OMENIA NU SE IMPUNE,CI SE DOVEDESTE!

,,Inteligenţa fără caracter nu face nimic”-Cicero

Omenia,despre care ne tot place sa vorbim si sa scriem, reprezintă un cumul de calităţi care conferă cea mai importantă titulatură: cea de OM. Totodată, cea mai rară titulatură a zilelor noastre. Şi cea pe care eu(si nu numai) o respect si-am respectat-o cel mai mult. Deşi pare firesc să o deţinem şi să reprezinte fiinţa umană, mulţi tânjesc după alte titulaturi şi au uitat cât de important este să trăieşti dovedind omenie. Degeaba înşiri diplome şi alte merite dacă nu mai cunoşti semnificaţia cuvântului OM.Multe fiinţe, puţini oameni. O concluzie tristă la care ajungem des.Poate ca ,pe buna dreptate,va intrebati si spuneti:bine,bine dar care-s in fond calităţile care stau la baza omeniei?In primul rand un caracter frumos.Apoi, cinste, corectitudine, educaţie, bunăvoinţă. Toate , într-un cuvânt: bunătate. Un suflet frumos care luptă pentru a păstra şi a face această lume mai frumoasă. Dar, din păcate, puţini mai înţeleg adevăratele valori şi mai luptă pentru scopuri nobile. Egoismul şi lăcomia(pe alocuri de cand lumea) au transformat această lume într-o scenă a pierzaniei.Acum insa se dau altfel de lupte: pentru putere, succes şi bani, se folosesc altfel de arme: cele care slujesc non-valorilor şi degradării umane. Însă o viaţă de succes nu înseamnă o carieră strălucitoare, ci o inimă care străluceşte.Asa spune si gandeste si Alexandra Mihalache,in eseul sau postat pe net,unde,intre multe altele,se intreaba:
,,Unde-s valorile de altădată
Prin care aduceam însemnătate,
În care ne-oglindeam cu demnitate
Păstrând a noastră lume mai curată?”
Să fii om e lucru mare.Aceasta face diferenţa şi trecerea de la o simplă fiinţă la cea de OM.Şcoala,facultatea,doctoratul doar ajută la construirea unui om ca formă de educaţie. Însă intervine esenţialul: auto-educaţia. Să-ti deschizi bine ochii şi mai ales sufletul. Să te respecţi respectându-i pe ceilalţi.Acesta-i temeiul. Să dăruieşti, să acţionezi cinstit şi mereu în slujba frumosului şi binelui. Să ierţi, să iubeşti necondiţionat şi să nu ignori nici răul şi nici binele din jurul tău. Atunci vei primi certificatul de omenie. Cel care contează cu adevărat dintre multe alte distincţii. Nu contează cine eşti pentru lume, ci ceea ce devii prin lumea ta interioară. Caracterul este nivelul la care se ridică sau coboară un om. Omenia presupune un caracter frumos şi dreptate, iar dreptatea,se stie, este arborele care rămâne mereu falnic în ciuda anotimpurilor prin care trece. Bunătatea este cel mai frumos parfum pe care omul îl poate emana.Ea mângâie durerile oamenilor şi le şterge lacrimile. În lipsa ei, totul păleşte.

Dar actuala omenie romaneasca are multe sensuri; ea e prezenta in mod difuz intr-o multime de insusiri ale poporului roman. E un nume general pentru toate relatiile.Predomina insa interesul personal sau de grup,goana de inavutire,avansarea in functie.Cum altfel s-ar explica atitudinea celor care odata ajunsi sus, pe undeva,devin brusc…amnezici?Nu-si mai recunosc fostii colegi,prietenii,nici macar pe cei care le-au facilitat candva ascensiunea.Motiveaza ca-s,vezi Doamne!,f ocupati,au alte treburi si relatii sus puse,elevate!Din pacate,in ani,am intalnit multi asemenea badarani.Fie in activitate profesionala,dar mai ales,acum la pensie.Nu le voi face public,din jena pentru EI!Pentru cei care n-au stiut si nici nu stiu ca a fi „om de omenie” inseamna a fi om adevarat.Pentru ca omenia inseamna,intre altele,o frana in calea tuturor pornirilor care coboara pe cineva de la treapta de OM.Era de egalizare sociala(alaturi de curioasa si mereu impusa….distantatre sociala) pe care o traim a redus distanta sociala si materiala dintre oameni, adica dintre oamenii care apar ca „bieti oameni” fata de altii, care nu sunt in aceasta situatie. Prin aceasta astazi e mai usor ca omenia sa nu mai tina pe cineva in situatia inferioara de „biet om”, in comparatie cu altii, care sunt deasupra acestei stari prin neomenia lor.Omenia ca respect de om se acopera in parte cu dreptatea, iar neomenia, cu nedreptatea. Dar cu o nedreptate care nu e identica totdeauna cu respectul legii date, caci si legea poate fi nedreapta, poate favoriza situatii avantajoase pentru unii si dezavantajoase pentru altii.Exact cum se intampla si acum,in pandemia coronavirusului ,cand nu putine din interdictiile impuse de autoritati cat si amenzile date,pt orice fleac,de politistii-eroi(?!),ne coboara incet,pas cu pas, la acea trista situatie de ,,biet om”!Dar prin omenie, cel ce respecta pe altul, respecta de fapt umanitate pe care o poarta si el!Mai mult, prin omenie ne-am descoperit candva comuniunea in umanitate.Sa o respectam!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.