Sf. Patrick

Sfântul Patrick a fost Iluminătorul Irlandei. Cel mai prolific propovăduior al creștinismului în Irlanda anilor 400.

Pe data de 17 martie, în anul 461 (după unii chiar 492), sfântul Patrick s-a stins din viață. Dar hai să vedem cine a fost acest sfânt.

S-a născut în anul 385. Tatăl său era un colector de taxe roman. Când Patrick avea 16 ani, satul lui, Bannavem Taberniae (Țara Galilor) a fost atacat de pirați, tânărul fiind prins în captivitate, apoi vândut ca sclav, pe muntele Slemish, în Irlanda. Aici avea grijă de porci.
Timp de 6 ani cât a trăit în captivitate s-ar ugat întruna la Dumnezeu.
Într-o zi a avut o revelație. Aceea că vaporul cu care se va întoarce acasă e gata de drum și-l așteaptă.
A fugit de la stăpân, apoi a parcurs 200 de mile de-a lungul coastei, îmbarcându-se într-un vapor de-a ajuns în Marea Britanie.

A studiat preoția la Auxerre, apoi a fost numit episcop. Într-un vis, un înger i-a întins mai multe scrisori. A ales-o pe cea care scria Vocea Irlandezilor.
A plecat așadar înapoi în Irlanda, de acestă dată nu ca sclav, ci ca propovăduitor al Evangheliei. Cu toate că nu a fost nici primul, nici ultimul misionari în Irlanda, cuvintele sale aveau cea mai mare putere. De aceea a fost supranumit “Iluminătorul Irlandei”.

Sfântul Patrick a înfiinţat multe biserici şi mănăstiri în Irlanda. Totuși, convertirea poporului irlandez nu era deloc o sarcină uşoară.
A fost de multe ori înjurat și ocărât de irlandezi. Cine era el, un fost sclav, să vină să zică de un unic Dumnezeu. Dar, în ciuda obstacolelor el a rămas fidel chemării sale, creștinând mulți irlandezi.

SfPatrickSfântul Patrick este înfăţişat ţinând în mână un trifoi. A folosit simbolul trifoiului pentru a ilustra doctrina Sfintei Treimi. Adică cele trei frunze, formează cu tulpina o cruce. Acea tulpină este un singur Dumnezeu, dar în trei persoane. Tatăl, adică moșul cu barbă albă, fiul, adică Iisus Hristos, și Sfântul Duh, adică Duhul lui Dumnezeu.

Credincioși creștini din toate colțurile lumii serbează pe data de 17 martie Sfântul Patrick.
Mie personal îmi plac irlandezii, de aceea ideea unei sărbători mai mult pentru ei la noi în țară mi se pare o idee bună. Pe lângă toate americănismele adoptate, măcar un sfânt de-al nostru să avem.

Așadar, BlogalInitiative, împreună cu StPatrickFestival ne vrea bloggeri oficiali.

De ce Spanacul să fie blogger oficial? În primul rând e verde, ca trifoiul irlandez.
Apoi, știe să vorbească engleză cu accent irlandez mai bine ca orice alt blogger. Chestie testată cu Patrick. Nu sfântul, ci un irlandez get-beget.
Plus că Spanacul n-a fost niciodată la o paradă. N-a văzut decât în filme și poze. Și cu ce altă paradă să înceapă? Aceasta a Sfântului Patric este perfectă.

Și pe final vă las c-o melodie irlandeză de excepție.

Irlandeză când Tommy Boy și Everlast sunt americani, iar Dj Lethal letonian.

Comments

comments

10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
De ce Retargeting?

Hai să vedem împreună ce anume este Retargeting și cu ne ne poate ajuta. În primul rând, este o idee...

Vrei afacere? Ți se vor pune bețe-n roate!

În România, dacă vrei să-ți faci o afacere, ți se vor pune bețe în roate la orice pas. Îți vor...

Reparare Panasonic A100

Acum două săptămâni vă povesteam cum am luat de la Andrei un Ericsson T28 pe care l-am reparat folosind piese...

Close