OARE CAND VA DISPAREA BIROCRATIA DIN ROMANIA?!

“Singurul lucru care ne salvează de birocraţie este ineficienţa; o birocraţie eficientă este cea mai mare ameninţare pentru libertate.”(Eugene Joseph McCarthy)

“Birocraţia este un mecanism gigantic acţionat de oameni mărunţi.”(definiţie clasică, de Balzac)

“Birocraţia este arta de a face posibilul imposibil.” (Javier Pascual Salcedo)

Moto 1: Hîrtiile te bagă în puşcărie, hîrtiile te scot din puşcărie 
Moto 2: Oamenii deştepti au încredere, oamenii foarte deştepţi controlează

Asa-i dragii mei, pentru ca noi, romanii suntem o cultură legalistă, cu un sistem public copiat de la francezi. Peste acesta am adăugat, in timp, şi o experienţa a birocraţiei statului maximalist comunist, la care s-a pliat birocraţia europeană, de asemenea de concepţie legalistă, continentală. Birocraţie, peste proceduri, peste reguli, peste legi pentru care avem norme de aplicare! La toate acestea se mai adaugă si un fenomen care ţine de democraţia noastră negativ-selectivă ce promovează cu mare precizie imbecili în fruntea multor instituţii.

Mulţi dintre ei, cu mare dorinţă de putere ceea ce-i face sa se aventurează în politică, pentru a parveni mai uşor trezandu-se rapid asa, brusc, pe ditamai funcţii de miniştri, secretari de stat, preşedinţi de autorităţi şi directori de agenţii, servicii, consilii şi birouri. Aceasta-i de regula sigura cale spre prosperitatea lor, a multora dintre cei din spatele ghiseelor, in fata carora noi, cei de rand, anonimii, suntem nevoiti sa stam ore si chiar zile-ntregi prin fata ghiseelor pentru rezolvarea unor probleme, in esenta simple dar, dar mereu complicte de aceasta teribila si nociva birocratie!

Cand va disparea? Greu de stiut! Stiu doar ca nu prea de mult, cei ce ne conduc (oare spre ce?!) anuntau cu mult tam-tam reducerea, ba chiar si eradicarea birocratiei! M-am (ne-am) bucurat si-am sperat ca scumpa noastra patrie, Romania, n-o sa mai fie doar tara tuturor posibilitatilor numai in sens negativ. Dar, ca de multisoara vreme, m-am (ne-am) inselat! Mai peste tot, in diverse locuri si servicii, prin spitale si policlinici, pe la Primarii si pe unde te tot duc nevoile, aceleasi nesfarsite cozi, aceleasi metode si procedee super-birocratice, toate reflectand realitatea democratiei originale romanesti, pe care o traim de aproape 3 decenii! 

De toate aceste impedimente ce pare a fi fara de sfarsit, m-am covins (odata-n plus) si-n aceste zile cand, pentru eliberarea unei adeverinte care sa confirme calitatea de membru al unei asociatii de nevazatori, necesara in fiecare inceput de an la seviciul de impozite al unei primarii, respectivul solicitant desi aflat de zeci de ani in baza de date a acelei asociatii,  a fost iarasi nevoit sa prezinte ‘jde foto-copii dupa bultin, certificat de nastere, casatorie  s.a.m.d! De ce? Ca asa-i legea, raspunde functionarul, jenat si el de absurditatea situatiei! Mai mult, un alt caz de… dovada birocratica,  la o alta primarie unde cetateanul prezent la tot pe la un birou de taxe si impozite,  musai trebuia sa achite si o anume taxa banesca zice-se “pentru incasarea creantelor bugetelor locale”,  inclusiv sa prezinte si o dovada ca a incheiat contract cu o firma (societate) de salubritate! Daca nu, primesti amenda, chiar daca ai contractul incheiat dar n-ai dovada scrisa! 

Ce mai poti sa spui!? Doar ca, vorba celor de pe la ghisee, asta-i situatia! Mai poti sa si te intrebi: oare cand va disparea BIROCRATIA din tara noastra, Romania?!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.