POLITETEA SI…BUNUL SIMT!

,,Blândețea și politețe fac viața plăcută societății”-anonim.

Ce importanta mai au politetea si bunul-simt intr-o societate ca a noastra in care badarania si prostia sunt ridicate la rang de lege ?!Este intrebarea dar si mirarea mea(cred ca si a altora)la tot ce aflu,vad si traiesc acum,cand pe zi ce trece fenomenul se cronicizeaza si se extinde,iar robotizarea pare sa inlocuiasca omul.Omul cel adevarat,cu bun simt si respect mostenite de la predecesori.Un vechi proverb indian spune „Florii i se cere parfum si omului politete”. Parfumul placut al unei flori impresioneaza pe mai toata lumea, dar politetea cat si bunul-simt oare mai pot impresiona ?
Ne petrecem cea mai mare parte din viata in afara casei noastre, in preajma unor straini fata de care suntem obligati sa adoptam un anumit comportament, iar un om care se straduieste sa nu deranjeze pe nimeni si sa-i faca pe cei din jur sa se simta bine in preajma sa, nu poate fi considerat nici ridicol, nici fraier, ci doar o specie,cum spuneam, pe cale de disparitie.Chiar daca bunele maniere au fost inventate pe la curtile regale, adoptate de aristocratie si raspandite apoi de burghezie, pe un om manierat il denumim intotdeauna „un adevarat domn”, „o adevarata doamna”, eventual „un gentleman” sau „o lady”. Citind aceste randuri probabil va intrebati ce s-ar mai putea spune despre politete si bun-simt intr-o lume in care este la moda sa te faci remarcat utilizand cuvinte nepermise, uneori jignitoare, cand iti faci loc ( la propriu ) cu coatele, cand te poti impune cu agresivitate denigrandu-i pe ceilalti si cand rusinea este considerata o inadaptare sau un complex prostesc ?!Traim in colectivitate si cu totii am observat ca sub influenta bunatatii si amabilitatii se creeaza o atmosfera intotdeauna placuta. La prima vedere regulile de politete par restrictive, dar fiecare om, indiferent de ierarhia profesionala sau sociala,de structura sufleteasca, trebuie respectat.
Sugerand ideea ca politetea nu mai este atat de importanta ca odinioara, aflu ca o vedeta a muzicii internationale a afirmat la un post de televiziune: „bunele maniere sunt numai pentru printese, iar eu nu sunt o printesa, sunt un om obisnuit”

Va marturisesc ca si pentru mine,ca dealtfel si pentru cel in cauza, c-au fost si sunt suprinzatoare acele cuvinte, pentru ca niciodata nu am considerat politetea a fi o datorie numai a celor de vita nobila!Intre altele,se spune ca atunci cand un discipol cu care se plimba Socrate s-a infuriat ca un oarecare nu i-a raspuns salutului marelui filosof, acesta i-ar fi raspuns „De ce sa te infurii daca tu constati ca maestrul tau este mai bine educat decat acel individ indiferent si prost crescut ?”
Am prezentat acest exemplu(din multe,multe altele) pentru a exemplifica intr-un fel anume, de ce politetea da frumusete relatiilor intre oameni si de ce poate fi considerata nu numai o calitate, ci si un rezultat al educatiei asimilate. Un simplu salut este-ar trebui sa fie- o forma de manifestare exterioara specific umana. Politicos este cel care nu ezita sa salute, care face suficient loc celor care trec pe langa el, care isi ofera cu bunavointa si delicatete ajutorul celor mai in varsta, copiilor, celor bolnavi si tuturor celor care au nevoie. Politetea poate insemna si conduita potrivita impusa de o situatie penibila, putand fi si grija pe care ar trebui sa o avem ca prin cuvintele si purtarea noastra, ceilalti oameni sa fie multumiti de noi.Bunele maniere si bunul-simt nu sunt numai o « eticheta » pentru societate, ci si pentru acasa. Cine nu-si trateaza propria familie cu respect, pretentia de a avea bun-simt este o vorba in vant. Multi au tendinta de a confunda obisnuinta si rutina de acasa cu lipsa celui mai elementar respect fata de membrii familiei pe care o au. A pretinde ca esti un rege/regina iar ceilalti niste umili servitori, care sa-ti aduca papucii de la intrarea in propria casa, care sa-ti serveasca masa la ore fixe, care sa-ti faca pantofii si sa raspunda la telefon in locul tau, care sa-ti puna oricand la dispozitie tot ceea ce doresti, avand doar indatoriri si nici un fel de drept, este deja o utopie !Pai,nu?…
Englezilor,bunaoara, le place sa spuna: „Manners make the man” ( manierele il arata pe om ). Romanii nostri sunt ceva mai directi si prefera expresia „Ceea ce tie nu-ti place altuia nu face”.Asadar, sa reflectam totusi la importanta pe care o acordam politetei si bunului-simt si-n acelasi timp sa ascultam indemnul lui Nicolae Steinhardt „Daca nu putem fi buni, sa fim macar politicosi”!…Ceea ce,sa recunoastem,nu pre suntem!…

(sursa: Jurnalul fericirii )

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.