PARTI ALE CORPULUI UMAN MAI PUTIN (SAU DELOC) CUNOSCUTE!

 
 

Cu toții știm că avem inimă, stomac, ficat sau creier. Dar, dincolo de organele vitale,v-ati intrebat vreo data cât de bine cunoașteti părțile corpului uman? Pentru cei mai mulți dintre noi, corpul este atât de complex,încât funcțiile organelor de care auzim rareori sunt pur și simplu date uitării.Iata si motivul pentru care incerc,in cele ce urmeaza,sa va prezent cateva părți importante ale corpului, despre care foarte mulți oameni nici măcar nu știu că le au….

1. Timusul (sau„fabrica” de imunitate)
Iată prima dintre părțile corpului uman de pe aceasta relativa lista a noastră. Timusul este un organ mic,situat în spatele sternului. Poate că nu ati auzit de el, însă are un rol esențial în menținerea stării de sănătate.Acesta face parte din sistemul limfatic, care transportă celule imunitare prin tot corpul, și din sistemul endocrin, care asigură funcționarea „mesagerilor chimici” cunoscuți drept hormoni.Trebuie sa stiti caTimusul este sursa celulelor T („T” vine de la ”timus”), un tip de celule sanguine albe care regulează imunitatea și vânează invadatorii care pot cauza boli.

2. Punctele lacrimale (orificiile canalului lacrimal)

Oare de unde (sau pe unde) vin lacrimile? Punctele lacrimale sunt patru găuri minuscule situate pe interiorul pleoapelor, câte una în colțul fiecărei pleoape superioare și inferioare.Aceste orificii ajută la curgerea lacrimilor care îți păstrează ochii umezi. Puteti chiar să si vedei aceste găuri minuscule – apasănd ușor pe colțul inferior al ochiului ca să va fie vizibila marginea interioară a pleoapei! Aici se află aceste orificii.

 

3. Părțile corpului uman – Mezenterul („centura de siguranță” a intestinelor)
Acesta este organul care a păcălit milioane de medici timp de mii de ani!Pielea, oasele și mușchii îți susțin organele. Mezenterul este insa un organ despre care cândva credeam că -i doar o colecție disparată de membrane. Însă acum știm că mezenterul este o structură continuă.El îți atașează intestinele de peretele abdomenului și împiedică mișcarea dezordonată a lor atunci când, de exemplu, te dai pe montagne russe sau urci scările. Însă acum știm că mezenterul este o structură continuă.El îți atașează intestinele de peretele abdomenului și împiedică mișcarea dezordonată a lor atunci când, de exemplu, te dai pe montagne russe sau urci scările.

4. Arrector pili (mușchii care îți fac „pielea de găină”)
Acesti mușchi minusculi se găsesc în apropierea firelor de păr de pe corp, iar la anumiți stimuli determină ridicarea părului. Mușchii arrector pili (situați la suprafața pielii) și reflexul involuntar care îi face să se contracte sunt relicve de pe vremea când strămoșii noștri veau întreg corpul acoperit de păr.Se crede că,datorită acestor mușchi, strămoșii noștri își puteau înfoia părul când temperaturile erau scăzute (pentru apăstra căldura)chiar și când se luptau cu un adversar (pentru a părea mai mari).

 

 

5. Interstițiul („autostrada” fluidelor)

Acum ,iata si ultima dintre părțile corpului uman de pe lista noastră de astazi. Savanții și-au dat seama abia recent că acele cavități pline de fluide care înconjoară plămânii, vasele sanguine, mușchii, vezica și restul fac parte dintr-un singur organ uriaș.L-au numit „interstițiu”, după lichidul interstițial care îl umple. Acest lichid se scurge în sistemul limfatic și, la fel ca celulele T, joacă un rol important în ceea ce privește imunitatea.Este ,poate, un organ nou pentru noi, însă, chiar dacă abia acum ati aflat cate ceva despre el,interstitiul a avut mereu grijă de sănătatea dumneavoastra,stimati cititori ai acestor inedite ,dar si interesante…stiri medicale!Cunoscandu-le si afisandu-le la un eventual consult,orice medic va ramane placut impresionat de pregatirea si intuitia de care dati dovada in domeniul respectiv(medical).

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
PSD-ul FARA DRAGNEA!…

    Un lucru este cert:PSD-ul, formaţiune condusă pana nu demult ,in stil dictatorial ,de catre Liviu Dragnea, se află...

OnePlus 5T nu se mai găsește în America de Nord!

În America de Nord nu se mai găsește niciun OnePlus T5 la vânzare. Toate magazinele partenere au vândut extrem de...

“MOTIVATII”, DAR SI SCUZE CU ACUZE!

Într- o recenta declarație de presă la finalul căreia a plecat în grabă, fără a răspunde insa la întrebările jurnaliștilor,...

Close