PENTRU LINIȘTEA ȘI SĂNĂTATEA DUMNEAVOASTRA

Acum , după sărbătorile cu mese copioase asezonate cu dulciuri  cât, mai ales, și cu…. băuturica din belșug, fiecare- n felul sau acuzăîn funcție de vârstă dar și de rezistență, o oarecare oboseală .O firească nevoie de odihnă (alimentară dar și fizică).Tocmai de aceea ,deci pentru recâștigarea tonusului, cred va sunt necesare și câteva sugestii (sfaturi, păreri) de care ar trebui țineți seama în zilele care urmează(și nu numai). Iată– le  așa cum au fost spuse de medicul Vasi Rădulescu , în site– ul #leapșa.desanatate… 

1. Treziți- vă devreme și nu mai stăți niciun minut în plus în pat. E timp mort. Trezirea la 5: 00 sau 5: 30 oferă energie, timp pentru un mic dejun relaxant, citit, meditație, puțîn sport.

2. Meditați un sfert de ceas, într- un loc cât mai liniștit. O puteți face imediat după trezire și/ sau seară. Stați comod, respirați adânc și controlat, concentrați- vă pe diferite zone ale corpului, apoi plimbați gânduri pozitive de colo- colo, respingând orice altceva.

3. Beți un pahar de apă după trezire. Corpul stă 7- 8- 9 ore fără aport hidric, așa că e înțelept să- i oferim apă mai întâi de toate. Fără bicarbonat de sodiu sau alte minuni în apă.

4. Luați un mic dejun liniștit, fără distrageri de atenție. El poate conține un senviș, fructe, cereale (ideal înmuiate din timp, să se digere mai ușor), lapte, orice vă place în cantități moderate. Puteți bea o cafea sau o cană de ceai verde sau negru, ideal fără zahăr.

5. Faceți sport, de la înot până la jogging. Faceți sport ușor chiar dacă aveți probleme cu inima, spre exemplu după un infarct miocardic sau după conversia unei fibrilațîi atriale (după consultul medicului, desigur). Sportul ne menține într- un tonus fizic și psihic excelent, reducând considerabil riscul unor afecțiuni.

6. Un duș cu apă mai rece este tonifiant și anxiolitic. Poate ajută și la ameliorarea hipersudorației. Dușul de dimineață are și o componentă meditativă, dar și de realizare a unui plan scurt de atac al zilei ce tocmai se deschide. Spălați părul cu apă călduță, iar dacă suportați, reduceți treptat temperatura apei pentru restul corpului.

7. Cuprindeți- vă ziua între două zâmbete. Energia pozitivă atrage energie pozitivă. Zâmbiți! Veți face totul mult mai ușor. Tineți minte asta: un comportament aspru, egoist și rece îi închide omului în față toate ușile și mai ales toate inimile. Omul vesel, deschis, recunoscător și bun va avea în jurul lui un univers pozitiv, plin de oportunități și de iubire.

8. Consumați puțîn vin roșu la masă de prânz. Cam 100- 150 de mililitri sunt sănătate curată, dar dacă nu sunteți consumatori, nu recomand să deveniți pentru a vâna eventuale efecte pozitive. Persoanele care au hipertensiune arterială, probleme hepatice sau gastrice vor evita alcoolul.

9. Învățați să trageți acțiunea lângă intenție. Degeaba vrem să facem ceva dacă rămânem la stadiul de idee. Acționând, făcând lucruri aparent mărunte, generăm o stare de bine în noi.

10. Nu mâncați prea mult la prânz. Cei ce se îndoapă la masă de prânz devin imediat somnolenți –  motivul este redistribuția sangvină. Scade și randamentul intelectual. O masă cu doze moderate din mai multe tipuri de alimente este ideală pentru prânz. Gândiți- vă să așezați 2/ 3 din calorii în prima parte a zilei.

11. Respirați adânc aer curat, repetat. Există tehnici de respirație, multe utilizate și în meditație. Creierul se va simți excelent și veți gândi totul mult mai limpede. Trageți aer adânc, țineți aerul în plămâni pentru 8- 10 secunde, expirați prelung. Repetați.

12. Dormiți cam opt ore pe zi. Este cel mai important aspect al viețîi. Fără cafea și alte substanțe excitante (alcool) în a două parte a zilei, fără lichide multe seară, fără cină bogată, fără sport după șapte seara, fără televizor. Citiți un roman  ușor, respirați adânc, meditați, scrieți în jurnal, așterneți pe o hârtie lucrurile care vă macină.

13. Faceți cu o seară înainte sau dimineața o listă cu 5- 7- 10 lucruri pe care vreți să le faceți în ziua respectivă. Sau cu idei pe care ați vrea să le materializați cândva.

14. Oferiți- vă mici recompense după ce ați făcut anumite lucruri.

15. Cină trebuie să fie cât mai ușoară. Fără fructe. Fără alimente grele. Fără alcool.

16. Comunicați cu cei din jur. Suntem ființe sociale și ne simțim mai bine stând alături de semenii noștri, vorbind cu ei, râzând cu ei, îmbrățișându- i,  iubindu- i.

17. Trăiți totul cu uimire. Lăți- vă impresionați de tot ce se întâmplă în jurul vostru și fiți recunoscători pentru că ați primit cel mai frumos cadou: viața.

18. Simplificați, nu complicați. Păstrați mai puține lucruri materiale în jurul vostru. Reduceți cheltuielile inutile. Renunțați la oamenii care trag în jos cu energiile lor negative. Reduceți opțiunile multiple care vă solicită mintea. Simplificați tot ce puteți.

19. Ieșiți din zona de confort. Numai așa puteți evolua. Cunoașteți oameni noi, faceți lucruri noi, învățați alte și alte informațîi, căpătați alte și alte aptitudini.

20. Hidratarea e deosebit de importantă. După paharul de dimineață, beți apă în mod constant. Sucurile carbogazoase sunt nocive. Chiar și cele dietetice, fără zahăr, cresc riscul cardiovascular. Beți apă simplă, dar ascultați- vă mecanismele corpului și nu exagerați.

21. Dacă puteți face un lucru în câteva minute, abordați- l imediat și nu- l lăți pentru mâine. Astava da ritm și apetit pentru a face tot mai multe lucruri.

22. Visați. Cu ochii deschiși sau închiși, visați la o viață mai bună. Veți pune bazele schimbării și totul se va petrece așa cum vă doriți cel mai tare, dacă aveți mintea concentrată pe acel lucru. Cu ambiție apoi, luptați, puțin  câte puțin , să construiți schimbarea.

23. Citiți în fiecare zi, cât de mult puteți. Luați o carte cu voi oriunde, la metrou, la o cafenea, la job.  Ajungeți în locuri multiple fără să vă mișți din loc. Recurgeți seară la un roman  ușor, mintea se liniștește mai bine așa, veți dormi mai eficient.

24. Felul în care vă consumați o zi vă arată felul în care vă trăiți întreaga viață. Dincolo de orice concept, sunt mari șanse să aveți una singură. Iubiți- o și iubiți- vă, iubindu- i pe ceilalți în același timp.

25. Îmbrățișați creativitatea. Scrieți, compuneți,  inventați,  desenați,  imaginați, visați. Când faceți ceva creativ, viața devine mult mai interesantă.

26. Țineți un filtru: respingeți lucrurile negative care vă pot măcina  pe dinăuntru și acceptați înăuntru lucrurile pozitive.

27. Spuneți un lucru pozitiv când ajungeți seara acasă. Da, vi se vor întâmpla multe chestiuni negative în trafic, la un ghișeu, la birou. Dar și multe pozitive. Când ajungeți acasă, povestiți ceva frumos celorlalți. Veți seta energii pozitive și veți vedea cum ceilalți se vor plia pe starea impusă de voi.

28. Plimbați- vă pe jos în fiecare zi. Mersul pe jos e sănătate curată. 3- 5- 7 kilometri, încercați să parcurgeți anumite distanțe, la pas susținut.

29. Mai puține scuze. Mă doare una și alta , sunt obosit, nu am energie, mi–  e teamă, nu am chef.  Pentru ceilalți, veți fi un ghimpe în pulpa   degetului. Renunțați la toate scuzele și începeți să faceți lucruri, să ieșiți din zona de confort, să vă recâștigați forma și ritmul, să-i uimiți pe cei de lângă voi cu optimismul vostru. Nimeni nu vrea prieteni care se plâng tot timpul.

30. Încercați să faceți cel puțin  o faptă bună pe zi.  Există pe undeva o compensare în viață și lucrurile vi se vor reîntoarce când vă așteptați mai puțîn. Dar nu vă gândiți că se vor întoarce, că aici e toată frumusețea.

Dacă eventual le-ați lecturat, probabil ați reținut, între altele, și  sfatul (îndemnul) medicului, în ce privește scrisul (unor note, păreri, articole sau simpe comentarii) mijloc de recreere și odihnă activă. Așa , părere a mea, încercați scrieți și pe pagină de blog! Și de ce nu,  și comentați! Instructiv, cu obiectivitate și realism, nicicând tendențios, cu ura și patimă! Acestea nu va fac deloc bine, dimpotrivă! Va sporesc stresul și, implicit, oboseală fizică dar, mai ales, cea psihică

Marc Ciubotaru

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
CHRISTOS NU A FOST CRUCIFICAT!?

Spre disperarea Vaticanului, o biblie veche de peste 1500 de ani, descoperită la Muzeul de Etnografie din Ankara, confirmă faptul...

Edge of Tomorrow. Un alt fel de Pacific Rim

Tom Cruise a apărut în alt film în care n-a ratat șansa de-ași arăta abilitatea de-a sta în șaua unei...

De ce este bine sa verifici presiunea rotilor o data la luna

A respecta presiunea indicata de producator este o conditie esentiala pentru functionarea in parametri normali a fiecarui vehicul. Verificand periodic...

Close