam simptomele, cum atenuam accidentele prea grave de prostie, in conditiile in care din ea izvoraste raul din lume?Un om care nu pricepe e un om manipulabil. Prostul ii prosteste si pe altii. A nu fi prost inseamna sa ai prezenta de spirit. Prostul are o absenta de spirit si, prin asta, el este un risc pentru comunitatea in care traieste. E foarte grav cand prostia ajunge sa fie indusa, sa fie strecurata in masa.” Cele mai mari prostii sunt cele care schimba lumea, viata unei comunitati, a unei planete, in timp ce cruzimea “este una dintre marile grimase ale prostiei”Prostul nu poate fi contrazis, are convingeri de beton,zic eu. E un om fericit. E placut sa stii ca stii, ca ai dreptate,nu? Chiar daca nu contezi!Dar cand vedem un ,,stiutor,”(tot mai multi la numar si ,indeosebi,la niveluri superioare de conducere a multor domenii) trebuie sa fim suspiciosi: prostul e serios! E solemn. Nu se joaca. E demn, inflexibil, pietrificat. Ia toate lucrurile in serios, dar mai ales pe el insusi. Pentru ca e serios, prostul e si sfatos. Are solutii pentru orice problema. E o suficienta intelectuala glorioasa, e o fudulie.Are idei fixe. Nu se indoieste de el insusi si ii place de el!Dar si de altii ca el!Prostii sunt nedialogabili.Dacă locul comun al discursului politic este corupţia, dacă tot mai multe voci încep să acuze că incompetenţa ucide şi ea, mai puţin se vorbeşte de o a treia „racilă” a scenei publice de la noi: prostia. Prezentă abundent oriunde deschizi ziarele sau televizorul, oriunde citeşti declaraţii politice sau panouri electorale, prostia e un virus cel puţin la fel de periculos ca celelalte.Acum,in zilele noastre,prostul volubil e foarte util în dezbaterile televizate.Dar,din pacate, nu numai politicienii ilustrează acest „model”.Dl A. Pleşu incluzându-i aici şi pe„analişti” şi „comentatori”. Aceştia, cu retoricile lor torenţiale „nu au de raportat nicio ispravă reală, nici măcar o meserie limpede, dar dau de pământ, mofluji, cu oricine are ghinionul să nu le placă. Clămpăne incontinent, nervos, cu o „autoritate” de plutonier ultragiat”. Asadar,clampanim,clampanim dar nu ne dumirim(lamurim)ca România are nevoie de politicieni inteligenti,constienti de locul si menirea lor ,dar si de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Prezentul aduce tot mai mult cu….trecutul!

 

Iata,acum la final, cele zece maxime celebre care, dincolo de nota umoristică, îşi găsesc şi corespondent în viaţa de zi cu zi. 1. „Omul se împiedică uneori de proşti, dar cel mai adesea el se ridică şi îşi continuă drumul“ 2. „Orice om întreg la minte are un orizont. La proşti, orizontul se restrânge, se tot restrânge, până ce ajunge un punct….Acela e punctul lor de vedere !“ 3. „Diferenţa dintre prostie şi gripă este aceea că pentru gripă există vaccin“ 4. „Chiar dacă un milion de oameni cred într-o prostie, tot prostie rămâne“ 5. „Cu proştii şi cu foarfecele să umbli întotdeauna atent“ 6. „Prejudecăţile reprezintă raţiunea proştilor“ 7. „Este de preferat ca un prost să te critice, decât să te laude“ 8. „Ca să înţelegi că eşti prost, trebuie totuşi să-ţi meargă mintea …“ 9. „În Univers, două lucruri sunt omniprezente: hidrogenul şi proştii“ niciodată cu un prost, oamenii din jur vor face cu greu diferenţa“.Trist,dar adevarat!…

https://www.youtube.com/watch?v=FAbNhfCwLhk

Marc Ciubotaru

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.